Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Φτιάχνουμε ένα 12άρι κιβώτιο για τις Αυγουστιάτικες ανάγκες!

Φτιάχνουμε ένα 12άρι κιβώτιο για τις Αυγουστιάτικες ανάγκες!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Οι άνθρωποι του κρασιού, οι οινολόγοι, οι οινοποιοί και όλοι αυτοί που ασχολούνται με την παραγωγή, γυρίζουν σιγά σιγά από τις διακοπές τους γιατί ξεκινάει σιγά σιγά ο τρύγος, μιας που από ότι φαίνεται η χρονιά θα είναι πρώιμη. Οι περισσότεροι οινόφιλοι όμως, κάνουν διακοπές τον Αύγουστο. Έτσι λοιπόν ακόμα και οι τελευταίοι, αυτές τις ημέρες ετοιμάζουμε βαλίτσες, η τουλάχιστον οργανώνουμε τι θα βάλουμε στις βαλίτσες, για τις διακοπές. Εμάς δεν μας νοιάζει να κουβαλήσουμε όλη την ντουλάπα! Ένα μαγιό, μία πετσέτα, λίγα μπλουζάκια, σορτσάκια, σαγιονάρες και ένα καπέλο! Τόσα ώστε να χωρέσουν στα ‘μπαγκάζια’ και τα απαραίτητα κρασιά! Γιατί ως σωστοί φίλοι του κρασιού, ‘οφείλουμε’ να πάρουμε μαζί μας τουλάχιστον ένα 12αράκι κιβώτιο με κρασιά. Έτσι για να είμαστε προετοιμασμένοι για ότι και να τύχει μέσα στον Αύγουστο! Είτε στο νησί, είτε στο χωριό, είτε σε ξενοδοχείο, είτε στο πατρικό, πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα κρασιά για όλες τις περιστάσεις. Για να παίρνετε ιδέες, παρακάτω θα δείτε ένα από τα 12 άρια κιβώτια που ετοιμάσαμε για τις διακοπές μας! Αν είστε μακριά και δεν προλάβατε, σας το στέλνουμε!

Ένα κρασί για το μεγάλο ψάρι

Να πέσει στα χέρια μας, κανένας 3κιλος ροφός, μία σφυρίδα ή μία στείρα ή τέλος πάντων ένα μεγάλο ‘σοβαρό’ ψάρι και να μην έχουμε το κατάλληλο κρασί, κρίμα δεν θα είναι? Θα διαλέξουμε να πάρουμε λοιπόν ένα λευκό κρασί με τα ‘όλα’ του! Με λιπαρότητα, με όγκο, με δύναμη, με βαρέλι, με οξύτητα! Και όλα αυτά θα τα βρούμε στο Πάλπο, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη.

Ένα κρασί για το χαλάρωμα

Θα έρθει και το βραδάκι μέσα στον Αύγουστο, που θα πρέπει να ‘αποφορτιστούμε’ και θα επιλέξουμε να το περάσουμε ήσυχα στο μπαλκόνι, με τα πόδια κάπου ψηλά, ένα ποτήρι κρασί, το ταίρι μας, άντε και το φεγγάρι. Για αυτή την περίσταση θα επιλέξουμε ένα δροσερό, φρουτένιο ημιαφρώδες κρασί, το Ντεμπίνα Γκλίναβος.

Ένα κρασί για την παραλία

Συνήθως στην παραλία, αν θέλουμε να δροσιστούμε με αλκοόλ πίνουμε κοκτειλάκια ή μπίρες. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε και ένα ημίγλυκο, ημιαφρώδες κρασί με αλκοόλ κοντά σε αυτό της μπίρας. Το μυαλό μας πάει σε ένα Moschato D’Asti ή σε ένα από τα υπέροχα Ελληνικά κρασιά αυτού του στιλ. Θα επιλέξουμε το BiancoNero Sparkling, γιατί βγαίνει και σε ατομικά μπουκαλάκια που θα μας διευκολύνουν ακόμα περισσότερο. Μεταξύ μας, στην θήκη της standard φιάλης στο 12άρι κιβώτιο, χωράνε τουλάχιστον τρία ατομικά μπουκαλάκια.

Ένα λαχταριστό αρωματικό κρασί για οπουδήποτε

Τα φρέσκα λευκά αρωματικά κρασιά είναι αυτά που κερδίζουν την προτίμηση όλων, ειδικά όταν μιλάμε για τον Αύγουστο μήνα! Είναι αυτά που μπαίνουν εύκολα στο τραπέζι ότι και να περιέχει αυτό. Ψαράκια, όστρακα, λαδερά, φρουτάκια, σαλάτες, λεμονάτα λευκά κρέατα ακόμα και πίτσες και σουβλάκια δεν θα πουν όχι σε ένα λαχταριστό χαρμάνι Ασύρτικου, Μαλαγουζιάς και Ροδίτη, όπως το Απλά λευκός.

Ένα ακόμα φρέσκο αρωματικό κρασί για οπουδήποτε

Ένα μόνο λευκό αρωματικό και νόστιμο κρασί για όλες τις διακοπές είναι λίγο! Γι' αυτό θα πάρουμε μαζί μας τουλάχιστον ακόμα ένα. Αυτή την φορά από μία αγαπημένη διεθνή ποικιλία, το Sauvignon Blanc που δίνει πολύ όμορφα κρασιά στην χώρα μας, όπως το Karipidis Sauvignon Blanc.

Μία Champagne γιατί το αξίζουμε!

Οι διακοπές έρχονται μετά από μία κοπιαστική χρονιά και θα μας πάνε σε μία επίσης κοπιαστική και ελπίζουμε δημιουργική χρονιά. Πρέπει μέσα στις διακοπές να πιούμε και ένα ‘πολυτελές’ κρασί γιατί το αξίζουμε! Και δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα άλλο τέτοιο κρασί που να ταιριάζει στις καλοκαιρινές διακοπές όσο οι σπουδαίες Σαμπάνιες. Θα διαλέξουμε λοιπόν, την Louis Roederer Brut Premier και ελπίζουμε να βρούμε λίγα φρέσκα όστρακα να την απολαύσουμε!

Ένα ροζέ για τα γεμιστά

Ίσως είναι το πιο δημοφιλές φαγητό μέσα στο καλοκαίρι! Δεν γίνεται Αύγουστος χωρίς να φάμε έστω και μία φορά γεμιστά! Σκέτα ή με κιμά, ένα μυρωδάτο ροζέ κρασί θα τους ταιριάξει γάντι! Και επιλέγουμε ένα από τα πιο νόστιμα ροζέ Μοσχοφίλερα, το Τομή Ροζέ από το Οινοποιείο Τρουπή.

Μία magnum Σαντορίνη για να εντυπωσιάσουμε

Σίγουρα θα υπάρξει περίπτωση στις διακοπές που θα μας χρειαστεί μία διπλή φιάλη και παράλληλα θα θέλουμε να ενθουσιάσουμε τους φίλους μας! Τώρα αν αυτή είναι και μία Σαντορίνη, τότε μάλλον θα εισπράξουμε χειροκρότημα! Γιατί οι διακοπές μας χωρίς ένα Ασύρτικο από την Σαντορίνη θα είναι ‘λειψές’! Πάμε λοιπόν για μία Σιγάλα Σαντορίνη Magnum!

Ένα κόκκινο για το barbeque

Δεν γίνεται να ετοιμάζουμε τις ‘οινικές’ προμήθειες για τις διακοπές μας και να μην βάλουμε έστω και ένα κόκκινο κρασί! Όπως γράψαμε πρόσφατα, αν τα κόκκινα τα δροσίσουμε λιγάκι είναι πολύ απολαυστικά και μέσα στον Αύγουστο. Ιδιαίτερα αν είναι βράδυ και έχουμε ανάψει τα κάρβουνα για να πετάξουμε πάνω λίγα κοψιδάκια! Θα χρειαστούμε λοιπόν και ένα ζουμερό φρουτένιο Αγιωργίτικο όπως το Αγιωργίτικο της Γαίας.

Ένα κρασί για δώρο

Όλο και κάπου θα βρεθούμε καλεσμένοι μέσα στον Αύγουστο. Υπάρχει και μεγάλη γιορτή ακριβώς στην μέση! Δεν κάνει να πάμε με άδεια χέρια. Θα χαρίσουμε κάτι που θα αρέσει πολύ! Αν πάλι δεν χρειαστεί να το χαρίσουμε κάπου, θα το χαρίσουμε στον εαυτό μας. Ένα διάσημο ροζέ από την Προβηγκία, όπως το Whispering Angel Rose, θα κάνει σίγουρα χαρούμενο τον εορτάζοντα ή τον οικοδεσπότη.

Μία Ρετσίνα για τον μπακαλιάρο

Έχουμε ξαναγράψει ότι στην Ελλάδα, τα έθιμα που αφορούν φαγητά τα κρατάμε. Εκεί λοιπόν στην μέση της νηστείας του δεκαπενταυγούστου, στις 6 Αυγούστου συγκεκριμένα που γιορτάζουμε τη ‘Μεταμόρφωση Του Σωτήρος’, θα πρέπει να φάμε ψάρι. Πολλοί θα επιλέξουμε τον μπακαλιάρο με την σκορδαλιά, αλλά και αυτό να μην φάμε όλο και κάποιο σκορδάτο μαριναρισμένο ψαράκι ή μία μελιτζανοσάλατα θα ‘παίξει’ και θα χρειαστούμε μία Ρετσίνα όπως το Παπαγιαννάκος Ρετσίνα.

Ένα γλυκό για την υπογλυκαιμία

Η δωδέκατη φιάλη θα είναι φουλ στην γλύκα, γιατί θα έρθει και η στιγμή που θα θέλουμε απεγνωσμένα κάτι γλυκό! Είτε με γλυκά επιδόρπια, είτε σκέτο, είτε συνοδεύοντας μία ποικιλία τυριών, ένα κρασί όπως το Belvedere από το Κτήμα Μερκούρη είναι απαραίτητο!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: