Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Επιλέγοντας αφρώδη κρασιά για να υποδεχτούμε τον νέο χρόνο

Επιλέγοντας αφρώδη κρασιά για να υποδεχτούμε τον νέο χρόνο
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Δεν γίνεται να κλείσουμε τα εορταστικά κείμενα χωρίς να μιλήσουμε για φυσαλίδες και μπουρμπουλήθρες! Στο τελευταίο κείμενο για το 2017, θα δώσουμε συμβουλές για να διαλέξετε τα αφρώδη κρασιά που σας ταιριάζουν! Έτσι, για να αποχαιρετήσουμε το 2017 και να καλωσορίσουμε το 2018, με πολλές ευχές και αισιοδοξία.

Οι επιλογές και τα στυλ των αφρωδών οίνων είναι πολλά! Champagne, Cremant, Moschato D’ Asti, Cava, Franciacorta και αμέτρητα ακόμα αφρώδη που παράγονται σε όλες τις γωνιές του κόσμου, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας που έχει πια να επιδείξει σπουδαία κρασιά με φυσαλίδες. Κάποια από αυτά είναι ξηρά, κάποια ημίξηρα και κάποια ημίγλυκα. Κάποια είναι αφρώδη και κάποια ημιαφρώδη. Ανάλογα με το πως, το πότε και με το τι θα απολαύσουμε το κρασί θα κάνουμε και την επιλογή που μας ταιριάζει περισσότερο.

Να πούμε εδώ κάτι πολύ βασικό, αν και είμαι σίγουρη ότι όσοι παρακολουθείτε το House of Wine το γνωρίζετε. Όταν μιλάμε για Champagne μιλάμε για τα αφρώδη κρασιά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο (με δεύτερη ζύμωση στην φιάλη δηλαδή) στην περιοχή της Καμπανίας της Γαλλίας. Οποιοδήποτε αφρώδες κρασί δεν παράγεται σε αυτή την περιοχή και με αυτή την μέθοδο, δεν μπορεί να λέγεται Champagne. Οπότε αν το κρασί που επιλέξουμε να προσφέρουμε ή να χαρίσουμε δεν προέρχεται από την Καμπανία, τότε θα το πούμε αφρώδη οίνο.

Τα περισσότερα ξηρά αφρώδη πάνε με το φαγητό οπότε μπορούμε να τα απολαύσουμε σε όλο το δείπνο της παραμονής. Τα πιο ελαφριά στυλ, όπως τα Prosecco και γενικότερα τα κρασιά που έχουν παραχθεί με την μέθοδο της δεξαμενής, συνοδεύουν ευχάριστα σαλάτες και ελαφριά ορεκτικά και κυρίως αυτά που βασίζονται στα ψάρια και στα θαλασσινά αλλά και σε τυριά. Οι ξηρές Σαμπάνιες ιδιαίτερα, είτε είναι Non Vintage (Louis Roederer Brut Premier), είτε Vintage (Dom Perignon Brut 2009), είτε ροζέ (Deutz Rose Brut), είτε λευκή (Veuve Clicquot Brut), πάνε σχεδόν με όλα! Μπορούν να συνοδεύσουν ένα γεύμα από την αρχή μέχρι το τέλος, με εξαίρεση τα γλυκά επιδόρπια. Με τα καναπεδάκια καλωσορίσματος, με ορεκτικά βασισμένα σε κρέας, σε ψάρι, σε θαλασσινά, σε λαχανικά, αλλά και με κυρίως όπως η γεμιστή γαλοπούλα, ένα λεμονάτο κρέας, ένα κρεμώδες χοιρινό ή με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Το ίδιο ισχύει και με πολλά αφρώδη που έχουν παραχθεί με την παραδοσιακή μέθοδο, όπως οι Cava (Cordon Negro), τα Cremant (Crémant de Loire Rosé) και φυσικά τα Ελληνικά κρασιά αυτού του στυλ όπως το Karanika Brut Cuvée Spéciale.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της Champagne αλλά και των κρασιών σε παρόμοιο στυλ είναι η υψηλή οξύτητα και ο αυστηρός χαρακτήρας. Οπότε αν οι καλεσμένοι σας δεν τα πάνε καλά με τα πολύ όξινα κρασιά και αναζητούν τα έντονα φρουτώδη χαρακτηριστικά ή δεν πίνουν συχνά αφρώδη κρασιά, ίσως να πρέπει να διαλέξετε ένα κρασί εστιασμένο στο φρούτο και στην φρεσκάδα, όπως ένα Prosecco (Godibile Prosecco Superiore) ή το Παράγκα Sparkling. Μου έχει τύχει να ανοίξω με χαρά την αγαπημένη μου Champagne, να ‘ξυνίζουν’ μούρες από την οξύτητα και να πηγαίνουμε στην επιλογή των πιο ‘χαλαρών’ κρασιών. Βέβαια εγώ ευχαριστήθηκα περισσότερη Champagne έτσι!!

Αν πιείτε το αφρώδες με το που μπει ο καινούριος χρόνος και θέλετε να το ταιριάξετε με την βασιλόπιτα, θα σας πρότεινα να επιλέξτε ένα αφρώδες ή ημιαφρώδες κρασί με τουλάχιστον λίγη ζαχαρίτσα και όχι ένα ξηρό! Ένα Moscato D’ Asti όπως το Moscato d'Asti, I Vignaioli di Santo Stefano, το Rosato by Elena αλλά και το Bianco Nero Sparkling - Λευκός θα συνοδεύσουν όμορφα την βασιλόπιτα και τα υπόλοιπα γλυκά. Αν θέλετε Champagne με την βασιλόπιτα, επιλέξτε τουλάχιστον μία με λίγα σάκχαρα όπως η Moet & Chandon Nectar Imperial. Αν βέβαια δοκιμάσετε μόνο τόση βασιλόπιτα όση να δείτε αν έχει το φλουρί και μετά συνεχίσετε με το φαγητό ή με τα τυριά τότε διαλέξτε όποιο ξηρό αφρώδες κρασί σας αρέσει.

Θυμηθείτε ότι υπάρχουν και οι magnum εκδοχές! Οπότε αν στο ρεβεγιόν σας, θα έχετε μεγάλη παρέα, δοκιμάστε να εντυπωσιάσετε με μία διπλή φιάλη, όπως η Cava Reserva Heredad 1,5Lt ή η Moet & Chandon Brut Imperial Magnum.

Αν δεν ‘είστε’ τόσο του κρασιού αλλά προτιμάτε τα κοκτέιλ, τα αφρώδη κρασιά μπορούν να γίνουν η βάση πολλών απολαυστικότατων κοκτέιλ!

Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει και αυτό που ‘βολεύει’ την τσέπη σας! Αν επιλέξετε Champagne θα πρέπει να ξοδέψετε τουλάχιστον 40 €. Αν θέλετε αφρώδες παρόμοιο σε στυλ, δηλαδή να έχει παραχθεί με την παραδοσιακή μέθοδο, αλλά σε πιο ‘μαζεμένη’ τιμή θα βρείτε αξιόλογα κρασιά από 15-16 € (Karanika Brut Cuvée Prestige). Στα υπόλοιπα στυλ που αναφέραμε θα βρούμε κρασιά σε τιμές που ξεκινούν από τα 7- 8€. Με δεδομένο ότι οι επιλογές είναι τόσες πολλές, αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε, θυμηθείτε ότι δεν απολαμβάνουμε τα αφρώδη κρασιά μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά όλες τις εποχές του χρόνου και σε όλες τις περιστάσεις, εορταστικές ή μη.

Θα κλείσουμε με δύο συμβουλές για το σερβίρισμα, για να μην πάει ‘χαμένη’ η επιλογή μας. Τα ανοιχτά ποτήρια που μοιάζουν με μπολ παγωτού, δεν είναι κατάλληλα για να σερβίρετε κανένα αφρώδες. Αν δεν διαθέτετε ποτήρια (όπως το Ποτήρι Σαμπάνιας Spiegelau Winelovers) για αφρώδες κρασί και δεν πίνετε αρκετά συχνά ώστε να αγοράσετε, τότε επιλέξτε να τα σερβίρετε σε ποτήρια λευκού κρασιού (Ποτήρι Κολωνάτο Λευκού Κρασιού Spiegelau, Ποτήρι Γευσιγνωσίας Expert). Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν κουνάμε έντονα τα μπουκάλια πριν τα ανοίξουμε, ώστε να ακουστεί δυνατό ‘μπαμ’. Τα ανοίγουμε με πολύ ευγένεια και όσο λιγότερο ακουστεί το άνοιγμα τόσο το καλύτερο για το κρασί μας!


Καλή χρόνια, με πολλά και ωραία κρασιά!Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: