Happy Sauvignon Blanc day!

Για να πέφτουν οι μάσκες, όλοι έχουμε σνομπάρει κρασιά και ποικιλίες κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής και καταναλωτικής μας ‘πορείας’. Για ένα περίεργο λόγο η ποικιλία αυτή για μένα ήταν το Sauvignon Blanc. Συστήθηκα μαζί της πριν χρόνια και γνώρισα πρώτα ουδέτερα ατυχείς ελληνικές προσπάθειες ή τη νεοκοσμίτικη εκδοχή της – μάλλον όχι στα καλά της ή μπορεί και όχι στα δικά μου καλά.

 

Σήμερα, μετά από αγωνιστικές δοκιμές, αμέτρητους συνδυασμούς και μαραθώνιους απόλαυσης είναι χωρίς αμφιβολίας μία από τις πιο αγαπημένες μου ποικιλίες, ίσως με εξαίρεση ορισμένες ζώνες πιο αγαπημένη κι από το βασιλιά των λευκών σταφυλιών, Chardonnay.

 

Το Sauvignon Blanc λατρεύεται παγκοσμίως για τα ‘πράσινα’ αρώματά του και τη ζωηρή οξύτητά του. Φυτεύται σχεδόν σε όλον τον κόσμο και υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα αποτελέσματα πέρα από νόστιμα είναι συχνά και συγκινητικά! Η στυλιστική του γκάμα ελίσσεται σαν ένας ηθοποιός - χαμαιλέοντας που ενσαρκώνει κάθε ρόλο με τεράστια επιτυχία, αποτυπώνοντας έτσι πιστά με την ‘ερμηνεία’ του τον τόπο και τη φιλοσοφία οινοποίησης.

 

Ο χαρακτήρας της ποικιλίας, ανάλογα με την περιοχή όπου παράγεται, διαφέρει. Σε γενικές γραμμές στις πιο κρύες περιοχές η οξύτητα της είναι υψηλή, τα αρώματα που ξεχωρίζουν είναι τα εσπεριδοειδή, τα βότανα, το γρασίδι, τα σπαράγγια και η πράσινη πιπεριά. Στις πιο ζεστές πάλι εμφανίζει χαρακτήρα τροπικών φρούτων και ροδάκινου ή βερίκοκου ενώ τα φυτικά στοιχεία κάνουν λίγο πίσω. Η οξύτητα ωστόσο παραμένει τραγανή.

 

Το Sauvignon Blanc σε ορισμένες περιπτώσεις επωφελείται από τα μαγικά του βαρελιού και επιλέγει να συμπορευτεί μαζί του για τι διαδικασία της ωρίμανσης, αποκτώντας πιο πολύπλοκο χαρακτήρα και μεγαλύτερη δυνατότητα παλαίωσης.

 

Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι ένα ειλικρινές σταφύλι, διότι πρεσβεύει με την ίδια επιτυχία την καλοδουλεμένη του απλότητα σαν καθημερινό κρασί, την ζωηρή του ταυτότητα σαν απίθανο απεριτίφ ή κρασί διασκέδασης και φυσικά το σαγηνευτικό του μεγαλείο όταν είναι πραγματικά μεγάλο!

 

Αυτές είναι 3 χώρες με εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας που πρέπει να δοκιμάστε:

 

Γαλλία

Από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Γαλλίας για το Sauvignon Blanc είναι η κοιλάδα του Λίγηρα. Το Pouilly Fume και το Sancerre είναι δύο ονομασίες προέλευσης που ξεχωρίσουν με την τελευταία να είναι και η αγαπημένη μου. Ωστόσο αν και λιγότερο γνωστό, ιδιαίτερα νόστιμο είναι και το Touraine. Η παραγωγή αφορά σε ξηρά μονοποικιλιακά κρασιά στα οποία ξεχωρίζει η υψηλή οξύτητα, το μίνεραλ στοιχείο της περιοχής και τα φρουτώδη χαρακτηριστικά που συμπληρώνονται με αρκετά φυτικά στοιχεία όπως λόγου χάρη το σπαράγγι.

Δοκιμάστε Sancerre Jean Paul Balland  / Pouilly Fume Serge Dagueneau  / Touraine Maison Castel 

Το Bordeaux φυσικά και δε μπορεί να λείπει! Εδώ η ποικιλία αναμιγνύεται με το Semillon, στο οποίο προσδίδει την υψηλή του οξύτητα, στην παραγωγή των αριστουργηματικών γλυκών κρασιών από το Sauternes. Αρώματα λουλουδιών και ώριμων φρούτων, μελένια γλύκα και δροσερή σπιρτάδα είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν.

 

Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία χώρα πού έχει ταυτιστεί με την παραγωγή κρασιών από Sauvignon Blanc. Ξεχωρίζει η περιοχή του Marlborough που χαρίζει στο καταναλωτικό κοινό γοητευτικά κρασιά με μοναδικό αρωματικό χαρακτήρα. Έντονο τροπικό προφίλ, με το passion fruit να ανοίγει το δρόμο, πράσινο στοιχείο κυρίως με τη μορφή πιπεριάς αλλά και εσπεριδοειδή που σιγοντάρουν την ορυκτότητα και πριμοδοτούν την οξύτητα!

Δοκιμάστε Craggy Range Sauvignon Blanc 

 

Ελλάδα

Η Ελλάδα όχι μόνο δε μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στα νόστιμα Sauvignon Blanc αλλά έχει να δώσει γευστικά δείγματα τόσο γαλλικής σχολής όσο και Νέου Κόσμου. Στις ζεστές περιοχές η ποικιλία ‘βγάζει’ πιο τροπικό χαρακτήρα ενώ στις ψυχρές φλερτάρει με τις χάρες του Λίγηρα. Εξαιρετικά ξηρά μονοποικιλιακά κρασιά, εντυπωσιακά fume αλλά και μοναδικά blend με περισσότερο εδραιωμένο αυτό με το Ασύρτικο στη Β.Ελλάδα!

Δοκιμάστε Κτήμα Χατζημιχαλη κρυόβρυση  / Συμφωνία Αμπελόεις / Μαγικό Βουνό Λευκό / Κτήμα Άλφα fume / Thema Παυλίδη



 





Μοιραστείτε το άρθρο: