Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Νεοζηλανδέζικο Sauvignon...

Νεοζηλανδέζικο SauvignonΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Μάλλον δεν είμαστε μόνο οι Έλληνες που δε μπορούμε εύκολα να χαρούμε με την επιτυχία του διπλανού μας... Φαρμάκι έσταξε και ο Αυστραλός James Agnew σε συνέντευξη του στη Sydney Morning Herald για το κρασί των Νεοζηλανδών γειτόνων του... "Το Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας είναι το οινικό αντίστοιχο των Mc Donalds", σύμφωνα με τα λεγόμενα του σε πρόσφατη συνέντευξη. Προφανώς δεν είναι εύκολο για τον ίδιο αλλά και την βιομηχανία κρασιού της Αυστραλίας, η οποία σημειωτέον είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Νέας Ζηλανδίας, να αποδεχτούν το γεγονός ότι για 4 συναπτά έτη οι συντοπίτες τους δίνουν τη ψήφο τους στο Sauvignon Blanc της γείτονος χώρας. Ανάμεσα στα 20 top σε πωλήσεις Sauvignon Blanc της Αυστραλίας φιγουράρουν 17 κρασιά από τη Νέα Ζηλανδία. Είναι να μη τρελαίνεσαι μετά;

Βαρετό, κουραστικό, ομοιόμορφο, προβλέψιμο, συνηθισμένο, είναι αρκετοί από τους χαρακτηρισμούς που οι "καλοθελητές" του προσδίδουν κατά καιρούς. Πόσο συναρπαστικό είναι εξάλλου να βρεθείς σε μια ξένη χώρα και να δοκιμάσεις ένα big Mac; Όπουδήποτε πάνω στη γη ένα big Mac θα έχει πάντα την ίδια γεύση... Καλύτερα να μας φθονούν παρά να μας αγνοούν είναι η απάντηση από την πλευρά των Νεοζηλανδών. Ο φθόνος είναι και αυτός ένα από τα παρελκόμενα της επιτυχίας.

Ποιο είναι όμως αυτό το μυστικό που έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των πωλήσεων στις αγορές του εξωτερικού; Δοκιμάστε ένα Greywacke Sauvignon και εύκολα θα καταλαβετε... Τα πάντα είναι θέμα γεύσης. Το "Sav" έχει βρει το σπίτι του στη μακρινή Νέα Ζηλανδία. Στη περιοχή του Marlborough αποκτά ένα αξεπέραστο φρουτώδη-φυτικό χαρακτήρα που μπορεί να αιχμαλωτίσει τη φαντασία αυτού που το καταναλώνει. Είναι σα να έχουν καταφέρει οι Νεοζηλανδοί να μεταφέρουν τη γεύση του σταφυλιού αυτούσια στη φιάλη. Και αυτό δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο του Sauvignon Blanc αλλά κοινό παρονομαστή όλων των στυλ κρασιών της χώρας. Διαθέτουν μια απολαυστική καθαρότητα φρούτου που για μένα αποτελεί και την σφραγίδα των κρασιών, το σήμα κατατεθέν της Νέας Ζηλανδίας παγκοσμίως.

Τώρα για το αν είναι κακό να είσαι εύκολα αναγνωρίσιμος επιτρέψτε μου να διατηρώ τις αντιρρήσεις μου. Είναι από εκείνες τις λίγες παγκόσμιες περιπτώσεις που αρκεί να δοκιμάσεις το κρασί μια φορά μόνο για να μπορέσεις στη συνέχεια να το ξεχωρίσεις μέσα στο πληθος. Κάποιοι επιμένουν να λένε ότι όλα τα Sauvignon Blanc του Marlborough είναι ίδια... Και όμως παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί της περιοχής έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια πολύ ισχυρή αίσθηση "ταυτότητας" στον καταναλωτή, που έχει μάθει αυτό που πολύ θα θέλαμε όλοι να συμβαίνει και για τα κρασιά μας, να τα εμπιστεύεται δηλαδή, πλέον υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στο στυλ.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφορετικότητας είναι το καταπληκτικό Greywacke Wild Sauvignon του Kevin Judd. Ένα πιο συγκρατημένο αρωματικά στυλ με ασύλληπτη ωστόσο πολυπλοκότητα και υφή στο στόμα. Ένα κρασί το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς στη χρήση του βαρελιού το οποίο ενώ δίνει πλούτο και πολυπλοκότητα δε κρύβει το χαρακτηριστικά ποικιλιακά αρώματα αλλά και το αποτύπωμα της περιοχής από την οποία προέρχεται... Περιττό να αναφέρω ότι στη πρόσφατη γευσιγνωσία των Summer Wines που οργανώσαμε οι Wine Commanders στο Paradiso ψηφίστηκε ως το κρασί της βραδιάς.

Δεν είναι απαραίτητα κακό να σε συσχετίζουν με ένα burger... Έτσι και αλλιώς μιλάμε για ένα πολύ νόστιμο φαγητό. Βέβαια στη περίπτωση του Wild Sauvignon θα ήμουν πολύ πιο κοντά στη ιδέα του παραλληλισμού με ένα φρεσκοκομμένο Αργεντίνικο burger στο αγαπημένο μου Gaucho στο Λονδίνο. Έτσι για να βάζουμε κύριε James Agnew τα πράγματα στη θέση τους. Έτσι για να σκάσουν οι οχτροί μας...Καλή εβδομάδα!


Γρηγόριος Μιχαήλος AIWS

Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant


Μοιραστείτε το άρθρο: