| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

God is in the Details: Ανάλυση των TOP20 κρασιών του 2020

God is in the Details: Ανάλυση των TOP20 κρασιών του 2020
Από τον Τ. Πικούνη

Μια έρευνα που ξεκίνησε το 2010, και που τότε έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους φίλους του House of Wine αλλά και από όλη την κοινότητα του κρασιού, έγινε με τα χρόνια παράδοση: Η δημοσίευση, κάθε αρχή του νέου χρόνου, των Champions ή των «Πρωταθλητών» της κάθε χρονιάς. Δηλαδή, εκείνων των κρασιών που πρώτευσαν σε πωλήσεις από το House of Wine την προηγούμενη χρονιά.Από την αρχική δημοσίευση υπάρχουν κάποιες αλλαγές: Οι «Πρωταθλητές» μετονομάστηκαν σε «TOP20», oi λίστες μας περιλαμβάνουν 20 κρασιά -αντί για 10 ή 15- η κάθε μία! Η αύξηση των πωλήσεων του House of Wine επιτρέπει την αξιόπιστη συμπερίληψη περισσοτέρων κρασιών, λόγω ύπαρξης πλέον αξιόπιστου "δείγματος".

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και εφέτος, αποκαλύπτουμε τα "Βραβεία του Κοινού" του 2020: Τα TOP20 κρασιά, τα κορυφαία, τα δημοφιλέστερα κρασιά δηλαδή που εσείς, με την εγκυρότερη ψήφο που υπάρχει -τις αγορές σας- αναδείξατε. Αλλά και τα TOP20 Οινοποιεία, τα κρασιά των οποίων προτιμήσατε. Έχουμε επίσης τα TOP20 Λευκά, Ερυθρά και Ροζέ, αλλά και τα αντίστοιχα ανά εύρος τιμών, τα κορυφαία δηλαδή κρασιά με τιμή μέχρι 10 Ευρώ, από 10 έως 20 Ευρώ, από 20 έως 50 Ευρώ και άνω των 20 Ευρώ.

Τι είναι όμως τα «TOP20»*; Είναι τα κρασιά αλλά και τα Οινοποιεία που πρώτευσαν στις πωλήσεις του House of Wine μέσα από τις αγορές σας, οι δικές σας επιλογές, που δεν αναδείχθηκαν από την "ψήφο" κάποιων "ειδικών", αλλά από την δημοκρατική ψήφο των πελατών του House of Wine, την ψήφο που "μετράει" περισσότερο από όλες, τις αγορές σας! Τα στοιχεία αφορούν σε αριθμό φιαλών, αλλά εφέτος υπάρχουν και κατηγορίες που αφορούν και σε αξία πωλήσεων.

Δεν διεκδικούμε δάφνες στατιστικής της πανελλήνιας πώλησης κρασιών, αλλά επειδή τα κρασιά μας πωλούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα, από το Καστελόριζο μέχρι τον Έβρο, και σε ένα ευρύτατο κοινό από άποψη εισοδημάτων, εκπαίδευσης, ηλικιών κλπ., πιστεύουμε ότι -ελλείψει άλλης παρόμοιας στατιστικής από οπουδήποτε αλλού- μπορούμε να δώσουμε μια ιδέα στους φίλους μας των προτιμήσεων του οινόφιλου κοινού πανελλαδικά. Εξ' άλλου, το "δείγμα" μας είναι πολύ μεγαλύτερο των 1000 ατόμων που συνήθως χρησιμοποιούν οι "επίσημοι" στατιστικοί οργανισμοί και εταιρείες. Αναγνωρίζουμε βεβαίως το γεγονός ότι οι προωθητικές μας ενέργειες επηρεάζουν την κατάταξη των κρασιών, αλλά και πάλι δεν θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για την σειρά των κρασιών και των Παραγωγών…

Ξεκινούμε λοιπόν από την βασική μας κατηγορία: Ποιο είναι το κορυφαίο κρασί ανάμεσα στα κορυφαία; Ποιο κρασί παίρνει το Χρυσό Μετάλλιο;

Ας δούμε τα κορυφαία κρασιά από το 20ο μέχρι το 1ο :

Πίνακας 1: Τα Δημοφιλέστερα Κρασιά του 2020
Κρασιά με τις περισσότερες πωλήσεις φιαλών


Η δημοφιλέστατη Παράγκα του Κυρ-Γιάννη είναι το τρίτο κρασί στα Top20 για το 2020. Λευκό, δροσερό, φρέσκο κρασί με όμορφη οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών, ένα κρασί με κίτρινο χρώμα και ανταύγειες άχυρου. Τραγανό, φρέσκο με νότες λεμονιού και φλοιών εσπεριδοειδών στη μύτη, εξαιρετική οξύτητα και όμορφο στρογγυλό τελείωμα. Η Λευκή Παράγκα συνδυάζεται υπέροχα με ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και θαλασσινά. Απολαύστε την...

Συγχαρητήρια στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη και προσωπικά στο Στέλλιο Μπουτάρη και σε όλους όσους συμβάλλουν στη δημιουργία των εκλεκτών κρασιών του...


Δεύτερο
κρασί στη λίστα των TOP20, η Μαλαγουζιά του Κτήματος ΑΛΦΑ. Κρυστάλλινο και τραγανό, με λαμπερό πρασινο-κίτρινο χρώμα και έντονο άρωμα με νότες λουλουδιών, εσπεριδοειδών και αρωματικών βοτάνων. Εξαιρετική ισορροπία δροσιά και φινέτσα στο στόμα, με ζωηρή και μακράς διάρκειας επίγευση.Τέλος, ο Μεγάλος Νικητής, το "Χρυσό" κρασί του 2020: Είναι το Idylle d' Achinos! Ναι, έκπληξη γιά όλους, ενα ροζέ πρώτο θα ήταν αδιανόητο πριν ελάχιστα χρόνια! Ενα εξαιρετικό ροζέ σε στυλ Προβηγκίας. Συγχαρητήρια στο La Tour Melas και σε όλους τους συνεργάτες του που συνέβαλλαν στην επιτυχία αυτού του κρασιού !Όταν το Αγιωργίτικο συναντά το Syrah και το Grenache Rouge, το φρούτο έρχεται από παλαιούς αμπελώνες, η δουλειά που γίνεται στο αμπελώνα είναι σχολαστική και η φροντίδα στο οινοποιείο ζηλευτή, τότε σίγουρα μιλάμε για ένα εξαιρετικό ροζέ κρασί. Ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα, που θυμίζει έντονα το χρώμα των ροζέ της Προβηγκίας. Ζουμερά και ζωηρά αρώματα τριαντάφυλλου, φλούδας πορτοκαλιού και κόκκινων φρούτων όπως το κεράσι και το μύρτιλο. Στο στόμα είναι δροσερό, με μέτριο όγκο και ωραία κρυστάλλινη επίγευση.


Δείτε τον ίδιο Πίνακα σε συνοπτική μορφή:

Πίνακας 1: Τα Δημοφιλέστερα Κρασιά του 2020
Κρασιά με την μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων φιαλών


Ποιά είναι όμως τα "Πολυτιμότερα Κρασιά" του 2020, τα κρασιά δηλαδή με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε αξία;

Πίνακας 2: Τα "Πολυτιμότερα" Κρασιά του 2020
Κρασιά με την μεγαλύτερη αξία πωλήσεων


Μερικές παρατηρήσεις στον Πίνακα 2: Η «κυριαρχία» των λευκών κρασιών είναι καταφανέστατη: 9 κρασιά είναι λευκά (45%), 7 κρασιά είναι κόκκινα (35%) και 4 ροζέ (20%). Αντίστοιχα, στον Πίνακα 1, 13 κρασιά είναι λευκά (65%), 3 μόλις κρασιά είναι κόκκινα(15%) και 4 ροζέ (20%). Που σημαίνει ότι όταν οι Έλληνες αγοράζουν ακριβά κρασιά, αυτά είναι κόκκινα.

Η «αειθαλής» Vina Esmeralda, ένα κρασί που βρίσκεται όλα τα χρόνια στις ετήσιες λίστες μας των κορυφαίων κρασιών, καταλαμβάνει φέτος την θέση σε πωλήσεις αριθμού φιαλών και την 13η σε πωλήσεις κατά αξία.

2 μόνο κρασιά στον Πίνακα 1 και 4 στον Πίνακα 2 προέρχονται από το εξωτερικό. Που αποδεικνύει τον… φιλελληνισμό των Ελλήνων, αφού τα Ελληνικά κρασιά προτιμώνται πολλές φορές έναντι φθηνότερων (και καλύτερων) ξένων!

Στα δημοφιλέστερα κρασιά, 4 ετικέτες είναι του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, 2 των Κτημάτων Βιβλία Χώρα, Τσιλιλή, Αλφα και Αβαντίς.

Πίνακας 3: Τα Δημοφιλέστερα Κρασιά του 2020 κατά χρώμα
Κρασιά Λευκα/ Ερυθρά/ Ροζέ με τις περισσότερες πωλήσεις σε αριθμό φιαλών

Στο σύνολο των πωλήσεων του 2020, τα κόκκινα κρασιά είχαν το 35,68% των πωλήσεων σε αριθμό φιαλών και το 41,31% σε αξία, τα λευκά αντίστοιχα το 46,96% και 43,34%, και τα ροζέ το 17,36%  και 15,35%. Και στο σύνολο η διαχρονική κυριαρχία των λευκών κρασιών στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται πανηγυρικά.


Πίνακας 4: Τα Δημοφιλέστερα Κρασιά του 2020 κατά εύρος τιμών
Κρασιά με τις περισσότερες πωλήσεις σε αριθμό φιαλώνΣτον παραπάνω πίνακα φαίνεται σαφώς η κυριαρχία σε πωλήσεις της κατηγορίας κρασιών μεταξύ 10-19,9 Ευρώ.

Πίνακας 5: Τα Δημοφιλέστερα Οινοποιεία του 2020
Με τις περισσότερες πωλήσεις σε αριθμό φιαλώνΠίνακας 6: Τα "Πολυτιμότερα" Οινοποιεία του 2020
Με την μεγαλύτερη αξία πωλήσεων
Το House of Wine συγχαίρει θερμά όλους τους Οινοπαραγωγούς των οποίων τα κρασιά τιμήθηκαν με μετάλλια, αλλά και όλους όσων τα κρασιά βρέθηκαν στις λίστες των TOP20 κρασιών του 2020. Ιδιάιτερα συγχαίρει τους Οινοπαραγωγούς εκείνους των οποίων τα Οινοποιεία τους πρώτευσαν με βάση το σύνολο των πωλήσεών τους!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: