Δύο Ελληνικά εστιατόρια στα 100 καλύτερα του κόσμου
- Γράφει η/ο Τάσος Πικούνης
- 7 Μαΐ 2017
Από τον Τ. Πικούνη
To Elite Traveler είναι ένα πολυτελές περιοδικό lifestyle. Το περιοδικό αυτοαποκαλείται «το περιοδικό του κόσμου των private jet».( the private jet lifestyle magazine). Μεταξύ άλλων άρθρων και χαρακτηριστικών, κάθε χρόνο δημοσιεύει την κατάταξή του των 100 κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου και έναν ετήσιο κατάλογο των 101 κορυφαίων σουιτών Ξενοδοχείων. Δεν έχει ασφαλώς την εγκυρότητα της αντίστοιχης λίστας του οδηγού Michelin ούτε αυτής του St Pelegrino, έχει όμως κάτι που κάνει την επιλογή μοναδική, και της δίνει μια ιδιαίτερη εγκυρότητα: Δεν ψηφίζουν κριτικοί εστιατορίων όπως στις άλλες δύο, αλλά οι αναγνώστες του περιοδικού. Το γεγονός αυτό περιορίζει τις περιπτώσεις δωροδοκίας των κριτών με… δωρεάν γεύματα (σύνηθες!), αλλά περιορίζει επίσης την παγκοσμιότητα και την αυθεντικότητα της λίστας αφού αυτή εξαρτάται από την εθνικότητα των αναγνωστών του, που είναι πάνω από 50% Αμερικανοί, και επομένως τα εστιατόρια της Αμερικής έχουν το… πάνω χέρι!
Επίσης, ας μην… θαμπωθούμε από τον υπότιτλο του περιοδικού σχετικά με το jet-set κοινό των αναγνωστών του… συνήθως τα περιοδικά που στοχεύουν το jet-set κοινό μάλλον διαβάζονται από τους… έξω από αυτή την ομάδα, που θα ήθελαν βέβαια να είναι μέσα! Και ο έλεγχος του αν κάποιος επισκέφθηκε πραγματικά το εστιατόριο που ψήφισε ή ψήφισε από… φήμη, είναι κάτι που δεν ελέγχεται.
Επισημαίνουμε ότι δεν γράφουμε όλα αυτά για να μειώσουμε την αξιοπιστία της λίστας αυτής, δεδομένου ότι καμμιά λίστα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αδιάβλητη, αλλά για να δείτε τα αποτελέσματα αυτά μέσα από… κανονικά γυαλιά και όχι μέσα από… μεγεθυντικούς φακούς!
Με όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις υπ’ όψη, αναφερόμαστε φέτος στον κατάλογο αυτό γιατί στις δύο τελευταίες θέσεις, την 99η και την 100η περιλαμβάνει τα δύο εστιατόρια της Αθήνας που έχουν 2 αστέρια Michelin: την Σπονδή και το Funky Gourmet αντίστοιχα.
Τάσος Πικούνης
Η Elite Traveler λοιπόν, σε συνεργασία με την Grey Goose, ανακοίνωσε πρόσφατα τους καλύτερους προορισμούς για φαγητό στον κόσμο, που ψηφίζονται από τους αναγνώστες του Elite Traveler για έκτη συνεχή χρονιά.
Φέτος, οι αναγνώστες ψήφισαν τα καλύτερα εστιατόρια σε 62 διαφορετικές πόλεις, από το Σαν Φρανσίσκο έως το Σάο Πάολο και το Σικάγο στο Χονγκ Κονγκ…. Μέχρι και στην Αθήνα της κρίσης ψήφισαν αναγνώστες του περιοδικού!
Κορυφή του καταλόγου για πρώτη φορά είναι Azurmendi - το πρωτοποριακό εστιατόριο του «μάγου» chef Eneko Atxa. Το Azurmendi τους Atxa ξεπερνά την Alinea του Grant Achatz, η οποία έχει προηγουμένως κερδίσει την πρώτη θέση για πέντε συνεχόμενα χρόνια.
Το Azurmendi χρησιμοποιεί τη μαγευτική βασκική ύπαιθρο αλλά και την παράδοση από την οποία αντλεί τα «υλικά»- φυσικά ή πνευματικά- για την παραγωγή των πιάτων τους και την έμπνευση. Κατά τη λήψη του βραβείου, ο χαρούμενος Atxa δήλωσε: "Αυτή η αναγνώριση σημαίνει πολλά, καθώς πολλοί από τους ψηφοφόρους θα είναι άνθρωποι που έχουν επισκεφθεί το εστιατόριό μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να βλέπουμε τη χαρά και την ικανοποίηση των πελατών μας. Είναι τελικά ο λόγος για τον οποίο κάνουμε αυτό που κάνουμε. "
Η αμερικανική κουζίνα συνεχίζει την κυριαρχία της πάνω στον κατάλογο με το 25% των 100 πρώτων να εδρεύουν εκεί. Η Νέα Υόρκη είναι επικεφαλής, με δέκα συνολικά εστιατόρια στον κατάλογο και τρία - Eleven Madison Park, Per Se και Le Bernardin στην πρώτη δεκάδα.
Το Παρίσι φιλοξενεί οκτώ από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, με συνολικά 18 γαλλικά εστιατόρια, χτυπώντας ανταγωνιστικά «καυτά» σημεία της διεθνούς κουζίνας, όπως το Σαν Φρανσίσκο με πέντε και το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, το Σικάγο και το Τόκυο με τρία από τα τρία.
Το φετινό βραβείο Lifetime Achievement Award έλαβε ο Joel Robuchon, του οποίου τα εστιατόρια Robuchon au Dome (6) και Joel Robuchon Las Vegas (96) εμφανίστηκαν στη λίστα του φετινού έτους. Ο ίδιος σχολίασε: «Η καλύτερη «αμοιβή» που μπορώ ποτέ να λάβω είναι να έρθει κάποιος που τελείωσε το δείπνο του σε ένα από τα εστιατόρια μου και να με ευχαριστήσει για μια εμπειρία που αγάπησε - και στη συνέχεια να κάνει άλλη μια κράτηση! Τα καλύτερα βραβεία είναι αυτά που δίνουν οι επισκέπτες - όχι μόνο οι κριτικοί, οι συγγραφείς τροφίμων ή άλλοι «ειδικοί» στη αγορά. Εργαζόμαστε σε αυτόν τον κλάδο με στόχο να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται να δειπνήσουν στους χώρους μας, έτσι είναι πραγματικά οι πελάτες και οι καταναλωτές που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Οι κριτικοί γράφουν κριτικές και δίνουν βραβεία ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν καλύτερες κρίσεις, αλλά ένα βραβείο από τους καταναλωτές - αυτό είναι πραγματικά ξεχωριστό.»
Ο Massimo Bottura της Osteria Francescana, του οποίου το εστιατόριο πήρε την 7η θέση, έλαβε τον τίτλο του Σεφ της Χρονιάς. Κατά την παραλαβή αυτής της τιμητικής διάκρισης, είπε: «Σημαίνει τα πάντα για μένα. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα μου και εγώ μπορέσαμε να γνωστοποιήσουμε την αποστολή μας και να μοιραστούμε τα πάθη μας με τους φιλοξενούμενους μας και με το ευρύ κοινό ».
Το νέο Atelier Crenn έκανε το ντεμπούτο της στην 78η θέση, ενώ στην Dominique Crenn απονεμήθηκε το βραβείο Rising Star του 2017. Η σεφ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είπε: «Είναι πάντα μεγάλη τιμή για μένα να λάβω ένα τέτοιο βραβείο και είμαι ευγνώμων που αυτό έγινε. Είναι μια πλατφόρμα που θα συνεχίσει να συνδέεται με το κοινό μου. Σημαίνει ότι μπορώ να έχω μια φωνή και ότι οι άνθρωποι ακούνε. Θέλω απλώς έναν διάλογο με άλλους, οπότε ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να χαιρετίζουν τις ιδέες μου».
Στα σχόλια για τη Σπονδή γράφονται: "Η Σπονδή ψηφίζεται συχνά σαν το καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας.
Με επικεφαλής τον Chef Άγγελο Λάντο, το κομψό εστιατόριο με τα 2 αστέρια Michelin προσφέρει μεσογειακή κουζίνα με έντονη γαλλική επιρροή.
Η Σπονδή είναι δημοφιλής για την δημιουργική της κουζίνα, με αποκλειστικά εποχιακά υλικά. Ο σεφ Λάντος χρησιμοποιεί αυτά τα υλικά για να δημιουργήσει φανταστικά, εξαίσια και εκπληκτικά σύγχρονα γαλλικά πιάτα.
Η Σπονδή ιδρύθηκε το 1996, και κέρδισε το πρώτο της αστέρι Michelin το 2002 και ένα δεύτερο το 2008, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει. Το εστιατόριο βρίσκεται δίπλα στο Παναθηναϊκό μαρμάρινο στάδιο, το οποίο φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην περιοχή Παγκράτι της Αθήνας."
Αντίστοιχα για το Funky Gourmet γράφονται: "Το Funky Gourmet άνοιξε τον Νοέμβριο του 2009 στην καρδιά της Αθήνας στην πολυσύχναστη πολυσύνθετη συνοικία του Κεραμεικού.
Το 2012 απονεμήθηκε το πρώτο του αστέρι Michelin και το 2014 το δεύτερο.
Οι κινητήριες δυνάμεις του Funky Gourmet είναι οι δύο σεφ, η Γεωργιαννά Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος καθώς και η διευθύντρια του εστιατορίου Αργυρό Χιλιαδάκη.
Οι σεφ βασίζουν τη μαγειρική τους στην ελληνική παράδοση, δημιουργώντας μια πρωτοποριακή και παιχνιδιάρικη κουζίνα που στοχεύει στην πλήρη αφοσίωση των επισκεπτών με ένα συναρπαστικό και ασυνήθιστο τρόπο, δημιουργώντας μια μαγειρική εμπειρία που είναι τόσο funky και gourmet."
Εμείς χαιρετίζουμε σαν πολύ θετική την ένταξη της Σπονδής και του Funky Gourmet στη λίστα των 100 κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, και συγχαίρουμε τα δύο εστιατόρια για την πολύ σταθερή πορεία και θέση τους στην παγκόσμια κοινότητα της υψηλής εστίασης.
Ακολουθούν τα 10 πρώτα εστιατόρια, και στη συνέχεια ολόκληρος ο κατάλογος των 100 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου.
To Elite Traveler είναι ένα πολυτελές περιοδικό lifestyle. Το περιοδικό αυτοαποκαλείται «το περιοδικό του κόσμου των private jet».( the private jet lifestyle magazine). Μεταξύ άλλων άρθρων και χαρακτηριστικών, κάθε χρόνο δημοσιεύει την κατάταξή του των 100 κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου και έναν ετήσιο κατάλογο των 101 κορυφαίων σουιτών Ξενοδοχείων. Δεν έχει ασφαλώς την εγκυρότητα της αντίστοιχης λίστας του οδηγού Michelin ούτε αυτής του St Pelegrino, έχει όμως κάτι που κάνει την επιλογή μοναδική, και της δίνει μια ιδιαίτερη εγκυρότητα: Δεν ψηφίζουν κριτικοί εστιατορίων όπως στις άλλες δύο, αλλά οι αναγνώστες του περιοδικού. Το γεγονός αυτό περιορίζει τις περιπτώσεις δωροδοκίας των κριτών με… δωρεάν γεύματα (σύνηθες!), αλλά περιορίζει επίσης την παγκοσμιότητα και την αυθεντικότητα της λίστας αφού αυτή εξαρτάται από την εθνικότητα των αναγνωστών του, που είναι πάνω από 50% Αμερικανοί, και επομένως τα εστιατόρια της Αμερικής έχουν το… πάνω χέρι!
Επίσης, ας μην… θαμπωθούμε από τον υπότιτλο του περιοδικού σχετικά με το jet-set κοινό των αναγνωστών του… συνήθως τα περιοδικά που στοχεύουν το jet-set κοινό μάλλον διαβάζονται από τους… έξω από αυτή την ομάδα, που θα ήθελαν βέβαια να είναι μέσα! Και ο έλεγχος του αν κάποιος επισκέφθηκε πραγματικά το εστιατόριο που ψήφισε ή ψήφισε από… φήμη, είναι κάτι που δεν ελέγχεται.
Επισημαίνουμε ότι δεν γράφουμε όλα αυτά για να μειώσουμε την αξιοπιστία της λίστας αυτής, δεδομένου ότι καμμιά λίστα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αδιάβλητη, αλλά για να δείτε τα αποτελέσματα αυτά μέσα από… κανονικά γυαλιά και όχι μέσα από… μεγεθυντικούς φακούς!
Με όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις υπ’ όψη, αναφερόμαστε φέτος στον κατάλογο αυτό γιατί στις δύο τελευταίες θέσεις, την 99η και την 100η περιλαμβάνει τα δύο εστιατόρια της Αθήνας που έχουν 2 αστέρια Michelin: την Σπονδή και το Funky Gourmet αντίστοιχα.
Τάσος Πικούνης
Η Elite Traveler λοιπόν, σε συνεργασία με την Grey Goose, ανακοίνωσε πρόσφατα τους καλύτερους προορισμούς για φαγητό στον κόσμο, που ψηφίζονται από τους αναγνώστες του Elite Traveler για έκτη συνεχή χρονιά.
Φέτος, οι αναγνώστες ψήφισαν τα καλύτερα εστιατόρια σε 62 διαφορετικές πόλεις, από το Σαν Φρανσίσκο έως το Σάο Πάολο και το Σικάγο στο Χονγκ Κονγκ…. Μέχρι και στην Αθήνα της κρίσης ψήφισαν αναγνώστες του περιοδικού!
Κορυφή του καταλόγου για πρώτη φορά είναι Azurmendi - το πρωτοποριακό εστιατόριο του «μάγου» chef Eneko Atxa. Το Azurmendi τους Atxa ξεπερνά την Alinea του Grant Achatz, η οποία έχει προηγουμένως κερδίσει την πρώτη θέση για πέντε συνεχόμενα χρόνια.
Το Azurmendi χρησιμοποιεί τη μαγευτική βασκική ύπαιθρο αλλά και την παράδοση από την οποία αντλεί τα «υλικά»- φυσικά ή πνευματικά- για την παραγωγή των πιάτων τους και την έμπνευση. Κατά τη λήψη του βραβείου, ο χαρούμενος Atxa δήλωσε: "Αυτή η αναγνώριση σημαίνει πολλά, καθώς πολλοί από τους ψηφοφόρους θα είναι άνθρωποι που έχουν επισκεφθεί το εστιατόριό μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να βλέπουμε τη χαρά και την ικανοποίηση των πελατών μας. Είναι τελικά ο λόγος για τον οποίο κάνουμε αυτό που κάνουμε. "
Η αμερικανική κουζίνα συνεχίζει την κυριαρχία της πάνω στον κατάλογο με το 25% των 100 πρώτων να εδρεύουν εκεί. Η Νέα Υόρκη είναι επικεφαλής, με δέκα συνολικά εστιατόρια στον κατάλογο και τρία - Eleven Madison Park, Per Se και Le Bernardin στην πρώτη δεκάδα.
Το Παρίσι φιλοξενεί οκτώ από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, με συνολικά 18 γαλλικά εστιατόρια, χτυπώντας ανταγωνιστικά «καυτά» σημεία της διεθνούς κουζίνας, όπως το Σαν Φρανσίσκο με πέντε και το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, το Σικάγο και το Τόκυο με τρία από τα τρία.
Το φετινό βραβείο Lifetime Achievement Award έλαβε ο Joel Robuchon, του οποίου τα εστιατόρια Robuchon au Dome (6) και Joel Robuchon Las Vegas (96) εμφανίστηκαν στη λίστα του φετινού έτους. Ο ίδιος σχολίασε: «Η καλύτερη «αμοιβή» που μπορώ ποτέ να λάβω είναι να έρθει κάποιος που τελείωσε το δείπνο του σε ένα από τα εστιατόρια μου και να με ευχαριστήσει για μια εμπειρία που αγάπησε - και στη συνέχεια να κάνει άλλη μια κράτηση! Τα καλύτερα βραβεία είναι αυτά που δίνουν οι επισκέπτες - όχι μόνο οι κριτικοί, οι συγγραφείς τροφίμων ή άλλοι «ειδικοί» στη αγορά. Εργαζόμαστε σε αυτόν τον κλάδο με στόχο να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται να δειπνήσουν στους χώρους μας, έτσι είναι πραγματικά οι πελάτες και οι καταναλωτές που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Οι κριτικοί γράφουν κριτικές και δίνουν βραβεία ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν καλύτερες κρίσεις, αλλά ένα βραβείο από τους καταναλωτές - αυτό είναι πραγματικά ξεχωριστό.»
Ο Massimo Bottura της Osteria Francescana, του οποίου το εστιατόριο πήρε την 7η θέση, έλαβε τον τίτλο του Σεφ της Χρονιάς. Κατά την παραλαβή αυτής της τιμητικής διάκρισης, είπε: «Σημαίνει τα πάντα για μένα. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα μου και εγώ μπορέσαμε να γνωστοποιήσουμε την αποστολή μας και να μοιραστούμε τα πάθη μας με τους φιλοξενούμενους μας και με το ευρύ κοινό ».
Το νέο Atelier Crenn έκανε το ντεμπούτο της στην 78η θέση, ενώ στην Dominique Crenn απονεμήθηκε το βραβείο Rising Star του 2017. Η σεφ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο είπε: «Είναι πάντα μεγάλη τιμή για μένα να λάβω ένα τέτοιο βραβείο και είμαι ευγνώμων που αυτό έγινε. Είναι μια πλατφόρμα που θα συνεχίσει να συνδέεται με το κοινό μου. Σημαίνει ότι μπορώ να έχω μια φωνή και ότι οι άνθρωποι ακούνε. Θέλω απλώς έναν διάλογο με άλλους, οπότε ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να χαιρετίζουν τις ιδέες μου».
Στα σχόλια για τη Σπονδή γράφονται: "Η Σπονδή ψηφίζεται συχνά σαν το καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας.
Με επικεφαλής τον Chef Άγγελο Λάντο, το κομψό εστιατόριο με τα 2 αστέρια Michelin προσφέρει μεσογειακή κουζίνα με έντονη γαλλική επιρροή.
Η Σπονδή είναι δημοφιλής για την δημιουργική της κουζίνα, με αποκλειστικά εποχιακά υλικά. Ο σεφ Λάντος χρησιμοποιεί αυτά τα υλικά για να δημιουργήσει φανταστικά, εξαίσια και εκπληκτικά σύγχρονα γαλλικά πιάτα.
Η Σπονδή ιδρύθηκε το 1996, και κέρδισε το πρώτο της αστέρι Michelin το 2002 και ένα δεύτερο το 2008, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει. Το εστιατόριο βρίσκεται δίπλα στο Παναθηναϊκό μαρμάρινο στάδιο, το οποίο φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην περιοχή Παγκράτι της Αθήνας."
Αντίστοιχα για το Funky Gourmet γράφονται: "Το Funky Gourmet άνοιξε τον Νοέμβριο του 2009 στην καρδιά της Αθήνας στην πολυσύχναστη πολυσύνθετη συνοικία του Κεραμεικού.
Το 2012 απονεμήθηκε το πρώτο του αστέρι Michelin και το 2014 το δεύτερο.
Οι κινητήριες δυνάμεις του Funky Gourmet είναι οι δύο σεφ, η Γεωργιαννά Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος καθώς και η διευθύντρια του εστιατορίου Αργυρό Χιλιαδάκη.
Οι σεφ βασίζουν τη μαγειρική τους στην ελληνική παράδοση, δημιουργώντας μια πρωτοποριακή και παιχνιδιάρικη κουζίνα που στοχεύει στην πλήρη αφοσίωση των επισκεπτών με ένα συναρπαστικό και ασυνήθιστο τρόπο, δημιουργώντας μια μαγειρική εμπειρία που είναι τόσο funky και gourmet."
Εμείς χαιρετίζουμε σαν πολύ θετική την ένταξη της Σπονδής και του Funky Gourmet στη λίστα των 100 κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, και συγχαίρουμε τα δύο εστιατόρια για την πολύ σταθερή πορεία και θέση τους στην παγκόσμια κοινότητα της υψηλής εστίασης.
Ακολουθούν τα 10 πρώτα εστιατόρια, και στη συνέχεια ολόκληρος ο κατάλογος των 100 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου.
Σερά |
Εστιατόριο |
Πόλη-Περιοχή |
Χώρα |
Chef |
Προηγ. |
1 | Azurmendi | Larrabetzu | Spain | Eneko Atxa | 1 |
2 | Alinea | Chicago | USA | Grant Achatz | 1 |
3 | Eleven Madison Park | New York | USA | Daniel Humm | 1 |
4 | Restaurant De L'Hôtel De Ville | Lausanne | Switzerland | Franck Giovannini | 46 |
5 | Per Se | New York | USA | Thomas Keller | |
6 | Robuchon au Dôme | Macau | China | Julien Tongourian | |
7 | Osteria Francescana | Modena | Italy | Massimo Bottura | 1 |
8 | The Restaurant at Meadowood | St. Helena | USA | Christopher Kostow | 15 |
9 | Le Bernardin | New York | USA | Eric Ripert | 2 |
10 | The Fat Duck | Bray | England | Jonny Lake | |
11 | El Celler de Can Roca | Girona | Spain | Joan Roca | 6 |
12 | D.O.M. | Sao Paulo | Brazil | Alex Atala | 3 |
13 | Restaurant Guy Savoy | Paris | France | Guy Savoy | 3 |
14 | Daniel | New York | USA | Daniel Boulud | NEW |
15 | Dinner by Heston Blumenthal | London | England | Ashley Palmer-Watts | 2 |
16 | Pierre Gagnaire | Paris | France | Pierre Gagnaire | 4 |
17 | La Pergola | Rome | Italy | Heinz Beck | 6 |
18 | Steirereck | Vienna | Austria | Heinz Reitbauer | 2 |
19 | Pujol | Mexico City | Mexico | Enrique Olvera | 2 |
20 | L'Arpège | Paris | France | Alain Passard | 5 |
21 | L'Ambroisie | Paris | France | Bernard & Mathieu Pacaud | 2 |
22 | Restaurant Gordon Ramsay | London | England | Matt Abé | 4 |
23 | Grace | Chicago | USA | Curtis Duffy | 17 |
24 | Jean Georges Restaurant | New York | USA | 2 | |
25 | le calandre restaurant | Padua | Italy | 4 | |
26 | Restaurant Schwarzwaldstube | Germany | Harald Wohlfahrt | 2 | NEW |
27 | Nihonryori RyuGin | Japan | Seiji Yamamoto | 7 | NEW |
28 | Mizai | Kyoto | Japan | Hitoshi Ishihara | 1 |
29 | The French Laundry | USA | Thomas Keller | 4 | NEW |
30 | Restaurant Vendome (c) Grandhotel Schloss Bensberg | Cologne | Germany | Joachim Wissler | 2 |
31 | Maaemo | Oslo | Norway | Esben Holmboe Bang | 2 |
32 | DiverXO | Madrid | Spain | David Muñoz | 2 |
33 | Aqua | Wolfsburg | Germany | Sven Elverfeld | 2 |
34 | Da Vittorio | Bergamo | Italy | Enrico and Roberto Cerea | 2 |
35 | Hof Van Cleve | Kruishoutem | Belgium | Peter Goossens | 2 |
36 | The Ledbury | London | England | Brett Graham | 14 |
37 | Villa Crespi | Novara | Italy | Antonino Cannavacciuolo | 3 |
38 | Biko | Mexico City | Mexico | Mikel Alonso and Bruno Oteiza | 3 |
39 | Amber | Hong Kong | China | Richard Ekkebus | 3 |
40 | Le Louis XV–Alain Ducasse à l'Hôtel de Paris | Monte Carlo | Monaco | Dominique Lory | 3 |
41 | Next Dining Room | Chicago | USA | Jenner Tomaska | 3 |
42 | Astrance | Paris | France | Pascal Barbot | 3 |
43 | Victor's Fine Dining | Perl | Germany | Christian Bau | 5 |
44 | Geranium | Copenhagen | Denmark | Rasmus Kofoed | NEW |
45 | The Test Kitchen | Cape Town | South Africa | Luke Dale-Roberts | NEW |
46 | Maison Pic | Valence | France | Anne-Sophie Pic | 3 |
47 | La Maison Troisgros | Roanne | France | Michel Troisgros | NEW |
48 | Martín Berasategui | San Sebastian | Spain | Martín Berasategui | 7 |
49 | Quique Dacosta | Alicante | Spain | Quique Dacosta | 7 |
50 | Saison | San Francisco | USA | Joshua Skenes | 1 |
51 | Blue Hill at Stone Barns | New York | USA | Dan Barber | NEW |
52 | Auberge du Vieux Puits | Fontjoncouse | France | Gilles Goujon | 2 |
53 | Made in China | Beijing | China | Kent Jin Qiang | 2 |
54 | Les Prés d'Eugénie | Eugenie-les-Bains | France | Michel Guérard | 2 |
55 | Epicure | Paris | France | Eric Frechon | NEW |
56 | Al Sorriso | Novara | Italy | Luisa Valazza | 1 |
57 | The NoMad | New York | USA | Daniel Humm | 1 |
58 | Manresa | Los Gatos | USA | David Kinch | 9 |
59 | Mugaritz | San Sebastian | Spain | Andoni Luis Aduriz | 6 |
60 | Narisawa | Tokyo | Japan | Yoshihiro Narisawa | 8 |
61 | Alain Ducasse au Plaza Athénée | Paris | France | Romain Meder | NEW |
62 | Bras | Laguoile | France | Sébastien Bras | 7 |
63 | Tantris | Munich | Germany | Hans Haas | 5 |
64 | Alléno Paris at the Pavillon Ledoyen | Paris | France | Yannick Alléno | 5 |
65 | Chef's Table at Brooklyn Fare | New York | USA | Cesar Ramirez | 4 |
66 | Toqué! | Montreal | Canada | Normand Laprise | 6 |
67 | Arzak | San Sebastian | Spain | Juan Mari Arzak | 2 |
68 | La Vague d'Or | Saint-Tropez | France | Arnaud Donckele | 4 |
69 | Dal Pescatore | Mantua | Italy | Nadia and Giovanni Santini | 1 |
70 | Vue de Monde | Melbourne | Australia | Nobu Lee | 3 |
71 | Coi | San Francisco | USA | Matthew Kirkley | 2 |
72 | Attica | Melbourne | Australia | Ben Shewry | 2 |
73 | Schloss Schauenstein | Furstenau | Switzerland | Andreas Caminada | 7 |
74 | Restaurant André | Singapore | Singapore | André Chiang | 1 |
75 | Restaurant Patrick Guilbaud | Dublin | Ireland | Patrick Guilbaud | 1 |
76 | Kitcho | Kyoto | Japan | Kunio Tokuoka | 1 |
77 | Momofuku Ko | New York | USA | David Chang | 1 |
78 | Atelier Crenn | San Francisco | USA | Dominique Crenn | NEW |
79 | Quay | Sydney | Australia | Peter Gilmore | 2 |
80 | Taillevent | Paris | France | Alain Solivérès | 2 |
81 | De Librije | Zwolle | Netherlands | Jonnie Boer | NEW |
82 | Quintonil | Mexico City | Mexico | Jorge Vallejo | 3 |
83 | Mirazur | Menton | France | Mauro Colagreco | 3 |
84 | Benu | San Francisco | USA | Corey Lee | 3 |
85 | Adaa at Falaknuma Palace | Hyderabad | India | Sajesh Nair | 6 |
86 | Le Cinq | Paris | France | Christian Le Squer | 4 |
87 | La Palme d’Or | Cap Estate | France | Cristian Sinicropi | NEW |
88 | Cosme | New York | USA | Enrique Olvera | 17 |
89 | Mélisse | Santa Monica | USA | Josiah Citrin | 5 |
90 | ABaC Restaurant | Barcelona | Spain | Jordi Cruz | 4 |
91 | Marea | New York | USA | Michael White | 4 |
92 | T'ang Court | Hong Kong | China | Justin Tan | 4 |
93 | Caprice | Hong Kong | China | Guillaume Galliot | NEW |
94 | Sat Bains | Nottingham | England | Sat Bains | NEW |
95 | Quince | San Francisco | USA | Michael Tusk | NEW |
96 | Joël Robuchon | Las Vegas | USA | Christophe De Lellis | 2 |
97 | Sepia | Sydney | Australia | Martin Benn | 2 |
98 | Kohaku | Tokyo | Japan | Koji Koizumi | 2 |
99 | Spondi | Athens | Greece | Aggelos Lantos | 1 |
100 | Funky Gourmet | Athens | Greece | Georgianna Hiliadaki and Nikos Roussos | 17 |