| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Επι-Μένουμε Σπίτι

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πολύ βαρύ το κλίμα. Το μυαλό θέλει να κατεβάσει ιδέες, αλλά στριφογυρίζει συνεχώς στα ίδια και στα ίδια. Όταν ξέρεις οτι υπάρχει μια πιθανότητα, έστω και μικρή, να χάσεις κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, είτε από το οικογενειακό περιβάλλον, είτε από το φιλικό, τότε δύσκολα μπορείς να συγκεντρωθείς και να γράψεις για whisky, ρούμι, cognac, τεκίλα, και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Για αυτό το λόγο, κι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα, θα επιμείνω ακόμη μια εβδομάδα στο ίδιο θέμα.

Θέλω να πιστεύω οτι οι αναγνώστες αυτής της στήλης δεν χρειάζονται προτροπές για να κάνουν το σωστό. Ωστόσο, αν υπάρχει έστω κι η ελαχιστότατη πιθανότητα κάποιος να έχει παρανοήσει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται, νομίζω οτι αξίζει να το επαναλάβω, ακόμη κι αν μιλάμε για ένα μόνο άτομο.

Μένουμε σπίτι

Μόνο έτσι θα βοηθήσουμε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει, μια δουλειά, ή μάλλον ένα λειτούργημα, που αποσκοπεί στο να βγούμε όσο το δυνατόν καλύτερα από αυτή την κρίση.

Μένουμε σπίτι λοιπόν, ή μάλλον επιμένουμε σπίτι.

Κι επειδή δεν μπορεί να βγεί όλο το άρθρο σε αυτό το κλίμα, θα το κάνω λίγο πιο χαρούμενο. Παρατηρώ στο διαδίκτυο οτι υπάρχει μια έξαρση στην κατανάλωση αλκοολούχων αυτές τις μέρες που οι περισσότεροι από εμάς μένουμε σπίτι. Τώρα, σε ότι αφορά στα κίνητρα, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Άλλος για να ξεχάσει, άλλος για να θυμηθεί, εδώ ανήκει κι ο γράφων, άλλος για να ταξιδέψει, κι εδώ ο γράφων, άλλος γιατί βαρέθηκε την κλεισούρα. Όπως και να έχει, θα πούμε μερικές ιδέες για το τι θα πιούμε, αν και δεν είναι αυτός ο λόγος που γράφω τούτες τις αράδες. Θα είναι όλες για whisky, δεν έχω κέφι για κάτι άλλο αυτή την εβδομάδα.

Πριν αρχίσω να αναφέρω και κάτι που γίνεται αυτές τις μέρες σε Σκωτία και Ιρλανδία και μου άρεσε πολύ. Είναι γνωστό οτι αυτή την εποχή οι ανάγκες σε αντισηπτικά είναι πολύ μεγάλες παγκοσμίως. Ορισμένα αποστακτήρια λοιπόν αποφάσισαν να βάλουν ένα χεράκι για να ξεπεραστεί αυτή η λαίλαπα που ζούμε. Στην Ιρλανδία, το αποστακτήριο Midleton στο County Cork της εταιρίας Irish Distillers, εκεί δηλαδή που φτιάχνεται το Jameson, παράγει μεγάλες ποσότητες αλκοόλης για την παρασκευή αντισηπτικών, ενώ το ίδιο κάνει και το σπουδαίο αποστακτήριο Dingle στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού. Από κοντά κι η Σκωτία, με τα Kilchoman και Daftmill, που προτείνουν τα new make spirits που φτιάχνουν, σαν υποκατάστατα των αντισηπτικών. Τι υποκατάστατα δηλαδή, αυτό του Daftmill με 75.7 τοις εκατό αλκοόλ νομίζω οτι δουλεύει καλύτερα από αντισηπτικό. Πάμε τώρα να πιούμε τίποτα.

Το τρέχον δεκάρι Springbank είναι γεγονός οτι είναι λίγο κάτω από τις παλαιότερες εμφιαλώσεις, που εγώ προσωπικά είχα την τύχη να πίνω εδώ και είκοσι και βάλε χρόνια. Ωστόσο μιλάμε για Springbank, που σημαίνει οτι παραμένει ένα έξοχο dram.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το κλασικό δωδεκάρι Highland Park, το οποίο παραμένει σταθερή αξία, με πολύ καλή τιμή μάλιστα.

Για το δωδεκάρι Redbreast δεν χρειάζεται να πω πολλά, αφού θα μιλήσει μόνο του σε όσους το επιλέξουν.

Αλλά αυτό που γουστάρω πάρα πολύ να (ξανα)πιώ, είναι το εκπληκτικό Mortlach 16 ετών, το οποίο λέω υπεύθυνα οτι είναι πολύ καλύτερο από το εικοσάχρονο αδελφάκι του.

Τι άλλο να προτείνω; Τίποτα. Απλώς πριν κλείσω, θέλω να πω και κάτι άλλο.

Τα άρθρα που γράφω, φροντίζω να μην ανεβαίνουν σχεδόν ποτέ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για λόγους που μόνο εγώ καταλαβαίνω, έστω κι αν αυτό αποδεδειγμένα μου κοστίζει. Αυτό εδώ όμως πρέπει να βγεί στην επιφάνεια, και γιατί ειδικά αυτό, νομίζω απαντήθηκε παραπάνω.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα τα ξαναπ(ι)ούμε, προσέχετε τους γύρω σας και τον εαυτό σας.

Μείνετε σπίτι


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: