Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Είμαστε πρώτοι!

Είμαστε Πρώτοι!
Από τον Τ. Πικούνη

Ναι.. είμαστε πρώτοι!

Όχι, μην φανταστείτε σε κάτι.. κακό, όπως έχουν συνηθίσει τελευταία να μας λένε όλοι!

Είμαστε οι πρώτοι, οι αδιαμφισβήτητοι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωση τυριού! 24,5 (κατά άλλες στατιστικές 29) κιλά τυριού καταναλώνει κατά μέσο όρο ο κάθε Έλληνας ή Ελληνίδα το χρόνο! Με δεύτερους τους Γάλλους και τρίτους τους Ελβετούς!

Ο αριθμός αυτός είναι εκπληκτικός, αν αναλογιστούμε ότι η μέση παγκόσμια κατανάλωση κατά άτομο είναι μόλις 2.8 κιλά, το δε 85% των κρατών του κόσμου καταναλώνει λιγότερο από 1 κιλό κατ' άτομο το χρόνο! Και ασφαλώς γίνεται ακόμα εντυπωσιακότερος, όταν αναλογιστούμε ότι εμείς οι έλληνες δεν συνηθίζουμε να τρώμε τυρί μετά το γεύμα!

Η φέτα είναι η ασυναγώνιστη βασίλισσα των ελληνικών τυριών. Καταναλώνουμε 64,3% εγχώρια τυριά, και από αυτά το 73,50% είναι κυρίως φέτα, τελεμές και άλλα μαλακά τυριά. Που, χονδρικά, μας κάνει περίπου 12 κιλά φέτα κατ' άτομο το χρόνο!

Που οφείλεται αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ;

Μάλλον στο γεγονός ότι είμαστε από τους ελάχιστους λαούς που τρώμε το τυρί όχι μετά, ούτε πριν αλλά ΜΑΖΙ με το φαγητό μας. Ίσως και στην κλασσική χωριάτικη, που βρίσκεται σχεδόν πάντα στο ελληνικό τραπέζι κυρίως από άνοιξη μέχρι και φθινόπωρο. Αλλά και στα σαγανάκια, στους μεζέδες ούζου, στο μαγείρεμα με τυρί... η εξέλιξη του "φτωχικού" φαγητού του παρελθόντος από "ψωμί κι' αλάτι" έγινε "ψωμί και ελιές" και στη συνέχεια "ψωμοτύρι"... για να καταλήξει στο "σουφλέ τυριών".

Μαλακιά, σκληρή, πιπεράτη, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αντέχει οποιοδήποτε φαγητό, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι λιπαρό, με αποτέλεσμα να ταιριάζει με βαριά φαγητά και να το συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια του γεύματος, αντίθετα με άλλα τυριά που έχουν λεπτότερη γεύση και περισσότερα λιπαρά, που καταναλώνονται μόνα τους στο τέλος του γεύματος. Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα λαδερά και είναι ασυναγώνιστη με ελαιόλαδο και ρίγανη σαν μεζές.

Και με το κρασί;

Κάποιοι θεωρούν ότι δεν ταιριάζει με τα κόκκινα... οι ξένοι όμως την συνιστούν με πιπεράτο Pinot Noir. Εμείς την προτείνουμε με λευκά. Το Ασύρτικο είναι ιδανικός συνδυασμός, το Sauvignon Blanc και άλλα λευκά με οξύτητα και αρώματα ταιριάζουν με τη φέτα, αλλά για εμάς ο ιδανικός συνδυασμός είναι με μια μοντέρνα Ρετσίνα.

Απολαύστε την με το κρασί που σας αρέσει... οι "δοκιμές" δεν έβλαψαν ποτέ κανένα!Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: