Have yourself a Merry Vegan Christmas!

Υπάρχουν γιορτινά τραπέζια τα οποία δε χρειάζονται κρέας για να μπουν στο πνεύμα των ημερών. Ενδεχομένως και τραπέζια όπου κάθε τι ζωικής προέλευσης θα απουσιάζει.

Όλα τα υπόλοιπα όμως δε θα έχουν καμία διαφορά! Θα υπάρχουν και πάλι χαμόγελα, θα είμαστε όλοι ντυμένοι στα καλά μας, θα ακούμε τη μουσική που μας αρέσει και τζακιού παρόντος και καιρού επιτρέποντος η φλόγα θα τρεμοπαίζει μέχρι καταφτάσει το επόμενο ξύλο. Λιχουδιές και πάλι θα γεμίσουν το τραπέζι και στα ποτήρια μας θα υπάρχει άφθονο, νόστιμο κρασί!

Εφόσον το μενού λοιπόν θα είναι vegan, το ίδιο θα είναι και τα κρασιά μας.

Αυτά είναι μερικά αγαπημένα vegan που θα απολαύσουμε στο εορταστικό μας τραπέζι.

 

Γιατί το κρασί δεν είναι vegan;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το κρασί προέρχεται από το σταφύλι και είναι αποτέλεσμα αλκοολικής ζύμωσης του χυμού του. Η διαδικασία αυτή εξυπηρετείται από ζύμες που δεν είναι άλλο από καλοί μύκητες οι οποίοι καταναλώνουν τα σάκχαρα του χυμού μετατρέποντάς τα μεταξύ άλλων σε αλκοόλη.

Το αποτέλεσμα είναι ένα νεαρό κρασί θολό και περιέχει μικροσκοπικά μόρια όπως τρυγικά άλατα, φλαβόνες (τανίνες και φαινολικά) και πρωτεϊνες . Τα μόρια αυτά παρότι είναι φυσικά και κάθε άλλο από επιβλαβή για τον οργανισμό μας είναι με ένα τρόπο αντιαισθητικά. Κανένας δε θέλει το κρασί του θολό όταν μπορεί να το έχει στο ποτήρι του λαμπερό, καθαρό και διαυγές.

Για να το πετύχουν αυτό οι παραγωγοί εφαρμόζουν τη διαδικασία της διαύγασης (fining) με βοηθήματα ή αλλιώς κόλλες όπως λέγονται που επισπεύδουν την καθίζηση των ‘ανεπιθύμητων’ μορίων. Μεταξύ άλλων οι πιο δημοφιλείς ‘κόλλες’ είναι η καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος),η ιχθυόκολλα (πρωτεΐνη ψαριών), η ζελατίνη (ζωική πρωτεΐνη) κι η αλβουμίνη (ασπράδι αυγού) όλες ζωικής  προέλευσης.

 

Υπάρχουν vegan κρασιά;

Υπάρχουν. Αντικαθιστώντας τις ‘κόλλες’ ζωικής προέλευσης που αναφέρθηκαν παραπάνω με ενεργό άνθρακα, φυτική ζελατίνη  και μπετονίτη.

Ωστόσο μία άλλη προσέγγιση είναι  η διαδικασία διαύγασης να γίνει με φυσικό τρόπο. Η συμφιλίωση με το χρόνο που χρειάζεται για κάτι τέτοιο αφορά αντικατοπτρίζει μία συνολική φιλοσοφία που στρέφεται στις φυσικές μεθόδους οινοποίησης  εμπιστευόμενη τη φύση και ακολουθώντας τους ρυθμούς αυτής.


Ποία vegan κρασιά να απολαύσω;

Πολύ νόστιμο και δροσιστικό Sauvignon Blanc από την κοιλάδα του Λίγηρα με φανταστική σχέση ποιότητας τιμής. Συνδυάστε το με τα πιο ελαφριά πιάτα του τραπεζιού και κυρίως με αυτάστα οποία κυριαρχεί το όξινο και το ‘πράσινο’ στοιχείο ή που έχουν διεθνή και εξωτικό χαρακτήρα.

Ένα απολαυστικό ‘ψυχρό’ single vineyard Chardonnay με θέα τις 52 κορυφές του Ολύμπου που κοιτά στα μάτια πολλά Chablis! Τραγανό και τυπικό γεμάτο γοητεία. Αγαπά την οξύτητα και θα λειτουργήσει τέλεια και με το παραδοσιακό vegan σελινάτο τωνΧριστουγέννων.  

Η αττική ποικιλία στα καλύτερά της! Ξηρό στο στόμα με ικανοποιητικό όγκο, τραγανή οξύτητα και φρεσκάδα που μπορεί να σταθεί ακόμα και σε που λιπαρά πιάτα. Για μεγαλύτερη γευστική ίντριγκα προτιμήστε παλιές χρονιές και κάνετε pairing με μανιτάρια και λευκή τρούφα.

Από τα ποιοτικότερα ελληνικά ροζέ που διατηρούν την ελληνικότητα στην όψη και εκφράζουν υποδειγματικά τη χάρη του Αγιωργίτικου σε συνδυασμό με το Cabernet Sauvignon. Θα το λατρέψετε με μεσογειακά πιάτα αλλά και πλούσιες κοκκινιστές συνταγές!

To Ασύρτικο συναντά το Ξινόμαυρο και το αποτέλεσμα είναι σπουδαίο! Έντονο αλλά ταυτόχρονα και φινετσάτο άρωμα που συνδυάζει χαρακτηριστικά και των δύο ποικιλιών. Δοκιμάστε το μαζί με Jackfruit με πράσινο πιπέρι και δεντρολίβανο, αργοψημένο με γλυκοπατάτες, σέλερι και κυδώνια!

Ένα εντυπωσιακό, έντονο κρασί, με φρεσκάδα και ζωηρά αρώματα κόκκινων ώριμων φρούτων. Τα στόμα του αποζητά συνταγές με αντίστοιχη ένταση. Οι τανίνες είναι παρούσες, έντονες αλλά καλοβαλμένες! Πώς θα σας φαινόταν με μια πλούσια μανιταρόπιτα με αποξηραμένα φρούτα;

Μοιραστείτε το άρθρο: