Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Γλωσσάριο του whisky Νο 4

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Το σημερινό θέμα μου αρέσει πολύ. Και βέβαια για να γράψω κάτι που θα βρουν ενδιαφέρον οι φίλοι αναγνώστες, πρέπει πρώτα να το βρίσκω ενδιαφέρον εγώ. Λέω να ασχοληθώ λοιπόν με κάποιες λέξεις ή έννοιες που αφορούν στο αγαπημένο μας ποτό. Όπως πάντα, ένα dram θα μου δώσει ιδέες. Είναι σχετικά νωρίς, και θα πιώ κάτι φρουτώδες, και βλέπουμε για αργότερα. Ένα Aberfeldy 16 ετών είναι μια χαρά, οπότε βάζω dram και ξεκινάω με την πρώτη άγνωστη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό.

Feints

Κατά τη διάρκεια της απόσταξης, και κυρίως προς το τέλος, η θερμοκρασία στον άμβυκα αυξάνεται. Σε αυτό το χρονικό σημείο, διάφορες ελαιώδεις ενώσεις που περιέχει το υγρό που βρίσκεται μέσα στον άμβυκα, εξατμίζονται. Αυτές οι ελαιώδεις ενώσεις ονομάζονται feints. Και αφού μιλάω για απόσταξη, πάμε σε μια άλλη λέξη που σχετίζεται με την απόσταξη.

Foreshots

Πρόκειται για το νωρίτερο χρονικά απόσταγμα, το οποίο έχει τεράστιο αλκοολικό βαθμό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως είναι. Αντίθετα μαζεύεται και αποστάζεται ξανά.

Cuting point

Παραμένουμε στην απόσταξη και πάμε να δούμε μια ακόμα λέξη. Εδώ λοιπόν μιλάμε για το χρονικό σημείο κατά το οποίο ο Master Distiller κόβει την απόσταξη, τη σταματάει δηλαδή. Και ποιός είναι αυτός?

Master Distiller

Είναι ο διευθυντής της απόσταξης. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, διευθυντής απόσταξης και διευθυντής αποστακτηρίου είναι το ίδιο πρόσωπο. Ωστόσο, και στις περιπτώσεις που δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι κορυφαίοι master distillers λειτουργούν εντελώς δικτατορικά θα λέγαμε, με καλή έννοια βέβαια, και δεν μπλέκονται στη δουλειά τους ακόμα και οι ιδιοκτήτες του εκάστοτε αποστακτηρίου. Άλλωστε στη Σκωτία αντιμετωπίζονται ως τεράστιοι καλλιτέχνες, ενώ περιττό να πούμε οτι οι μισθοί τους ξεπερνούν τις 30 και 40 χιλιάδες λίρες το μήνα. Οι αρχαιότεροι από όλους είναι ο David Stewart στο Balvene και ο Richard Paterson στο Dalmore, με 55 και 53 χρόνια εμπειρία αντιστοίχως. Μπορείτε αν θέλετε να διαβάσετε τα άρθρα που αφιερώσαμε για τον Stewart και για τον Paterson.

Middle Cut

Αλλιώς λέγεται και heart, και πρόκειται για την καρδιά του αποστάγματος. Μόνο αυτό το καθαρό απόσταγμα, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 60 μέχρι 70 τοις εκατό, είναι αυτό που θα μπει στα δρύινα βαρέλια για παλαίωση.

Chill Filtration

Μέσα σε ένα απόσταγμα υπάρχουν ενώσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν θάμπωμα του υγρού. Αν θέλουμε να αφαιρέσουμε αυτές τις ενώσεις, χρησιμοποιούμε μια μέθοδο διύλισης με μείωση της θερμοκρασίας του αποστάγματος. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται chill filtration

Αρκετά αυτά για σήμερα. Τώρα λέω να πιω κάτι πιο βαρύ και σωματώδες και θα βάλω ένα dram από το απίθανο δεκατεσσάρι Clynelish.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: