| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Έχει σημασία η σειρά που πίνουμε τα ποτά μας;

Έχει σημασία η σειρά που πίνουμε τα ποτά μας;
Από τον Τ. Πικούνη

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αν είστε φίλος του κρασιού ή των ποτών γενικότερα, θα γνωρίζετε το αγγλικό «ρητό» που μας προειδοποιεί ότι «Beer after whisky, too risky -whisky after beer, no fear» και που μεταφράζεται ελεύθερα σαν «Μπύρα μετά το ουίσκι, πολύ επικίνδυνο, ουίσκι μετά την μπύρα, δεν υπάρχει φόβος».  Δεν είναι το μόνο, υπάρχουν πολλά αντίστοιχα -και μερικά αντιφατικά! π.χ. «Liquor, then beer -- never fear. Beer, then liquor -- never sicker»!

Τι θέλουν να μας πουν οι «ποιητές» εδώ; Ο πρώτος, ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με ποια σειρά πίνουμε τα ποτά μας, δηλαδή να πίνουμε τα δυνατότερα (ουίσκι, βότκα κλπ.) μετά τα ελαφρύτερα (μπύρα, κρασί). Ο δεύτερος, ακριβώς το... ανάποδο!

Πέρα από τη σειρά με την οποία πρέπει να πίνουμε τα ποτά μας, υπάρχει και η γενικότερη άποψη ότι καλό είναι να μην πίνουμε διαφορετικά ποτά μαζί! Αν δηλαδή πίνουμε κρασί, να μείνουμε στο κρασί, που σημαίνει για εμάς τους «άτακτους» στα ποτά, ότι μετά τη βραδιά μας στο wine bar, καλό είναι να αποφύγουμε να επισκεφθούμε ένα «ορθόδοξο» μπαρ με τα ποτά του, τα κοκτέιλ του και όλα του τα καλούδια.

Αν δεν ακολουθήσουμε αυτούς τους κανόνες -μας λένε οι υποστηρικτές τους- τότε ο κίνδυνος του περίφημου και φοβερού hangover το επόμενο πρωί γίνεται μεγαλύτερος, αλλά και το μεθύσι πιθανότερο!

Είναι όμως έτσι;

Έχουμε πολλές φορές μιλήσει για τους «μύθους» του κρασιού… τα πολλά δηλαδή πράγματα που θεωρούνται αληθινά, ο κόσμος τα θεωρεία ατράνταχτες αλήθειες, και που όμως -δυστυχώς μερικές φορές- είναι καθαρά παραμύθια που συνήθως έχουν σκοπό να «ομορφύνουν» τη διαδικασία της κατανάλωσης του κρασιού, ή να… αυξηθούν οι πωλήσεις κάποιων αξεσουάρ π.χ.

Ας μιλήσουμε λοιπόν εδώ για το «μύθο» της ανάμιξης των αλκοολούχων ποτών!

Ναι, όλα όσα είπαμε παραπάνω για τη σειρά που πίνουμε τα ποτά μας ή για την ανάμιξή τους, είναι… παραμύθια! Που σημαίνει ότι εφ’ όσον καταναλώσουμε την ίδια ποσότητα οινοπνεύματος (που περιέχεται σε διαφορετικές ποσότητες σε κάθε ποτό), δεν έχει καμία σημασία η σειρά με την οποία θα τα πιούμε! Μπορούμε δηλαδή να ξεκινήσουμε με ένα «σκληρό» ποτό και μετά να πιούμε κρασί ή μπύρα, και στο τέλος -αν θέλουμε και… αντέχουμε, να τελειώσουμε τη βραδιά μας με ένα κοκτέιλ. Ή, να πιούμε μόνο σκληρά ποτά, ή μόνο κρασί. Τα… αποτελέσματα όταν τελειώσουμε αυτή την… ιεροτελεστία ή το hangover που θα έχουμε το επόμενο πρωί θα είναι το ίδιο, αν τηρήσουμε ευλαβικά τον κανόνα της κατανάλωσης της ίδιας ποσότητας οινοπνεύματος συνολικά!

Στο προηγούμενο παράδειγμα, 1 ποτήρι ουίσκι (40ml) + 2 ποτήρια κρασί (2x150ml) + 1 κοκτέιλ (120ml) περιέχουν (40ml x 40% + 2 x 150ml x 13% + 120ml x30%) = 91ml αλκοόλης. Είναι δηλαδή το ίδιο αν πιούμε (91/(150x13%)) 4,6 ποτήρια κρασιού ή (91/(40x40%)) 5,7 ποτήρια ουίσκι. Με όποια σειρά μας αρέσει!

Σημασία λοιπόν έχει τι πίνουμε και πόσο πίνουμε από το κάθε ποτό, και καθόλου η σειρά ή η ανάμειξή τους!

Προφανώς όσον αφορά στο πόσο πίνουμε, είναι πολύ πιο εύκολο -και πιο γρήγορο!- να πιούμε 4 σφηνάκια βότκα από 2,5 ποτήρια κρασί… ή 2,5 ποτήρια μπύρα του μισού λίτρου -που όλα περιέχουν την ίδια ποσότητα αλκοόλης! Που σημαίνει, ότι το τί πίνουμε έχει σημασία, αφού πίνουμε πιο γρήγορα τα σφηνάκια από την μπύρα, και επομένως είναι πιθανότερο σε μια έξοδό μας να πιούμε περισσότερα σφηνάκια βότκα από τα αντίστοιχα ποτήρια μπύρας στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Συμπέρασμα: Καταναλώνουμε υπεύθυνα όποιο ποτό ή όποια ποτά μας αρέσουν, με όποια σειρά μας είναι ευχάριστη, σε τέτοια ποσότητα όμως όση δεν θα μας κάνει να ζαλιστούμε, αλλά απλά να γίνουμε πιο κεφάτοι με την παρέα μας! Και είναι γεγονός ότι εμείς οι Έλληνες δεν βγαίνουμε με σκοπό να γίνουμε τύφλα στο μεθύσι -όπως πολλοί κάτοικοι βορείων χωρών- αλλά να διασκεδάσουμε, να χαρούμε, να γελάσουμε με τους φίλους μας.


Στην υγειά σας!

Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: