| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η γευστική δοκιμή που άλλαξε τον κόσμο του κρασιού

Αν ψάξετε στο Google για τη φράση "Judgment of Paris", αυτά που θα βρείτε θα έχουν να κάνουν με το μυθολογικά διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ Ήρας, Αθηνάς και Αφροδίτης με κριτή τον Πάρι της Τροίας. Εμείς βέβαια δεν θα μιλήσουμε για αυτό, αλλά για ένα άλλο "διαγωνισμό ομορφιάς", κρασιών αυτή τη φορά, πολύ πραγματικό, που πήρε το ίδιο όνομα επειδή έγινε στο Παρίσι!

Διαβάστε Περισσότερα

Χειμωνιάτικα κρασιά... αλλιώτικα από τα άλλα!

Έξω κάνει κρύο!. Επιτέλους βρισκόμαστε πια μακριά από την παράξενη "χειμωνιάτικη" ζέστη που μας έσπρωχνε προς το λευκό, δροσερό κρασί ή -έστω!- προς ένα ελαφρύ ροζέ!  Όλοι όσοι πίνουμε κρασί γνωρίζουμε τα δημοφιλή κόκκινα κρασιά που έχουν τη φήμη ότι είναι φιλικά προς το χειμώνα... μιλάμε βέβαια για τα Cabernet Sauvignon, τα Merlot, τα Pinot Noir και τα Shiraz /Syrah, αλλά και τα δικά μας Αγιωργίτικα και Ξινόμαυρα ...Ωστόσο, ίσως και λόγω της παγκοσμιοποίησης, τα ιντερνετικά ιδεατά "ράφια" μας είναι γεμάτα με "άλλα" κρασιά που είναι συχνά άγνωστα στο μέσο καταναλωτή. Παρουσιάζουμε λοιπόν εδώ μερικά ερυθρά κρασιά πέρα από τα συνήθη, που όμως θα σας κρατήσουν εξ' ίσου ζεστούς -ίσως και περισσότερο- το χειμώνα, χωρίς να θυσιάσετε ούτε στο ελάχιστο την απόλαυση που σας προσφέρουν τα γνωστά ερυθρά.

Διαβάστε Περισσότερα

Αναμνήσεις από τον τρύγο στο Pomerol

Πριν λίγες ημέρες διάβασα με ενδιαφέρον την ανάρτηση του Ντίνου Στεργίδη για το βιβλίο "Συνταγές του Τρύγου και τις παραδόσεις της Γαλλίας που χάνονται" και ταξίδεψα για λίγο στο Pomerol και στο Saint Emilion, τότε που έκανα την πρακτική μου στο Château Magdelaine -τώρα έχει μετονομαστεί σε Bélair-Monange- ενώ έμενα στο La Fleur Petrus. Από το νοερό αυτό ταξίδι προέκυψε το κείμενο που ακολουθεί...

Διαβάστε Περισσότερα

'Καθαρά' κρασιά από την Cameron Diaz

Κι εκεί που όλοι αναρωτιόμασταν τι καινούριο θα βγει στο κρασί για να «ταράξει τα νερά» (είχε καιρό, αλήθεια) σε χρώμα, φυσικότητα, πολιτική ορθότητα και πάει λέγοντας, τα νέα μας ήρθαν από τις ΗΠΑ (μέσω Ευρώπης, βέβαια, θα καταλάβετε τι εννοώ), από την πιο πρόσφατη “celebrity” άφιξη στον παγκόσμιο οινικό κλάδο. Πρόκειται για την Cameron Diaz, η οποία, όπως διαβάζω, τελευταία έχει βάλει την ηθοποιία σε δεύτερη μοίρα και έχει γίνει «γκουρού» της ευζωίας. Η Diaz, λοιπόν, μαζί με την συνεταίρο της, την επιχειρηματία Katherine Power, με το νέο τους εγχείρημα, το οινικό brand Avaline, αποφάσισαν να εισάγουν μια νέα κατηγορία στην αγορά του κρασιού, τα «καθαρά κρασιά» (clean wines).

Διαβάστε Περισσότερα

Για την παλαίωση του Αγιωργήτικου

Χθες βράδυ, λοιπόν, ανοίξαμε αυτή τη φιάλη, εσοδείας 2000, δηλαδή 20 ετών κρασί. Οι σκέψεις που μου ήρθαν στο μυαλό είναι πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε απέναντι στις κρίσεις των «ειδικών». Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κάτι σαν έμμονη ιδέα όσων οινοχόων, εμπόρων, δημοσιογράφων, Master of Wine κλπ επισκέπτονται τη Νεμέα πως «η Νεμέα δεν παλιώνει (σε αντίθεση με τη Νάουσα) και πως ο φυσιολογικός προορισμός της είναι να καταναλωθεί νέα και φρέσκια». Το λέει ο ένας και το επαναλαμβάνει ο άλλος. Αυτοεκπληρούμενη προφητεία, που λένε.

Διαβάστε Περισσότερα

Ένα ...μεταπασχαλινό, υπέροχο φρικασέ!

Ένα ...μεταπασχαλινό, υπέροχο φρικασέ! Γράφει ο Sommelier Όπως έχουμε ήδη πει, σαν γνήσιος φιλότιμος Έλληνας που ΠΟΤΕ δεν ανέχεται να λείψει φαγητό, σίγουρα θα έχετε αγοράσει αρνάκι ή κατσικάκι για τον Οβελία σας τουλάχιστον μιάμιση φορά περισσότερο από αυτό που θα καταναλώσετε εσείς, η οικογένειά σας και οι καλεσμένοι σας (και μεταξύ μας, καλά κάνατε, κινδυνεύετε λιγότερο να σας καεί στο ψήσιμο...)

Έτσι λοιπόν, θα έρθει η μεγάλη στιγμή να βγάλετε τον Οβελία από την σούβλα με συνοδεία χειροκροτημάτων, αλαλαγμών και κάποιων "επιτέλους!", θα τον κόψετε σε μερίδες και θα τον σερβίρετε σε πιατέλες... Αλλά, με φρίκη θα διαπιστώσετε ότι οι καλεσμένοι σας, σχεδόν χορτάτοι από το υπέροχο κοκορέτσι σας που το εξαφάνισαν δύο ώρες πριν, από τα συκωτάκια, τα νεφράκια, τα γλυκαδάκι, τα δεκάδες κόκκινα αυγά, τις υπέροχες σαλάτες που φτιάξατε και αυτοί κυριολεκτικά καταβρόχθισαν όσο σας περίμεναν με υπομονή να ψήσετε επιτέλους αυτό τον οβελία που δεν έλεγε να βγει από την φωτιά... δεν τον τίμησαν όσο περιμένατε...

Διαβάστε Περισσότερα

Από τα κρασιά μπαρόκ στα αρ νουβό

Από τον Αργύρη Τσακίρη


Στο κείμενο που ακολουθεί επιχειρείται μια ακροβασία, μέχρι υπερβολής, μεταξύ καλλιτεχνικών ρευμάτων, τεχνολογίας οινοποίησης και ύφους των κρασιών. Η συσχέτιση δεν είναι γραμμική αλλά με χρονικά άλματα και ετεροχρονισμούς που όμως ελπίζω ότι διαθέτει συνέπεια.

Τα καλλιτεχνικά ρεύματα όπως και το στυλ των κρασιών μεταβάλλονται και αλληλοδιαδέχονται το ένα το άλλο. Αμφότερα επιβάλλονται από μια συγκεκριμένη «άρχουσα» τάξη ανθρώπων που επικροτούν, για τους δικούς τους λογούς, διεθνώς ή τοπικά το κυρίαρχο κατά περιόδους στυλ για το κρασί. Για παράδειγμα, το sauvignon blanc που πριν από 30 χρόνια δεν το θεωρούσαν ικανό να δώσει από μόνο του κρασί, σήμερα είναι μια από τις παγκόσμιες βεντέτες. Αύριο ίσως να περάσει στη λήθη, όπως έγινε με τα λευκά κρασιά του Ροδανού. Σήμερα κάποιοι επιχειρούν να κάνουν στην Ελλάδα το ίδιο για την ρετσίνα. Για να ταιριάξουμε τα δυο αυτά στοιχεία, καλλιτεχνικά ρεύματα και κρασί, ας θεωρήσουμε ότι το σώμα του κρασιού είναι το αρχιτεκτονική κατασκευή και το άρωμα η ζωγραφική διακόσμηση.

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σκούρας - "ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ, ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ"

Κάποιοι άνθρωποι, μοιάζουν από μακριά άγνωστοι μεγάλοι, τόσο μεγάλοι που νοιώθεις ένα δέος πριν καν τους γνωρίσεις. Μόλις τους γνωρίσεις ανακαλύπτεις ότι είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτό που μπορούσες να φανταστείς. Μετά, απλά δεν θέλεις να σταματήσεις να τους βλέπεις και να τους ξαναβλέπεις γιατί η κάθε φορά είναι ακόμα πιο μαγική από την προηγούμενη και φεύγεις με τέτοιες εμπειρίες και γνώσεις που ριζώνουν βαθιά μέσα στην ψυχή σου.Ο λόγος όπως θα καταλάβατε, για έναν ΜΕΓΑΛΟ οινοποιό μας, τον κο. Γιώργο Σκούρα, ο οποίος από μόνος του παραδέχεται ότι δεν είναι ο μεγαλύτερος από τους οινοποιούς, τουλάχιστον... ηλικιακά.

Διαβάστε Περισσότερα

Νέος κύκλος του #winelover seminar ξεκινάει!

Επειδή το καλοκαίρι έφυγε και οι διακοπές τελείωσαν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάθε κατεργάρης πρέπει να πάει στον παγκο του. Για τους κατεργάρηδες που αγαπούν το κρασί και θέλουν να το γνωρίσουν καλύτερα, έχω να προτείνω έναν πολύ καλύτερο πάγκο: τη μπάρα του House of Wine, στο Χαλάνδρι, όπου μπορούν να παρακολουθήσουν τον νέο κύκλο του #winelover seminar!

Διαβάστε Περισσότερα

Παρουσίαση Βιβλίου: Fiona Beckett's Cheese Course

H Fiona Beckett ασφαλώς δεν είναι άγνωστη στον κόσμο της γευσιγνωσίας και της οινογνωσίας: Βραβευμένη σαν Δημοσιογράφος της χρονιάς από το "Guild of Food Writers", έχοντας γράψει πολλά άρθρα στους Times, στον Guardian, στην Daily Telegraph, αλλά έχοντας συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις οινογνωσίας, δοκιμών κρασιών κλπ του γνωστού περιοδικού Οίνου Decanter, έρχεται να γράψει γιά ένα πολύ αγαπημένο της θέμα: Τον συνδυασμό κρασιού και τυριού.

Διαβάστε Περισσότερα

Οι καλεσμένοι μας γράφουν