Εντυπώσεις από τα Βοροινά 2019

Εντυπώσεις από τα Βοροινά 2019
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Για 15η χρονιά, τα Βοροινά, δηλαδή η ετήσια εκδήλωση των μελών των ‘Οίνων Βορείου Ελλάδας’ ‘ήρθαν’ στην Αθήνα. Και τα είχαν όλα! Μία συνολικά πολύ καλή διοργάνωση, με πολύ κόσμο, master class, διαγωνισμό τυφλής γευσιγνωσίας και πολλές ακόμα όμορφες δράσεις! Φρέσκα λευκά και ροζέ της νέας σοδειάς του 2018, ώριμα κρασιά, παλαιωμένα, πειραματικά, αφρώδη, γλυκά και αποστάγματα! Η χαρά του οινόφιλου δηλαδή!

Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε και η τελική φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων. Στην τελική φάση του διαγωνισμού, αναμετρήθηκαν οι τρεις καλύτεροι οινοχόοι μπροστά στο κοινό, σε 7 δύσκολες δοκιμασίες. Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Άρης Σκλαβενίτης, οινολόγος, οινοχόος και συνιδιοκτήτης του winebar Οinoscent. Ό Άρης είχε κατακτήσει και πάλι την πρώτη θέση το 2016. Στην δεύτερη ήρθε ο νικητής του προηγούμενου διαγωνισμού Αλέξανδρος Μπουζίκας, Sommelier στο MyCava, και στην τρίτη θέση ο Γιώργος Λουκάκης που εργάζεται στην Κύπρο, ως Head Sommelier στο Parklane της Λεμεσού.

Στα του κρασιού τώρα! Προσπάθησα να περάσω από όλους τους παραγωγούς και να δοκιμάσω τα κρασιά τους. Αν και το 2018, δεν είναι από τις καλύτερες χρονιές, αρκετά λευκά κρασιά κατάφεραν τραβήξουν τα φώτα πάνω τους. ‘Βασιλιάς’ όμως της έκθεσης ήταν για άλλη μια φορά το Ξινόμαυρο, που δεν αφήνει αμφιβολία ότι είναι η σπουδαιότερη ποικιλία της Βορείου Ελλάδος. Πριν μοιραστώ μαζί σας τα κρασιά που κέρδισαν τις εντυπώσεις μου, θα πρέπει να τονίσω ότι αν είχα τον χρόνο να δοκιμάσω όλα τα κρασιά της εκδήλωσης η λίστα αυτή θα ήταν τουλάχιστον τριπλάσια!

Alexandra Μαλαγουζιά

Φρέσκια, μυρωδάτη, νόστιμη και πικάντικη, έχω ακόμα την γεύση της! Είναι από τις πιο κλασικές Μαλαγουζιές, δια χειρός Κλαούvτιας Παπαγιάννη και σίγουρα αυτή από την χρονιά του 2018, θα κλέψει τις εντυπώσεις!

Plano Assyrtiko 2016

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα μονοποικιλιακά Ασύρτικα που δημιουργήθηκαν εκτός Σαντορίνης και σίγουρα ένα από αυτά που απέδειξαν ότι η ποικιλία εκφράζεται εξαιρετικά και εκτός του νησιού. Παραδοσιακά πια, στο ‘stand’ της Τέχνης Οίνου βρίσκουμε και μία πιο ‘παλιά χρονιά’. Του 2016, αν και κουβαλάει μόλις δύο χρόνια στην πλάτη του υπόσχεται να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο, κομψό και δροσερό κρασί!

Κάβα Μπουτάρη 2013 & Νάουσα Grande Reserve 2011

Δύο ερυθρά κρασιά από τον Μπουτάρη θέλω να μοιραστώ μαζί σας! Το Κάβα Μπουτάρη 2013, ένα ζουμερό χαρμάνι του Ξινόμαυρου με τις τρεις πιο δημοφιλείς διεθνείς ποικιλίες, το Cabernet Sauvignon, το Syrah και το Merlot. Εδώ με εντυπωσίασε η φρεσκάδα και η ένταση του φρούτου, αλλά και οι όμορφα δουλεμένες τανίνες. Ένα διαχρονικό κρασί με πολύ καλή σχέση ποιότητας και ‘βαρύτατη’ υπογραφή! Το δεύτερο κρασί είναι η Νάουσα Grande Reserve 2011. Όλοι μιλάνε για μία σπουδαία χρονιά και αυτό το κρασί το επιβεβαιώνει! Σύνθετο, με βάθος φρούτου, πολύ καλά ενσωματωμένες τανίνες, αισθητή οξύτητα και δομή για μακρόχρονη παλαίωση! Σκέφτομαι να ‘φορτώσω' την κάβα μου με ένα κιβώτιο!

Κατώγι Αβέρωφ Rossiu di Munte Pinot Noir

Το να βρίσκουμε στην Ελλάδα κρασί από Pinot Noir που να μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε με άνεση ‘τυπικό’ δεν είναι εύκολο. Όταν όμως μιλάμε για το Κτήμα Αβέρωφ, που καλλιεργεί την ποικιλία στα 940 μέτρο, όλα είναι εύκολα. Το κρασί έχει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν την ποικιλία τόσο αγαπημένη στους οινόφιλους όλου του κόσμου.

Γουμένισσα Χατζηβαρύτη

H ‘στάση’ στο stand του Κτήματος Χατζηβαρύτη ήταν πολύ εκπαιδευτική και τιμητική για τους επισκέπτες. Η σπουδαία καθηγήτρια, κα Όλγα Ιακωβίδου, σύζυγος του Βαγγέλη Χατζηβαρύτη παρουσίασε μία μικρή ‘κάθετη’, τρεις διαφορετικές χρονιές από την Γουμένισσα, εξηγώντας τις κλιματικές συνθήκες κάθε χρονιάς και πως αυτό ‘βγαίνει’ στο ποτήρι. Η Γουμένισσα του 2016, η τρέχουσα χρονιά, ήταν πολύ καλή και πραγματικά αξίζει να την έχουμε στην κάβα μας. Η Γουμένισσα από το 2012, μία πολύ ζεστή χρονιά, εμφάνιζε πολύ μαρμελαδένιο φρούτο, ενώ αυτή από το 2011, μία πολύ καλή χρονιά για την περιοχή, με έκανε να ψάχνω να βρω Γουμένισσες αυτής της χρονιάς!

Ρετσίνες Κεχρή

Θα ήθελα να σταθώ στην τετραλογία ρετσίνας του οινοποιείου ΚΕΧΡΗΣ! Αν κάποια χρόνια πριν, μου έλεγαν ότι θα μπορούσα να δοκιμάσω σε ένα ‘stand’ τέσσερις διαφορετικές ρετσίνες, με τόσο ενδιαφέρον, δεν θα το πίστευα! Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω κάποια, είναι όλες εξαιρετικές για αυτό που πρεσβεύουν. Το Κεχριμπάρι, προσφέρει απίστευτο value for money, ο Αφρός φρεσκάδα και εξωστρέφεια, η Ρόζα, νόστιμο φρούτο και το Δάκρυ του Πεύκου πολυτέλεια!

Αρκετά ήταν και τα καινούρια κρασιά στην εκδήλωση! Κάποια από αυτά πολύ γοητευτικά, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις! Από αυτά ξεχώρισα ένα γλυκό, ένα ροζέ και ένα ερυθρό κρασί. Το Dianthos, είναι ένα ροζέ Ξινόμαυρο από το οινοποιείο Μπουτάρη με ωραίο κόκκινο φρούτο και πολύ φρεσκάδα, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Το Ξινόμαυρο/Μοσχόμαυρο από το Κτήμα Βογιατζή συνδυάζει πολύ όμορφα την χάρη και τον ευχάριστο χαρακτήρα του Μοσχόμαυρου με την αυστηρότητα του Ξινόμαυρου, αλλά θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι να έρθει στα ποτήρια μας. Τέλος με ένα από τα πιο ωραία γλυκά κρασιά που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό, το Semillon Sole από την Βιβλια Χώρα που πολύ σύντομα θα το βρείτε στην λίστα του House of Wine






Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: