Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η γεύση του κρασιού υπάρχει μόνο... στο μυαλό σας!

Η γεύση του κρασιού υπάρχει μόνο... στο μυαλό σας!Δημιουργείστε τη γιορτινή σας κάβα Κάθεστε λοιπόν αναπαυτικά στον καναπέ σας, φοράτε την ειδική συσκευή στο κεφάλι σας, σηκώνετε το ποτήρι με το καθαρό νερό, το στριφογυρίζετε.... αρώματα Sauvignon Blanc πλημμυρίζουν τη μύτη σας. Δοκιμάζετε το νερό και οι γεύσεις ενός γνήσιου νεοζηλανδέζικου Sauvignon δημιουργούν την ίδια απόλαυση που θα είχατε αν δοκιμάζατε το αυθεντικό κρασί...

Μην τρομάζετε... όλα αυτά είναι ακόμα στο επίπεδο της επιστημονικής φαντασίας... αλλά προς τα εκεί οδηγούν τα πρόσφατα πειράματα σχετικά με τη μελέτη της γεύσης...

Στο πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο "Neuroenology: Πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί την γεύση του κρασιού", ο Gordon Shepherd υποστηρίζει ότι η γευστική δοκιμή στην πραγματικότητα διεγείρει τον εγκέφαλό σας περισσότερο από δραστηριότητες όπως η ακρόαση μουσικής ή ακόμα η αντιμετώπιση ενός πολύπλοκου μαθηματικού προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Shepherd, η γεύση του κρασιού «απασχολεί περισσότερο τον εγκέφαλό μας από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα». Το βιβλίο του - βασικά μια επέκταση για το κρασί της προηγούμενης δημοσίευσής του, "Νευρογαστρονομία (Neurogastronomy): Πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί γεύση και γιατί έχει σημασία" - , αναλύει τη ρευστοδυναμική του τρόπου χειρισμού του κρασιού στα στόματά μας. με την εμφάνιση, τη μυρωδιά και την αίσθηση στο στόμα. με τον τρόπο που επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας και μοιράζει όλες αυτές τις πληροφορίες. Προτείνει ότι -σε αντίθεση με κάτι σαν το μαθηματικό που χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη πηγή γνώσης-, η γευσιγνωσία του κρασιού μας δεσμεύει πιο ολοκληρωτικά. Μιλώντας στο NPR, εξήγησε πως ακόμη και τα βασικά βήματα της γευσιγνωσίας μπορεί να είναι πιο περίπλοκα απ 'όσο φαίνονται. "Δεν βάζεις μόνο το κρασί στο στόμα σου και το αφήνεις εκεί", είπε ο Shepherd. "Μπορείτε να το μετακινήσετε και στη συνέχεια να το καταπιείτε, το οποίο είναι μια πολύ περίπλοκη κινητική πράξη".

Ωστόσο, ίσως το πιο περίπλοκο κομμάτι της γευσιγνωσίας κρασιού - ένα από τα κεντρικά σημεία του Shepherd και ο υπότιτλος του βιβλίου του - είναι το επιχείρημά ότι όταν πίνουμε κρασί, ο εγκέφαλός μας πρέπει να δημιουργήσει τις γεύσεις που μπορούμε να απολαύσουμε. "Η αναλογία που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει είναι το χρώμα", εξήγησε στην NPR. "Τα αντικείμενα που βλέπουμε δεν έχουν το χρώμα τους, το φως τα χτυπά και αντανακλάται. Είναι όταν το φως κτυπήσει τα μάτια μας ενεργοποιεί συστήματα στον εγκέφαλο που δημιουργούν χρώμα από αυτά τα διαφορετικά μήκη κύματος. Ομοίως, τα μόρια του κρασιού δεν έχουν γεύση, αλλά όταν διεγείρουν το μυαλό μας, ο εγκέφαλος δημιουργεί γεύση με τον ίδιο τρόπο που δημιουργεί χρώμα".

Αλλά πως ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη γεύση;

υτό που ανακαλύψαμε μόλις πριν από μερικά χρόνια είναι ότι υπάρχουν περιοχές των εγκεφαλικών περιοχών του φλοιού-όπου συγκεκριμένα πεδία των νευρώνων αντιπροσωπεύουν αυτή τη διαφορετική γεύση, και έτσι υπάρχει ένα γλυκό πεδίο, ένα πικρό πεδίο, ένα αλμυρό πεδίο κ.λπ. " ανακοίνωσε ο Nick Ryba, ένας επιστήμονας της νευροφυσιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Ο Ryba και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι μπορείτε πραγματικά να "δοκιμάσετε" χωρίς να χρησιμοποιήσετε καθόλου τη γλώσσα, απλά με την διέγερση του τμήματος "γεύσης" του εγκεφάλου. Έτρεξαν το πείραμα σε ποντίκια με ένα ειδικό εμφύτευμα εγκεφάλου - ένα καλώδιο οπτικών ινών που διεγείρει τους νευρώνες με παλμό φωτός λέιζερ. Και με την ενεργοποίηση του "πικρού" αισθητήριου τμήματος του εγκεφάλου, μπορούσαν να κάνουν τα ποντίκια να αισθάνονται σαν να δοκιμάζουν κάτι πικρό - παρόλο που απολύτως τίποτα πικρό δεν άγγιζε τις γλώσσες τους!

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές τροφοδοτούσαν τα ποντίκια με μια πικρή γεύση στις γλώσσες τους - αλλά στη συνέχεια το έκαναν πιο ευχάριστο με την ενεργοποίηση της "γλυκιάς" ζώνης του εγκεφάλου. "Αυτό που κάναμε εδώ ήταν η προσθήκη της γλυκύτητας, αλλά μόνο η προσθήκη στον εγκέφαλο, όχι σε αυτό που δίνουμε στο ποντίκι". Σκεφτείτε να προσθέτετε ζάχαρη στον καφέ σας - αλλά το κάνετε μόνο στο μυαλό σας. Τα ευρήματα εμφανίζονται στο περιοδικό Nature.[Yueqing Peng et al, Sweet and bitter taste in the brain of awake behaving animals]

Ο Ryba λέει ότι η μελέτη δείχνει ότι πολλές από τις βασικές μας κρίσεις σχετικά με τη γεύση -ότι δηλαδή η γλυκιά γεύση είναι ευχάριστη ενώ η πικρή δυσάρεστη- είναι στην πραγματικότητα "εμφυτευμένες" -ή "καλωδιωμένες"- στον εγκέφαλο. Όσο για την ιδέα της εικονικής ζάχαρης στον καφέ σας; "Νομίζω ότι είναι βασικά επιστημονική φαντασία να πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν κάτι που θα εφαρμοζόταν στους ανθρώπους". Αλλά η σημερινή επιστημονική φαντασία μπορεί να είναι το τεχνητό γλυκαντικό -ή Sauvignon Blanc, αν ειστε φίλοι του κρασιού!- του αύριο...

Μοιραστείτε το άρθρο: