Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Για την Νάουσσα Κυρ-Γιάννη

Για την Νάουσσα Κυρ-Γιάννη...
Από τον Τ. Πικούνη

Μου αρέσουν τα τίμια κρασιά... αυτά που δεν παριστάνουν ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό που πραγματικά είναι. Μου αρέσουν επίσης τα κρασιά με στόχευση, που δημιουργούνται όχι τυχαία, αλλά για να εξυπηρετήσουν ανάγκες πραγματικές και να καλύψουν «τρύπες» στην αγορά. Τέλος, μου αρέσουν ιδιαίτερα τα κρασιά που δεν απευθύνονται στην ελιτ, στους οινογνώστες, αλλά στο ευρύ κοινό. Κρασιά που θα φέρουν κόσμο στην οικογένεια των φίλων του κρασιού, που θα φέρουν το κρασί στο Κυριακάτικο πρώτα και στο καθημερινό στη συνέχεια τραπέζι της Ελληνικής οικογένειας.

Ένα τέτοιο κρασί είναι η Νάουσσα Κυρ-Γιάννη

Όταν ο Στέλλιος Μπουτάρης ξεκίνησε την παραγωγή της Νάουσας, είχε δύο πολύ συγκεκριμένους στόχους: Ο πρώτος ήταν να φτιάξει ένα καθημερινό κρασί φαγητού από Ξινόμαυρο, και ο δεύτερος αυτό το κρασί να είναι ευκολόπιοτο, σχετικά ελαφρύ και φρουτώδες, κατάλληλο δηλαδή για το καθημερινό τραπέζι αλλά και για να καταναλωθεί και μόνο του σαν απεριτιφ.

Είχαμε ταυτίσει στο παρελθόν το Ξινόμαυρο με κρασιά δυνατά, τανικά, με πυκνό σώμα, κατάλληλα για αντίστοιχα «βαριά» πιάτα. Οι νέοι παραγωγοί με πρώτο το Θυμιόπουλο ήρθαν και έκαναν την «επανάστασή» τους, χαρίζοντάς μας ξινόμαυρα κομψά, φρουτώδη, ελαφρά, μοντέρνα. Ένα τέτοιο ξινόμαυρο είναι και η Νάουσσα του Κυρ-Γιάννη.

Ο Τάσος Πικούνης παρουσιάζει την άποψή του για τη Νάουσσα Κυρ-Γιάννη

Νάουσσα Κυρ-Γιάννη” λοιπόν, βαρύ το όνομα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την κομψότητα του νέου κρασιού. Βαρύτερη όμως και η ευθύνη της χρήσης ενός ονόματος- συμβόλου για την οικογένεια Μπουτάρη, που μας έχει δώσει εκπληκτικές Νάουσσες!

Προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του Κτήματος Κυρ-Γιάννη νεαρής ηλικίας και συνεργαζόμενων αμπελουργών στην ζώνη της Νάουσας που παρουσιάζουν ένα ισχυρό αρωματικό δυναμικό και βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε εδάφη ελαφριάς έως μέτριας μηχανικής σύστασης και χαμηλότερου pH.

Ο τρύγος της πρώτης ύλης γίνεται με τα χέρια σε μικρά τελάρα. Τα σταφύλια ψύχονται αρχικά στους 10ο C, στη συνέχεια οδηγούνται σε δύο διαδοχικές τράπεζες διαλογής και τέλος σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Με στόχο την παραγωγή ενός έντονα αρωματικού και λιγότερο τανικού κρασιού, το γλεύκος ζυμώνει για 12-15 ημέρες σε ελεγχόμενη θερμοκρασία μεταξύ 20ο C και 23ο C, μετά από 6 ημέρες προζυμωτικής εκχύλισης στους 8-10ο C. Στη συνέχεια οδηγείται στα δρύινα βαρέλια για την μηλογαλακτική ζύμωση και παλαίωση. 100% Ξινόμαυρο λοιπόν, με παλαίωση 12 μήνες κυρίως σε γαλλικά και λίγα αμερικάνικα δρύινα βαρέλια 225 και 500 λίτρων 3 έως 5 ετών. Περαιτέρω αναγωγική παλαίωση στη φιάλη για 6 μήνες.

Έχει χρώμα ελαφρύ ρουμπινί, με έντονα αρώματα φράουλας και κερασιού. Στο στόμα ελαφρύ, φρουτώδες, φρέσκο με μαλακές τανίνες και μέτριο σώμα. Μέτρια επίγευση, πίνεται και μόνο του αλλά και συνοδεύει φαγητά με ελαφρές κόκκινες σάλτσες, τυριά, και ελαφριά λιπαρά πιάτα, όπως αλλαντικά, λουκάνικα ψητά, τηγανιές.

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να βάλετε τη Νάουσσα Κυρ-Γιάννη στις επιλογές σας για ένα καλό, ευχάριστο, ευκολόπιοτο καθημερινό κρασι!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: