Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ένα πιάτο "της γιαγιάς" και το κρασί του

Ένα πιάτο "της γιαγιάς" και το κρασί του
Από τον Τ. Πικούνη

Ένα αγαπημένο μου φαγητό, οι μπάμιες με κοκκινιστό κοκοράκι... ναι, ταπεινό, αλλά απίστευτα νόστιμο παραδοσιακό φαγητό. Το έφτιαχνε η γιαγιά μου, με μπόλικο λάδι, πολλή ντομάτα, λίγο σκόρδο και οπωσδήποτε ξύδι!

Σήμερα ήταν στο μεσημεριανό μου τραπέζι, με την παλιά συνταγή... θεσπέσιο! Σκέφτηκα με τι κρασί θα ταίριαζε: κόκκινο, μέ έντονη τη γεύση της ντομάτας, με τη γλύκα της μπάμιας και την νοστιμιά του αλανιάρικου πιτσιρικά κόκορα... τι «πηγαίνει»;

Μη σας κάνω τον «ειδικό»... δεν πάω να σας κομπλεξάρω: ταιριάζει εύκολα με πάρα πολλά κόκκινα κρασιά, με ξινόμαυρα μοντέρνα- όχι τα «θηριώδη»!- ( η ντομάτα βλέπετε!), αλλά και με πολλά ροζέ, από τα γνήσια «Ελληνικά» -αυτά που κατά Ted (Λέλεκα - ένας είναι ο Ted!) «Θα ήθελαν να ήσαν κόκκινα» μέχρι τα τύπου Προβηγγίας, αν επιλέξετε την αντίθεση...

Με ποιό κριτήριο να επιλέξω;

Μετά από πολλή... σκέψη, κατέληξα: το πρωί είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον φίλο Φεδερίκο Λαζαρίδη, τον επικεφαλής του κτήματος Nico Lazaridi... και διάλεξα ένα δικό του κρασί: το Cavalieri - Ερυθρό 2014, ένα εξαιρετικό blend 4 ποικιλιών, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot και λίγο Sangiovese, όλα «ξένες» ποικιλίες -Δράμα εδώ παιδιά, το «λίκνο» των ξένων ποικιλιών στην Ελλάδα!- ξηρό, πληθωρικό, με ώριμες -εξαιρετικής υφής- τανίνες, πυκνό φρούτο και επίγευση μακράς διάρκειας. Ο βοτανικός χαρακτήρας είναι έντονος και στο στόμα, και του χαρίζει μια νεοκοσμίτικη υφή...

Κάποιοι -σας βλέπω!- σηκώσατε το φρύδι και σκέφτεστε, οι μεν «δεν είναι ‘πολύ’ για κοτόπουλο;». Θα απαντήσω αμέσως όχι... δεν ξέρετε το κοκκινιστό κοκοράκι της γιαγιάς μου-δυναμίτης γεύσεων και εντάσεων!

Οι υπόλοιποι που σηκώνετε φρύδι σκέφτεστε «μα χάθηκαν οι Ελληνικές ποικιλίες;» και σε εσάς θα απαντήσω με... θερμά συγχαρητήρια στους Δραμινούς παραγωγούς που χωρίς κόμπλεξ και “ψευτοελληνικές» ευαισθησίες, επικεντρώθηκαν στις «ελληνικές» πια ξένες ποικιλίες - ναι παιδιά, ότι μεγαλώνει σε ελληνικό χώμα και καλλιεργείται από ελληνικά (ΟΚ, ΟΚ, και Αλβανικά!) χέρια, είναι ελληνική ποικιλία! Προέλευσης εξωτερικού, αλλά και πόσες «ελληνικές» ποικιλίες δεν είναι προέλευσης εξωτερικού; Τα τεστ DNA πια αποδεικνύουν πατρότητες κα μητρότητες αδιανόητες!

Θα το βρείτε εδώ: https://bit.ly/2JL02ts -όχι το κοκοράκι, το κρασί!- στο House of Wine! Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Το ίδιο και ο Φεδερίκος- δεν τον ρώτησα, αλλά είμαι σίγουρος!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: