Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Εκδηλώσεις 2017 στο House of Wine: "Καταθέσεις Ψυχής"...

Εκδηλώσεις 2017 στο House of Wine: "Καταθέσεις Ψυχής"...
Από τον Τ. Πικούνη

Με τη θαυμάσια παρουσίαση από τους Γιάννη Παρασκευόπουλο και Λέοντα Καράτσαλο των κρασιών της Γαίας Οινοποιητικής στο House of Wine έκλεισε για το 2017 ο κύκλος των παρουσιάσεων "Μεγάλοι Έλληνες Οινοποιοί" που ξεκίνησε με την παρουσίαση του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, που εντυπωσίασε όλους όσους την παρακολούθησαν τον περασμένο Ιούνιο.

Ήταν μια σειρά παρουσιάσεων -κατά γενική ομολογία- εντυπωσιακή, γιατί διέφερε από όλες τις συνηθισμένες "στατικές" παρουσιάσεις κρασιών: Η σειρά επικεντρώθηκε περισσότερο στους οινοποιούς και λιγότερο στα κρασιά. Θα έλεγα ότι τα κρασιά συνόδευσαν μια "κατάθεση ψυχής" -όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Στέλλιος Μπουτάρης- με την ανάλυση από τους ίδιους τους οινοποιούς της πορείας τους μέσα στον κόσμο του κρασιού, της αποκάλυψης της προσωπικότητάς τους μέσα από αυθεντικές ιστορίες, ανέκδοτα, αλλά και συνέβαλλε ουσιαστικά στον εμπλουτισμό και στην τεκμηρίωση της ιστορίας του Ελληνικού κρασιού, αφού όλοι οι οινοποιοί που βρέθηκαν στο #inthehouse bar του House of Wine συνέβαλλαν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- στην διαμόρφωση της Ελληνικής οινικής ιστορίας, όλοι σαν πρωταγωνιστές.

Ήταν ο στόχος μας αυτή η "κατάθεση ψυχής"... Θα πούμε ότι ήταν ένας πολύ συγκεκριμένος στόχος όταν σχεδιάζαμε το κατάστημα του House of Wine όχι σαν μια συνηθισμένη κάβα, αλλά σαν ένα χώρο πολλαπλών χρήσεων με επίκεντρο το κρασί, τα ποτά και ότι σχετικό με αυτά.

Η "κατάθεση ψυχής" δεν γίνεται με την "παράταξη" ακροατών και ομιλητή σε σχήμα αίθουσας διδασκαλίας, και με την αυστηρότητα και ψυχρότητα που αυτή επιβάλλει. Ούτε μέσα από το -κατά την γνώμη μου- αποτυχημένο τις περισσότερες φορές μοντέλο "οινικών γευμάτων", όπου οι παρέες τρώνε, πίνουν και κουβεντιάζουν αγνοώντας συνήθως τον παρευρισκόμενο οινοποιό, που μάταια προσπαθεί μέσα στη συνηθισμένη οχλαγωγία του τυπικού Ελληνικού εστιατορίου να εξηγήσει και να αναλύσει τα κρασιά του, αλλά και το λόγο που ταιριάζουν τα πιάτα που τα συνοδεύουν.

Η "κατάθεση" ψυχής" απαιτεί μια διαφορετική σχέση κοινού-ομιλητή, όχι μόνο στην δια δραστικότητα μεταξύ τους, αλλά και στο περιβάλλον που βρίσκονται, στην επικέντρωση της προσοχής τους, καθώς και στην "αναπαραγωγή" μιας πιο ζεστής ατμόσφαιρας, στην δημιουργία δηλαδή μιας μεγάλης "παρέας", που στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνει τα χαρακτηριστικά μιας παρέας φίλων, που βρέθηκαν μαζί να απολαύσουν κρασιά, που θα διηγηθούν ιστορίες σε σχέση με αυτά. Όσοι παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις του House of Wine μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι οι ιστορίες δεν ήταν μόνο από την πλευρά του οινοποιού, αλλά αμφίδρομες, και από την πλευρά του κοινού, που διέκοπτε με ερωτήσεις τον ομιλητή, αλλά και για να καταθέσει τις δικές του εμπειρίες σχετικά με το κρασί ή το θέμα που συζητιόταν.

Όταν σχεδιάζαμε το χώρο του House of Wine με στόχο να φέρουμε κοντά μας τους φίλους του House of Wine και του κρασιού, η ιδέα της "τυπικής" διάταξης τάξης θα μας επέτρεπε να φιλοξενήσουμε πολλούς περισσότερους -πάνω από τους διπλάσιους από αυτούς που φιλοξενούμε τώρα- ακροατές. Την απορρίψαμε όμως, ακριβώς γιατί δεν θέλαμε "ακροατές", αλλά ενεργούς οινόφιλους. Γι' αυτό και προκρίναμε την διάταξη του Bar, που προσδίδει εξ' αρχής μια χαλαρότητα, μια μη-τυπικότητα στην διαδικασία... που καταργεί την "από έδρας" παρουσίαση και φέρνει τον ομιλητή στην πολύ οικεία θέση του "bartender", που θα επικοινωνήσει με το κοινό άνετα, χαλαρά, που θα συμμετάσχει στο άνοιγμα των κρασιών, ακόμα και στο σερβίρισμα.

Ήταν όλα τέλεια στις παρουσιάσεις μας;

Όχι βέβαια! Τα λάθη αρκετά, οι αδυναμίες επίσης, αλλά... ποιός "άσφαλτος"; κατά την έκφραση της γνωστής τραγουδίστριας! (που βέβαια, είναι σωστή!). Τα περισσότερα τα έχουμε επισημάνει, θα τα διορθώσουμε αλλά και θα βελτιώσουμε την όλη διαδικασία, σε όλα της τα σημεία. Τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για αυτούς που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν, και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις μας ζωντανά, μέσα από Live Streaming του Facebook! Εντυπωσιακός ο αριθμός τους... ναι, ξέρουμε το πρόβλημα του ήχου, και θα το διορθώσουμε άμεσα το 2018...

Χθες, στη θαυμάσια εκδήλωση του περιοδικού Grape στον φιλόξενο χώρο του Chefi στο Χαλάνδρι, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος της Γαίας μου είπε: "Ξέρεις... την απόλαυσα πραγματικά την παρουσίαση που οργανώσατε. Ήταν διαφορετική από όλες τις άλλες! και σπάνια ο παρουσιαστής απολαμβάνει πραγματικά μια εκδήλωση... μπράβο σας!"

Σε ευχαριστούμε, Γιάννη... όπως ευχαριστούμε το Βαγγέλη Γεροβασιλείου (φωτογραφίες, video), τον Πάρι Σιγάλα (φωτογραφίες, video), το Γιώργο Σκούρα (video), τον Απόστολο Μούντριχα του Κτήματος Αβαντίς (φωτογραφίες), τον Κωνσταντίνο Μπουτάρη και Γιάννη Βογιατζή της "Μπουτάρης ΑΕ" (φωτογραφίες, video), τον Στέλλιο Μπουτάρη του Κτήματος Κυρ-Γιάννη (φωτογραφίες, video), και τον Λέοντα Καράτσαλο της Γαίας Οινοποιητικής (φωτογραφίες) που ήσαν οι συντελεστές των παρουσιάσεων στα πλαίσια των "Μεγάλων Ελλήνων Οινοποιών".

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε θερμά για την παρουσίαση των προϊόντων τους τους Σοφοκλή Παναγιώτου, ιδιοκτήτη και παραγωγό της Μπύρας Septem, το Γιώργο Κυριακόπουλο της Provence, τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, τον Νικόλαο Κατσάρο, ιδιοκτήτη του Katsaros Distillery στον Τύρναβο, καθώς και τις εταιρείες Καρούλιας ΑΕ, Αμβυξ ΑΕ και Diageo για την πολύτιμη συμβολή τους στις τόσες παρουσιάσεις Whiskies που διοργανώσαμε.

Τέλος -αλλά καθόλου τελευταίους- θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνεργάτες μας Κυριάκο Κοντογιώργη και Θόδωρο Λέλεκα για τις παρουσιάσεις που διηύθυναν στο #inthehouse Bar μας.

Βέβαια... ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς που συμμετείχατε και υποστηρίξατε τόσο θερμά τις παρουσιάσεις μας, και να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε καλύτεροι το 2018 τις εκδηλώσεις μας! Σας θέλουμε πάντα κοντά μας!


Στην υγειά σας και... Καλές Γιορτές!


Τάσος Πικούνης


Μπορείτε να δείτε όλες τις εκδηλώσεις του House of Wine στην ιστοσελίδα: "Ολοκληρωμένες Εκδηλώσεις"
και τα video των εκδηλώσεων στο κανάλι του House of Wine στο Youtube

Μοιραστείτε το άρθρο: