Εντυπώσεις από το Οινόραμα 2019

Εντυπώσεις από το Οινόραμα 2019
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Πολλά τα κρασιά, πιο πολλά από κάθε άλλο Οινόραμα! Πολλοί παραγωγοί, πιο πολλοί από κάθε άλλο Οινόραμα! Υψηλή ποιότητα κρασιών, πιο υψηλή από κάθε άλλο Οινόραμα. Η καθιερωμένη συνάντηση όλου του κλάδου του κρασιού πραγματοποιήθηκε και ήταν όλοι εκεί. Οινοποιοί, οινολόγοι, οινοχόοι, εισαγωγείς από Ασία, Ευρώπη και Αμερική, αγοραστές, ‘καβίστες’, ξενοδόχοι, εστιάτορες, άτομα που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του κρασιού και της εστίασης ήταν εκεί. Και πως να μην είναι, αφού πρόκειται για την μεγαλύτερη εκδήλωση Ελληνικού κρασιού που γίνεται εντός και εκτός των συνόρων, η οποία φέτος έκλεισε τα 25 χρόνια της. Στα ‘highlights’ του Οινοράματος ήταν και οι εκλογές του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου), με την εκλογή του Γιώργου Σκούρα για τρίτη συνεχόμενη θητεία, στην θέση του προέδρου.

Αμέτρητοι εκθέτες και αμέτρητα κρασιά. Το καταλάβαινε άλλωστε κανείς και από το βιβλίο με τους εκθέτες και τα κρασιά, που ήταν πιο βαρύ από ποτέ! 212 εκθέτες βρήκαμε στο βιβλίο. Ανάμεσα σε 2.000 διαφορετικά κρασιά έλεγε το δελτίο τύπου ότι θα μπορεί να επιλέξει κανείς. Έχω όμως την εντύπωση, ότι ήταν παραπάνω! Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που κατάφερε να δοκιμάσει έστω και τα μισά. Προσωπικά, έχοντας κλείσει τουλάχιστον 20 ώρες και τις τρεις ημέρες μέσα στο Οινόραμα, υπολογίζω ότι δοκίμασα περίπου 400 κρασιά. Ο στόχος ήταν να μπορέσω να δοκιμάσω έστω και δύο κρασιά από κάθε παραγωγό. Όμως, όπως κάθε χρόνο στο Οινόραμα, έτσι και φέτος δεν κατάφερα να ‘περάσω’ από όλα τα stand. Συγκεντρώνω τα highlights παρακάτω, αν και για να αποτυπώσω όλη την εικόνα του Οινοράματος θα ήθελα σελίδες ολόκληρες.

Το Ασύρτικο έχει εξαπλωθεί πια, σε όλο τον Ελληνικό αμπελώνα και μπορώ να πω πως αξίζει τον κόπο! Πριν 5 χρόνια ψάχναμε να βρούμε ποια οινοποιεία εκτός Σαντορίνης έχουν Ασύρτικο. Αυτή την φορά θα ήταν πιο εύκολο να εντοπίσουμε ποια οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα δεν είχαν Ασύρτικο. Από όσα ‘εντόςΣαντορίνης δοκίμασα, ξεχώρισα την καινούρια Σαντορίνη του Κτήματος Αργυρού, το Cuvee Monsignori που αντικαθιστά το Κτήμα Αργυρού αλλά και τη Σαντορίνη βαρέλι Vassaltis.

Αν και το 2018 δεν ήταν μία εύκολη χρονιά για την ποικιλία, τα περισσότερα Μοσχοφίλερα που δοκίμασα ήταν πολύ καλά, με έντονο λουκουμένιο χαρακτήρα και ζωηρή οξύτητα. Είναι σίγουρα μία από τις ποικιλίες στις οποίες πάει πολύ γρήγορα το μυαλό μου, όταν σκέφτομαι τα κρασιά που κέρδισαν τις εντυπώσεις μου στο οινόραμα. Σε αυτά που ξεχώρισα ήταν το Μοσχοφίλερο Wild Ferment της Γαίας Οινοποιητικής που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα αλλά και το Ηοof & Lυr Τρουπή, ένα επίσης ‘wild ferment’ κρασί σε ροζέ εκδοχή.

Το έγραψα και πέρυσι, το γράφω και φέτος! Η Μαυροδάφνη είναι σπουδαία ποικιλία και αναμένεται να δώσει μεγάλα ερυθρά κρασιά. Η Αχαιών Οινοποιητική είχε έως τώρα στην συλλογή της μία φρέσκια Μαυροδάφνη δεξαμενής που μας άρεσε πολύ, την Laoura Nera. Στο Οινόραμα δοκιμάσαμε και την καινούρια ξηρή Μαυροδάφνη που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες εβδομάδες, την Laoura Nera Nobile και μπορώ να πω πως ανυπομονώ γιατί ήταν από τα κρασιά που μου άρεσαν πάρα πολύ. Και η καινούρια ‘ερυθρή’ προσπάθεια από το οινοποιείο Τρουπή και ένα από τα πιο ωραία κρασιά που δοκίμασα είναι ένα χαρμάνι Αγιωργίτικου με Μαυροδάφνη, με τα στοιχεία της Μαυροδάφνης να είναι εμφανή. Το Τσιγγέλω του Άγγελου Ρούβαλη και η Οργίων Μαυροδάφνη είναι ανάμεσα στα κρασιά που απέδειξαν τις σπουδαίες δυνατότητες της ποικιλίας.

Στα Ξινόμαυρα τώρα, είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Το Ξινόμαυρο του Νίκου Καρατζά (Οenops Wines), δίνει άλλη διάσταση στην ποικιλία με ξεκάθαρο φρούτο και πολύ καλά δουλεμένες τανίνες. Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος γοήτευσε και πάλι με τα εξαιρετικά Ξινόμαυρα του, τα κλασικά όπως το Γη και Ουρανός, το Alta Νάουσα αλλά και τις Ραψάνες του, ενώ η Aργατία Νάουσα της Χαρούλας Σπινθηροπούλου από την χρονιά του 2009 φαινόταν τόσο φρέσκια και ζωηρή που κάνεις δεν πίστευε ότι έχει ήδη 10 χρόνια στην πλάτη της.

Τα ‘orange’ κρασιά ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια! Αρκετά ήταν πολύ καλά, κάποια ήταν απλά καλά και κάποια θέλουν ακόμα πολύ δουλειά. Είναι όμως μία τάση που έχει ενδιαφέρον και ο καταναλωτής έρχεται όλο και πιο κοντά με τέτοια κρασιά. Αρκετά και τα κρασιά χωρίς θειώδη, με αυτά του Τετράμυθου, να είναι κατά την γνώμη μου η πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Και φέτος θέλω να σχολιάσω θετικά το θέμα του βαρελιού στα κρασιά και το γεγονός ότι υπάρχει η τάση για πιο λελογισμένη χρήση του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το καινούριο κρασί που δημιούργησε το οινοποιείο Λυραράκης, το ‘Minimus’. Με χαμηλό αλκοόλ και λίγες θερμίδες σε μισή φιάλη, είναι ιδανικό για όσους θέλουν κάτι πραγματικά ‘light’. Στο πίσω μέρος των ετικετών των κρασιών Λυραράκη, είδαμε και πιστοποίηση ‘vegan wine’ κάτι που μου άρεσε, όχι γιατί είμαι ‘vegan’ αλλά γιατί υπάρχει και τέτοιο οινόφιλο κοινό.

Από τα πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία και τις ‘μικρές αποκαλύψεις’, ξεχώρισε το οινοποιείο Άκραθος (που εμείς βέβαια το έχουμε ανακαλύψει εδώ και καιρό), το F του Φοίβου Παπαστρατή, η Μικρά Θήρα και το οινοποιείο Agrovision.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: