Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η γοητεία του ‘ταπεινού’ Μοσχοφίλερου

Η γοητεία του ‘ταπεινού’ Μοσχοφίλερου
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ψάχνοντας για το θέμα αυτής της εβδομάδας στα μέσα Ιουλίου, σκέφτηκα να μιλήσουμε για μία ποικιλία σταφυλιών. Ερυθρή ποικιλία αυτή την περίοδο δεν θα είχε νόημα! Ήθελα να μιλήσουμε για μία γοητευτική και εξωτική ποικιλία που τα κρασιά που μας προσφέρει να ταιριάζουν στο καλοκαίρι. Μία ποικιλία που θα μπορούσε να μας χαρίσει νότες δροσιάς και ανεμελιάς. Μία ποικιλία εξωστρεφή που να ‘βγάζει’ απλόχερα τα αρώματα και τις γεύσεις της στο ποτήρι. Μία ποικιλία Ελληνική! Όλα αυτά λοιπόν, οδήγησαν στο …Μοσχοφίλερο!

Αν και για εμένα τα κρασιά από Μοσχοφίλερο είναι απολαυστικά και τα ‘λιγουρεύομαι’ όλες τις εποχές του χρόνου, δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερη περίοδο για να μιλήσουμε γι’ αυτό! Το γιατί θα το καταλάβετε στην συνέχεια!

Το έχουμε συνδέσει με λευκά κρασιά και ίσως πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για λευκή ποικιλία, ωστόσο το Μοσχοφίλερο είναι μία ερυθρωπή ποικιλία που ανήκει στην οικογένεια των Φιλεριών. Συναντάμε τρεις τύπου Μοσχοφίλερου, το Μαυροφίλερο, που δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα, το Ασπροφίλερο και το Ξανθοφίλερο. Καλλιεργείται ευρέως στην Πελοπόννησο με την περιοχή της Αρκαδίας και συγκεκριμένα την Μαντινεία να έχει ταυτιστεί με την ποικιλία, όπου δίνει και τα ΠΟΠ κρασιά, με το ίδιο όνομα. Της ‘αρέσουν’ τα ψυχρά κλίματα, γι' αυτό ευδοκιμεί στο οροπέδιο της Μαντινείας, σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 600 μέτρα και σε ένα κλίμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ηπειρωτικό. Αν και τα περισσότερα κρασιά που φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Μαντινεία, παράγονται από 100% Μοσχοφίλερο επιτρέπεται η χρήση μέχρι 15% Ασπρούδων. Είναι σχετικά όψιμη ποικιλία, με τον τρύγο να αρχίζει συνήθως τέλη Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώνεται περίπου στα μέσα Οκτώβρη.

Το Μοσχοφίλερο αρκετές φορές ‘σνομπάρεται’ από οινόφιλους και επαγγελματίες, λόγω του ανάλαφρου και του έντονα αρωματικού χαρακτήρα. Δεν διαθέτει την δομή ή την δυνατότητα παλαίωσης του Ασύρτικου για παράδειγμα, έχει όμως άλλα χαρίσματα που ‘πρέπει’ να μας κάνουν υπερήφανους που είναι Ελληνική! Αν αναζητάτε αναζωογονητικά και ξεδιψαστικά κρασιά, ζουμερά και μυρωδάτα που να ταιριάζουν απόλυτα στο ελληνικό καλοκαίρι και όχι μόνο, βάλτε το Μοσχοφίλερο στην καθημερινότητα σας.

Τα κρασιά εμφανίζουν έντονο ανθικό χαρακτήρα που εστιάζει στα ροδοπέταλα και στα άνθη εσπεριδοειδών, φρούτα που θυμίζουν εσπεριδοειδή όπως μοσχολέμονο και γκρέιπφρουτ, πυρηνόκαρπα με πιο συχνό το ροδάκινο, μήλο σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και τροπικά φρούτα όπως το λίτσι, ενώ, λιγότερο συχνά βέβαια, μπορούμε να εντοπίσουμε και βότανα όπως η μέντα και ο δυόσμος. Στο στόμα, το σώμα των Μοσχοφίλερων είναι συνήθως μέτριο με αρκετά από αυτά να φλερτάρουν με το ελαφρύ. Η οξύτητα τους είναι υψηλή και το αλκοόλ μέτριο ενώ και στο στόμα οι γεύσεις είναι έντονες και ευχάριστες. Λόγω της κοκκινωπής φλούδας, μπορεί να εντοπίσουμε στο χρώμα κάποιων κρασιών μία απαλή ροζ ή γκρι χροιά. Τα περισσότερα κρασιά είναι ‘κρασιά δεξαμενής’, ώστε να τονίζεται ο ποικιλιακός χαρακτήρας. Τα Μοσχοφίλερα που ‘περνούν’ από βαρέλι είναι ελάχιστα και όταν αυτό συμβαίνει η χρήση του είναι περιορισμένη και πολύ διακριτική γιατί εύκολα μπορεί να ‘σκεπαστούν’ τα πρωτογενή χαρακτηριστικά του. Τα παραδείγματα, όπως το Thea Μαντινεία, που ωριμάζουν πάνω στις οινολάσπες με σκοπό τα κρασιά να αποκτήσουν πιο πλούσια και λιπαρή δομή, είναι όλο και πιο συχνά.

Εκτός από τα ΠΟΠ δείγματα, όπως το Νασιάκου - Μαντινεία, Οροπέδιο, Μαντινεία Τρουπή, Φρουροί Μαντινεία και το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη (με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό), που βγάζουν συνήθως όλα τα τυπικά και ‘ακαταμάχητα’ χαρακτηριστικά υπάρχουν πολλά ακόμα κρασιά από αυτή την ποικιλία, που φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ με πιο συχνή την ΠΓΕ Πελοπόννησος, εκφράζοντας και αυτά την γοητεία της. Μεταξύ αυτών το Μοσχοφίλερο Λαντίδη, το Μοσχοφίλερο Σκούρα και το Μοσχοφίλερο Λαυκιώτη.

Αν πρέπει να κατατάξουμε το Μοσχοφίλερο, στην κατηγορία των κρασιών που παλαιώνουν ή σε αυτή που δεν παλαιώνουν θα επιλέξουμε την δεύτερη καθώς τα κρασιά συστήνεται να πίνονται φρέσκα όσο διατηρούν την φρεσκάδα και τον ζωηρό αρωματικό χαρακτήρα τους. Αν όμως έχετε διάθεση για πειραματισμούς και σας αρέσει η ωριμότητα στο κρασί σας, αφήστε το Salto Wild Yeast του Γιώργου Σκούρα ή το Thea Μαντινεία της Σεμέλη να ωριμάσουν για 2-3 χρόνια και ίσως να έχετε πολύ ευχάριστες έκπληξη στο ποτήρι σας!

Η υψηλή οξύτητα της ποικιλίας, το καθιστά ιδανικό και για αφρώδη κρασιά (Ωδή Πανός), τα οποία μάλιστα μπορούν φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και παράγονται είτε με την παραδοσιακή μέθοδο είτε με την μέθοδο της δεξαμενής.

Το Μοσχοφίλερο, δεν θα μπορούσε να μην είναι και το κατάλληλο ταίρι για άλλες ποικιλίες, έτσι το συναντάμε πολύ συχνά σε χαρμάνια δανείζοντας τον αρωματικό και εξωστρεφή του χαρακτήρα, τόσο σε διεθνείς όσο και γηγενείς ποικιλίες. Και πάλι τα παραδείγματα πολλά: Με Sauvignon Blanc (Ορεινός Ήλιος - Λευκός), με Chardonnay (4 Εποχές), με Ροδίτη (White Dot), με Ασύρτικο (Monograph multi), με Μαλαγουζιά (Νεράιδες), είναι μόνο κάποια από αυτά.

Εκτός από τα λευκά κρασιά χρησιμοποιείται ευρέως και για την παραγωγή ροζέ κρασιών. Τα περισσότερα ροζέ όπου συμμετέχει η ποικιλία είναι χαρμάνια με ερυθρές ποικιλίες, με το Αγιωργίτικο να είναι ο πιο συχνός συνοδός (Άκρες ροζέ, Φτέρη Τρουπή ροζέ, Μελιαστό Σπυρόπουλου) και τα κρασιά νόστιμα και ελκυστικότατα. Τα τελευταία όμως χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερα μονοποικιλιακά ροζέ Μοσχοφίλερα (είπαμε άλλωστε ότι πρόκειται για ερυθρωπή ποικιλία) με τον ευχάριστο, εξωτικό και λουκουμένιο χαρακτήρα της ποικιλίας να βγαίνει σε κρασιά διαφορετικού στιλ, όπως το ‘πλούσιο’ και φινετσάτο Τομή ροζέ αλλά και το πιο ελαφρύ και παιχνιδιάρικο La Vie en Rose.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα που έχουν τα κρασιά από Μοσχοφίλερο είναι οι πολύ λογικές τιμές τους. Σπάνια θα βρούμε ένα κρασί να ξεπερνάει τα 11-12 €, τα περισσότερα μονοποικιλιακά ΠΟΠ ή ΠΓΕ βρίσκονται σε τιμές μεταξύ των 7 - 9 € ενώ μπορούμε να βρούμε και αξιοπρεπή κρασιά σε τιμές κοντά στα 5 €.

Κλείνουμε με τις ‘προτάσεις απόλαυσης’! Απολαύστε ένα Μοσχοφίλερο μόνο του σαν απεριτίφ, είναι σίγουρο ότι θα σας ξεδιψάσει και θα φρεσκάρει τον ουρανίσκο σας! Αν σας λείπει… θα σας ανοίξει και την όρεξη! Οπότε πιείτε το με μικρά ψαράκια τηγανητά, αχνιστά όστρακα, σαλάτες, λαδερά φαγητά, ελαφριά λευκά τυριά, ζυμαρικά με λαχανικά και ελαφριά πιάτα λευκών κρεάτων. Δοκιμάστε τα επίσης, με πιάτα φουλ στα βότανα αλλά και με πικάντικα φαγητά καθώς ο φρουτώδης χαρακτήρας και η οξύτητα τους θα σβήσουν το ‘κάψιμο’ από τα μπαχάρια. Αν δεν θέλετε φαγητό, είναι από τα κρασιά που θα μπορέσουν να συνοδεύσουν και τα φρούτα σας.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: