Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Glen Elgin

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Νομίζω ότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έκανα αφιέρωμα σε κάποιο αποστακτήριο whisky. Σήμερα λοιπόν θα κάνουμε αφιέρωμα, και σειρά έχει το

Glen Elgin

Δεν είναι λίγα τα αποστακτήρια στη Σκωτία που δεν απολαμβάνουν της αναγνώρισης και του σεβασμού που τους πρέπει. Ένα κι απο αυτά είναι το Glen Elgin. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή, λέγοντας

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Την δεκαετία του 1890 έλαβε χώρα στη Σκωτία μια τρομερή έκρηξη στην παραγωγή και τις πωλήσεις whisky. Αυτό το μπουμ τελειώνει το 1899 όταν η εταιρία Pattisons of Leith, γνωστή για τα blended whiskies που έφτιαχνε, κηρύσσει πτώχευση. Μόλις λίγους μήνες πριν, έχει ξεκινήσει το χτίσιμο του Glen Elgin απο τους William Simpson και James Carle, με τον πρώτο να έχει μέχρι τότε μακρά θητεία στο Glenfarclas σαν διευθυντής. Η σχεδίαση και εκτέλεση του έργου ανατέθηκε στον πασίγνωστο αρχιτέκτονα της εποχής Charles Doig, ο οποίος ήταν επίσης ο σχεδιαστής για πολλά ακόμη αποστακτήρια, κυρίως στο Speyside.

Η παραγωγή ξεκινάει την Πρωτομαγιά του 1900. Ένα χρόνο αργότερα το αποστακτήριο πωλείται στην εταιρία Glen Elgin Glenlivet Distillery Co.Ltd και η παραγωγή σταματάει για μικρό χρονικό διάστημα. Το 1906 η ιδιοκτησία αλλάζει πάλι χέρια και περνάει στην εταιρία J.J Blanche and Co.Ltd και το 1930 καταλήγει στην εταιρία Distillers Company Ltd.Το 1964 το Glen Elgin ξαναχτίζεται και επεκτείνεται. Τέλος το 1970 σταματάει η καύση με κάρβουνο και αντικαθίσταται με ατμό.

Λίγα ακόμη λόγια

Το αποστακτήριο βρίσκεται εκεί που ο ποταμός Lossie πλησιάζει την πόλη του Elgin, η οποία και θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα του whisky. Η τοποθεσία ευθύς εξ αρχής επιλέχτηκε λόγω της εγγύτητας με τον σιδηροδρομικό σταθμό του Longmorn.

Το στυλ των whiskies που παράγονται στο Glen Elgin, είναι λίγο ως πολύ το τυπικό του Speyside. Έχει φρούτα, έχει μέλι, έχει μπαχάρια και γενικώς είναι πολύπλοκο. Για πολλά χρόνια το 95 τοις εκατό της παραγωγής πήγαινε στα γνωστά blend White Horse και Bell's και πολύ σπάνια γινόταν εμφιάλωση ως single malt. Δυο εκδόσεις 12 ετών και no age statement ήταν κυρίως για την αγορά της Ιαπωνίας, ώσπου στα τέλη του εικοστού αιώνα υπήρξε εμφιάλωση 12 ετών για την σειρά Flora and Fauna, με το house martin, το έμβλημα του αποστακτηρίου, να φιγουράρει στην πινακίδα. Απο ότι βλέπω το house martin είναι ένα πτηνό μικρού μεγέθους. Αυτό δεν το ήξερα, εγώ ξέρω τους House Martins, ένα διάσημο συγκρότημα της βρετανικής pop σκηνής, που πάντα τους μπέρδευα με τους Beautiful South, που έπαιζαν πάνω κάτω την ίδια μουσική.

Με μουσική, ή χωρίς, εμείς θα πάμε στον κατάλογο του HOW, και θα διαλέξουμε το νοστιμότατο δωδεκάρι Glen Elgin.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: