Επιλέγοντας κρασιά με ανοιξιάτικη διάθεση

Με έναν αρκετά κρύο Μάρτη και όλες τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία η διάθεση μας ήταν ιδιαίτερα χειμωνιάτικη και μουντή αυτή την περίοδο. Όμως η Άνοιξη είναι εδώ και μαζί της χρειαζόμαστε λίγη αισιοδοξία και όμορφες στιγμές! Και αυτές μπορούν να μας τις χαρίσουν τα ‘ανοιξιάτικα’ κρασιά, αυτά δηλαδή που ταιριάζουν στην εποχή.

 

Όσο ο καιρός αλλάζει και η ημέρα μεγαλώνει, οι γευστικοί μας κάλυκες αναζητούν περισσότερη φρεσκάδα και ανοιξιάτικα αρώματα και γεύσεις. Τα αρώματα φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων παίρνουν την σκυτάλη από τα μπαχάρια, τους ξηρούς καρπούς και γενικότερα τα πλούσια στοιχεία βαρελιού. Τα πληθωρικά με υψηλό αλκοόλ κρασιά θα δώσουν την θέση τους σε πιο μαλακά κρασιά με πιο ζωηρά αρώματα και γεύσεις. Φανταστείτε κάτι σαν τα ρούχα: τον χειμώνα φοράμε πιο ‘βαριά’ μπουφάν και την άνοιξη πιο ελαφριά. Έτσι κάπως θα διαλέξουμε και τα κρασιά σε όλα τα χρώματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν θα απολαύσουμε ένα πλούσιο λευκό ή ερυθρό κρασί αν το φαγητό μας ή η διάθεση του ταιριάζει περισσότερο. Ανοιξιάτικο κρασί θα μπορούσαμε να ‘βαφτίσουμε’ και ένα κρασί που ταιριάζει γαστρονομικά με τις εποχιακές πρώτες ύλες, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα.

 

 

Στα λευκά κρασιά θα βρούμε αμέτρητες επιλογές από επίσης πολλές ποικιλίες, γηγενείς ή μη που ταιριάζουν στην εποχή. Το Ασύρτικο (Ασύρτικο Αργυρού), το Μοσχοφίλερο (Salto Σκούρα), η Ρομπόλα (Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς), το Riesling (Leon Beyer Riesling) και το Sauvignon Blanc είναι κάποιες επιλογές είτε σε μονοποικιλιακές εκφράσεις είτε σε χαρμάνια. Για παράδειγμα, εμένα στις αρχές της Άνοιξης μου έρχεται μία επιθυμία για Sauvignon Blanc. Όλες τις εποχές μου αρέσουν τα Sauvignon, αλλά αυτή την περίοδο λιγουρεύομαι ακόμα περισσότερο την δροσερή τους οξύτητα και τα ζωηρά αρώματα τους. Ταιριάζει άλλωστε θαυμάσια με τα σπαράγγια, με σπανάκι, αρακά και αγκινάρες, όλα υλικά της εποχής. Τα Sancerre (Chateau Fontaine Audon Sancerre) και τα Pouilly Fume (Pouilly Fume Jean Max Roger) από την κοιλάδα του Λίγηρα είναι σίγουρα κρασιά που μπορούν να φέρουν την Άνοιξη. Το ίδιο ισχύει και για τα πιο αρωματικά Νεοζηλανδέζικα Sauvignon (Sauvignon Blanc Private Bin) αλλά φυσικά και τα υπέροχα Ελληνικά παραδείγματα όπως το Monarch Λευκό και το Epops Sauvignon Blanc. Ο Ελληνικός αμπελώνας είναι γεμάτος και με ωραία blends (Τέχνη Αλυπίας λευκό, Βιβλία Χώρα λευκός) που βασίζονται σε αυτή την ποικιλία και σίγουρα θα μπορούσαμε να τα ‘κατατάξουμε’ στην κατηγορία των ανοιξιάτικων κρασιών.  

 

Τα ροζέ κρασιά θα κάνουν δυναμικό ‘come back’ αυτή την εποχή. Ταιριάζουν άλλωστε με τα νόστιμα λαχανικά της άνοιξης, με τα θαλασσινά αλλά και με τα φρούτα όπως οι φράουλες που θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους στις λαϊκές και τα μανάβικα! Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο ροζέ κρασί που να μην ταιριάζει στην άνοιξη! Είτε πλούσιο, είτε ελαφρύ, είτε με υψηλή οξύτητα ή μέτρια, είτε έντονα αρωματικό ή πιο κομψό, είτε με λίγη ζάχαρή ή ξηρό, τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά των ροζέ κρασιών τα καθιστούν αυτόματα και ‘ανοιξιάτικα’ κρασιά.

 

Το ίδιο ισχύει και για τα αφρώδη κρασιά που τα συστήνω όλες τις εποχές του χρόνου! Από τα πιο ‘σοβαρά’ κρασιά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο όπως οι σαμπάνιες (Deutz Brut Classic), μέχρι τα κρασιά με την μέθοδο της δεξαμενής όπως τα Prosecco (Prosecco Brilla) με τα πιο φρουτώδη αρώματα,  τα ξηρά αφρώδη μπορούν να σταθούν δίπλα σε πολλά αλμυρά εδέσματα ενώ μπορούμε να τα απολαύσουμε και σκέτα σαν απεριτίφ. Αν όμως μας αρέσει και η γλύκα, τα ημίγλυκα ημιαφρώδη κρασιά όπως τα Moscato d’ Asti (Prunotto Moscato d'Asti) ή οι ελληνικές εναλλακτικές (Deus Rosato Ημιαφρώδες) είναι ιδανικά για τα φρούτα μας αλλά και για ελαφριά γλυκά.

 

Το ότι ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες δεν σημαίνει ότι αποχωριζόμαστε τα κόκκινα κρασιά! Αντιθέτως υπάρχουν αμέτρητα ερυθρά κρασιά που μπορούν να μας φτιάξουν την διάθεση ένα όμορφο ανοιξιάτικο βράδυ! Αναζητάμε κρασιά με μέτριο επίπεδο τανινών, οξύτητα που χαρίζει φρεσκάδα, ζουμερά αρώματα φρούτων και ανθικά στοιχεία. Τα κρασιά από Αγιωργίτικο (Αγιωργίτικο της Γαίας) , τα Pinot Noir (Cloudy Bay Pinot Noir) από όλο τον κόσμο, η Λημνιώνα (New Age Λημνιώνα Ζαφειράκη), το Λιάτικο (Δουλουφάκης Dafnios Ερυθρός) και η Μαυροδάφνη (Laura Nera) είναι μόνο κάποιες από τις ποικιλίες που μπορούμε να ανατρέξουμε για να βρούμε αυτά τα στοιχεία.

Μοιραστείτε το άρθρο: