Επιλέγοντας κρασιά για το Πάσχα, τα ‘ναι’ και τα ‘όχι’

To Πάσχα εκτός από μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού είναι και μία ακόμα ευκαιρία για να βρεθούν φίλοι και συγγενείς γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι. Είναι επίσης ευκαιρία για χαλάρωση και για να απολαύσουμε νόστιμες σπιτικές λιχουδιές και ωραία κρασιά. Την τελευταία εβδομάδα κάποιοι αναρωτιούνται τι ώρα να ανάψουν τα κάρβουνα, αν θα μπει στον φούρνο ή στην σούβλα το κατσικάκι, τι άλλο να μαγειρέψουν, τι τυριά και τι σαλάτες να φτιάξουν. Και φυσικά όλοι οι οινόφιλοι σκέφτονται τα κρασιά που θα στολίσουν το γιορτινό αυτό τραπέζι. Για να το κάνω πιο εύκολο στους οικοδεσπότες ή σε αυτούς που έχουν αναλάβει το κρασί έχω κάποιες συμβουλές για εσάς. Κάποια ναι και κάποια όχι που θα ακολουθήσω και εγώ για να διαλέξω ωραία κρασιά που θα ικανοποιήσουν όλη την παρέα.

 

Ναι στους πειραματισμούς

Γιατί να μην γίνει το πασχαλινό τραπέζι ένα τραπέζι ανακάλυψης; Τα ερυθρά κρασιά από Ξινόμαυρο, όπως το Κτήμα Δύο Φίλοι Ξινόμαυρο, είναι αποδεδειγμένο ότι ταιριάζουν με τον οβελία, παίρνοντας έτσι πολύ συχνά θέση σε αυτό το τραπέζι. Γιατί όμως να μην δοκιμάσουμε μαζί με το Ξινόμαυρο και κάποια άλλη ποικιλία ή συνδυασμό; Ένα Αγιωργίτικο (Κτήμα Λαντίδη Νεμέα) για παράδειγμα, μια Μαυροδάφνη (Τσιγκέλω) ή ένα Syrah (Κτήμα Αβαντίς Syrah); Θα μπορούσαμε να πειραματιστούμε και με μία ρετσίνα όπως το Δάκρυ του Πέυκου ή ένα ‘orange’ κρασί όπως το Orange DR-Debina Respect. Ή με μία σπάνια ποικιλία όπως το Μούχταρο (Μούχταρο Κτήμα Μουσών) ή ένα κρασί από τον παγκόσμιο αμπελώνα και από μακρινή περιοχή όπως ένα Αργεντίνικο Malbec (Zuccardi Serie A Malbec);

 

Ναι, στην ποικιλομορφία

Ναι στα διαφορετικά κρασιά στο τραπέζι δηλαδή. Αυτό που λένε κάποιοι ότι αν αλλάξουμε κρασί θα μεθύσουμε πιο εύκολα, δεν ισχύει! Μπορούμε να πιούμε άλλο κρασί για καλωσόρισμα (όπως ένα αφρώδες σαν το Παράγκα Sparkling), άλλο για τα ορεκτικά (όπως ένα δροσερό λευκό σαν το Χνάρια λευκό) και άλλο (ή άλλα) για το κυρίως φαγητό. Μπορούμε ακόμα να ξεκινήσουμε με μία μπύρα ή ένα ποτήρι τσίπουρο για απεριτίφ, να συνεχίσουμε με κρασιά και γιατί όχι να κλείσουμε και με ένα απόσταγμα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν οδηγούμε και ότι δεν πίνουμε τρία ποτήρια από το καθένα, αλλά όσο γίνεται με μέτρο.

 

Ναι στα ‘παγωμένα’ ερυθρά κρασιά

Ελπίζουμε ότι καιρός δεν μας επιφυλάσσει άλλες εκπλήξεις, ότι η θερμοκρασία θα έχει ανέβει για να χαρούμε την αυλή ή το μπαλκόνι. Επειδή στο τραπέζι είναι σίγουρο ότι θα πέσουν και ερυθρά κρασιά καλό είναι να τα βάλουμε στο ψυγείο ή στον πάγο για να τα δροσίσουμε πριν τα καταναλώσουμε. Όσο πιο ελαφρύ είναι το ερυθρό κρασί τόσο πιο κοντά στους 10 - 12 °C θα μπορούσε να φτάσει η θερμοκρασία που θα το απολαύσουμε.

 

 

Όχι στα πολύ πλούσια και με υψηλό αλκοόλ ερυθρά κρασιά

Σε ένα τραπέζι με άφθονο φαγητό, όπου είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει η υπερβολή, προτείνω να αποφύγουμε τα πολύ πληθωρικά κρασιά με υψηλό αλκοόλ. Ακόμα περισσότερο αν έχει ήλιο και ζέστη. Το μέτριο σώμα, η δροσερή οξύτητα και το ζωηρό φρούτο είναι χαρακτηριστικά που θα ήθελα για αυτό το τραπέζι και όχι ο πλούτος.

 

Μην απορρίπτετε τα λευκά κρασιά με το αρνί

Έχουμε ταυτίσει τον οβελία με τα κόκκινα κρασιά. Τα ροζέ έρχονται κάποιες φορές σαν εναλλακτική για όσους δεν θέλουν κόκκινο. Όμως υπάρχουν αμέτρητα κρασιά λευκού χρώματος που ταιριάζουν πολύ σε ένα τραπέζι με άφθονη πρωτεΐνη κρέατος. Τα πληθωρικά λευκά με στοιχεία δρυός (φουλ ή διακριτική) και δροσερή οξύτητα όπως το Pylos Chardonnay αλλά και οι ρετσίνες όπως η Ρετσίνα Φράγκου είναι στυλ που ταιριάζουν σε ένα γιορτινό μεσημεριάτικο γεύμα που βασίζεται στο κρέας.

 

Μην απαξιώσετε τα ‘γούστα’ του άλλου

Αυτό το ‘όχι’ θα μπορούσε να μπει και στα ‘ναι’ αλλά αντίστροφα: Ναι σε αυτό που μας αρέσει. Αν υπάρχουν φίλοι ή συγγενείς στο τραπέζι που τους αρέσουν τα ελαφριά λευκά κρασιά και με αυτά θέλουν να συνοδεύσουν το αρνί, αφήστε τους να το κάνουν. Είναι βέβαιο ότι αν κάποιος πιει ένα κρασί του γούστου του θα το απολαύσει περισσότερο ακόμα και αν ο συνδυασμός βάση θεωρίας δεν είναι καλός, από το να πιει ένα κρασί που δεν του αρέσει αλλά ταιριάζει περισσότερο με το φαγητό. Αν για παράδειγμα έχετε καλεσμένους που τους αρέσουν τα κρασιά με γλυκύτητα, φροντίστε να έχετε και ένα τέτοιο κρασί στο τραπέζι ακόμα και αν δεν σας ταιριάζει καλά!

 

Μην βγείτε εκτός προϋπολογισμού

Αν η τσέπη σας είναι ζορισμένη λόγω υποχρεώσεων ή ακρίβειας. Υπάρχουν πολλά κρασιά σε όλα τα χρώματα και τα στυλ, με εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας και σε χαμηλά επίπεδα τιμών που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Τα Περίβλεπτος ερυθρός, Monograph Αγιωργίτικο  Syrah, Άρωμα Λόφου ροζέ, Παπαγιαννάκος Ρετσίνα και Fortant de France Chardonnay είναι παραδείγματα κρασιών που κοστίζουν λιγότερο από 8€ και μπορούν να σταθούν πολύ καλά στο Πασχαλινό τραπέζι. Το Πασχαλινό τραπέζι είναι άλλωστε πολυπληθές και απαιτούνται ποσότητες.

 

 

Ναι, στο κρασί για δώρο στον νονό ή την νονά!!

Τα δώρα πάνε και έρχονται το Πάσχα, και ειδικά από τους νονούς προς τα βαφτιστήρια με τους γονείς να ψάχνουν τρόπο να ανταποδώσουν! Ε λοιπόν, υπάρχει ποιο ωραίο δώρο από ένα μπουκάλι κρασί για τον νονό και την νονά; Ναι, υπάρχει: δύο μπουκάλια κρασί!

 

Μοιραστείτε το άρθρο: