Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η γοητεία του Riesling!

Η γοητεία του Riesling!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Γοητευτικά, ακαταμάχητα, ηδονιστικά, εκφραστικά, στιλάτα, εξωστρεφή, ασυγκράτητα, γενναιόδωρα, προκλητικά και πολλά ακόμη επίθετα θα μπορούσα να βρω για να περιγράψω τα κρασιά από Riesling. Και να ήθελα να το κρύψω, δεν θα μπορούσα! Το Riesling είναι η αγαπημένη μου λευκή διεθνής ποικιλία!

Με αμέτρητα διαφορετικά στιλ κρασιών, από εντελώς ξηρά κρασιά, αυτό που λέμε ‘bone dry’, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά και με αλκοόλ που μπορεί να ξεκινά από το 7,0% και να φτάνει μέχρι το 14% το Riesling είναι μάλλον η πιο πολυδυναμική λευκή ποικιλία. Μια ποικιλία που δεν την βαριέσαι ποτέ! Δεν θα βρούμε ημίγλυκα και ημίξηρα κρασιά από άλλο σταφύλι που να γοητεύουν ακόμα και αυτούς που απεχθάνονται την ζάχαρη στο κρασί! Μια ποικιλία που εύκολα αποτυπώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής όπου καλλιεργείται. Μια ‘food friendly’ ποικιλία που δίνει κρασιά ιδανικά για να συνοδεύσουν αλμυρά φαγητά, επιδόρπια, φρούτα, τυριά, πικάντικα και πολλά ακόμα αλλά με την ίδια ευκολία να πίνονται και σκέτα σαν απεριτίφ, στο σπίτι, στην παραλία, με ζέστη ή με κρύο.

Μια ποικιλία που δίνει ‘ατόφια’ κρασιά χωρίς την χρήση δρυός ή τεχνικών όπως η μηλογαλακτική ζύμωση. Βασίζεται στα πρωτογενή αρωματικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού που είναι τα φρέσκα φρούτα με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή αλλά και τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια. Τα ανθικά στοιχεία είναι επίσης πολύ συχνά στα Riesling ενώ αποκτούν ακόμα πιο σύνθετα αρώματα μελιού και ορυκτότητας όσο ωριμάζουν. Η φυσικά υψηλή οξύτητα και το εκχύλισμα της την κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των λευκών ποικιλιών που δίνουν κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν. Και δεν μιλάμε για λίγα χρόνια μόνο, αλλά και για δεκαετίες.

Αγαπά τα ψυχρά κλίματα, είναι όψιμη ποικιλία και ιδανική για ‘late harvest’ κρασιά ενώ σε συνδυασμό με την σκληρή φλούδα και τις μικρές ρόγες προσβάλλεται από βοτρύτη, δίνοντας κάποια από τα συγκλονιστικότερα (αλλά και ακριβότερα) γλυκά κρασιά του κόσμου.

Και αφού αναφέρθηκαν όλα τα ‘καλά’ του Riesling, να πούμε ότι γενικότερα, τα κρασιά αυτά είναι ακριβά, ειδικά όταν αναφερόμαστε στα πιο γλυκά στιλ. Θα βρούμε κάποια πολύ καλά ξηρά ή με λίγη ζαχαρίτσα κρασιά, σε τιμές μεταξύ 15 - 20 € από διάφορες περιοχές (που θα δούμε παρακάτω), αλλά δεν είναι εύκολο να βρούμε κρασιά στα 10 € που να ‘βγάζουν’ την γοητεία αυτού του σταφυλιού.

Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί και να προέρχεται από την Αλσατία, η ποικιλία πιθανότατα προέρχεται από την Γερμανία, όπου κυριαρχεί στους αμπελώνες καταλαμβάνοντας περίπου 23,440 ha (2014) και σχεδόν το μισό από όλες τις φυτεύσεις Riesling στον κόσμο. Οι πιο σημαντικές περιοχές της Γερμανίας για την ποικιλία είναι το Rheingau (8 στα 10 κλίματα εδώ είναι Riesling) και ο Mosel ενώ ακολουθούν οι Nahe, Mittelrhein, Rheinhessen και Pfalz. Λόγω της περίπλοκης νομοθεσίας και των διαφορετικών στυλ κρασιών, για να ‘διαβάσουμε’ μία ετικέτα Γερμανικού Riesling χρειαζόμαστε οινικό λεξικό! Εδώ ακόμα και τα ξηρά κρασιά περιέχουν ένα μικρό ποσοστό σακχάρων για να ισορροπήσουν την πολύ υψηλή οξύτητα. Το trocken ή dry σημαίνει ξηρό (Riesling Dry Molitor), το halbtrocken ή το feinherb σημαίνει ημίξηρο. Αν δείτε τις ενδείξεις Grosses Gewachs ή Erstes Gewachs τότε σημαίνει ότι τα κρασιά είναι ξηρά και μάλλον μιλάμε για τα καλύτερα ξηρά κρασιά της χώρας!

Εκτός από αυτές τις ενδείξεις τα κρασιά κατατάσσονται και ανάλογα με την ωριμότητα των σταφυλιών στο τρύγο. Τα Kabinett (Kabinett Egon Muller) είναι τα πιο ελαφριά κρασιά, με φρέσκα αρώματα, χαμηλό αλκοόλ (8 - 12%) και υψηλή οξύτητα που απαλύνεται από υπολειπόμενα σάκχαρα και προκύπτουν από ώριμα σταφύλια που τρυγιούνται παρόλα αυτά σχετικά νωρίς. Τα Spatlese (Riesling Spatlese Weil), που σημαίνει ‘όψιμος τρύγος’, εμφανίζουν πιο ώριμα και γλυκά αρώματα, έχουν υψηλότερο αλκοόλ μπορεί να είναι πιο ξηρά αλλά και πιο γλυκά από τα Kabinett (συχνότερες είναι οι ημίγλυκες εκδοχές). Τα Auslese παράγονται από ακόμα πιο ώριμα σταφύλια (συνεπώς και πιο ώριμα αρώματα και γεύσεις), συχνά με την επίδραση του βοτρύτη και συνήθως πάμε σε υψηλότερα ποσοστά σακχάρων αν και βάση νομοθεσίας θα μπορούσαν τα κρασιά να είναι και ξηρά. Τα Beerenauslese (ΒΑ) είναι ακόμα πιο πάνω σε επίπεδο ωριμότητας, είναι γλυκά

κρασιά και παράγονται από συγκεκριμένα τσαμπιά που έχουν προσβληθεί από βοτρύτη και εμφανίζουν ιδιαίτερα ώριμα αρώματα όπως μέλια και μαρμελάδες φρούτων. Τα Eiswein (σημαίνει κρασιά του πάγου) παράγονται από σταφύλια (συνήθως χωρίς την επίδραση βοτρύτη) που παγώνουν πάνω στο αμπέλι σε θερμοκρασίες κάτω των -8ºC με αποτέλεσμα κρασιά με πολύ συμπυκνωμένα φρουτώδη αρώματα και πολύ υψηλές οξύτητες. Η τελευταία και ανώτερη κατηγορία είναι τα Trockenbeerenauslese (TBA) που παράγονται σε ελάχιστες ποσότητες, είναι πολύ γλυκά με απίστευτη συγκέντρωση κρασιά, με επίδραση βοτρύτη, με αλκοόλ κοντά στο 8% και οξύτητα ‘στον Θεό’. Αν κάνετε μία λίστα τύπου ‘τα κρασιά που πρέπει να δοκιμάσω στην ζωή μου πριν…’, σίγουρα τα TBA είναι στα must try. Οι τιμές βέβαια βρίσκονται σε τριψήφια νούμερα για ένα μπουκάλι 375 ml.

Αφήνουμε πίσω την Γερμανία και πάμε λίγο δίπλα, στην Αλσατία της Γαλλίας όπου θα βρούμε και εδώ υπέροχα Riesling καθώς είναι μία από τις 4 ‘ευγενικές’ ποικιλίες της περιοχής. Η Αλσατία φημίζεται για τα ξηρά Riesling κυρίως από Grand Cru αμπελώνες (Riesling Muenchberg Grand Cru, Ostertag) που εμφανίζουν υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα, συμπύκνωση και πολυπλοκότητα με αρώματα εσπεριδοειδών, ροδάκινων, αχλαδιών, λευκών λουλουδιών και ορυκτών και όπως όλα τα Riesling έχουν μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Εκτός από αυτά τα κρασιά συναντάμε και πιο απλές αλλά απολαυστικότατες (και πιο προσιτές σε τιμή) εκδοχές, με κάποιο μικρό ποσοστό σακχάρων (Leon Beyer Riesling), αλλά και εξαιρετικές γλυκές εκδοχές όπως τα Vendage Tardive (VT) που σημαίνει όψιμος τρύγος αλλά και τα Selection de Grains Nobles (SGN) που παράγονται με την επίδραση του βοτρύτη.

Πάμε τώρα Αυστρία όπου αν και η χαρακτηριστική λευκή ποικιλία είναι το Gruner Veltliner η χώρα φημίζεται και για τα εξαιρετικά Riesling από τις περιοχές του Wachau, του Kamptal και του Kremstal. Το στιλ εδώ είναι συνήθως ξηρό και γεμάτο (Riesling Steinmassel, Brundlmayer), με τραγανή οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων φρούτων, λουλουδιών αλλά και ορυκτών στοιχείων. Συγκρινόμενα με τα ξηρά κρασιά από Αλσατία και Γερμανία, έχουν συνήθως πιο λεπτή δομή και μικρότερη δυνατότητα παλαίωσης που παρόλα αυτά φτάνει την δεκαετία για τα καλύτερα κρασιά. Υπάρχουν και αρκετά γλυκά κρασιά, με επίδραση βοτρύτη, με μεγάλο μέρος αυτών να παράγεται στην περιοχή του Burgenland και να έχουν τιμές πολύ πιο προσιτές από τα αντίστοιχα Γερμανικά (που βρίσκονται σαφώς σε υψηλότερο επίπεδο ποιότητας).

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ξεχωρίζει για τα κομψά και αρωματικά ξηρά Riesling η Βόρειος Ιταλία και συγκεκριμένα οι περιοχές του Friuli και του Alto Adige, ενώ σημαντική παρουσία έχει και στους αμπελώνες χωρών όπως η Σλοβενία, η Κροατία και η Ελβετία. Στην Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες διεθνείς ποικιλίες που δεν έχουμε δει ακόμα ενθαρρυντικά δείγματα.

Από της χώρες του Νέου Κόσμου η Αυστραλία έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών από Riesling και οι πιο φημισμένες περιοχές είναι η Eden Valley και η Clare Valley όπου τα πρώτα κλίματα φυτεύτηκαν γύρω στο 1840. Τα Riesling εδώ είναι ξηρά (Julius, Henschke) και συχνά αυστηρά, με έντονο ορυκτό χαρακτήρα από νεαρή ηλικία αλλά και έντονα αρώματα και γεύσεις εσπεριδοειδών, με υψηλή οξύτητα και δυνατότητα να εξελιχθούν ακόμα και για μία 20ετία.

Η Νέα Ζηλανδία είχε φτάσει το 2012 τα 700 εκτάρια Riesling με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να βρίσκεται στην περιοχή του Marlborough και την Waipara. Συναντάμε όλα τα στιλ, από ξηρά μέχρι πολύ γλυκά αν και η πλειοψηφία των κρασιών είναι μεταξύ του ξηρού και του ημίξηρου στιλ (Riesling Private Bin 2015, Riesling Private Bin 2015 Villa Maria, Spy Valley - Riesling 2013), πάντα όμως με έντονα τα αρώματα των εσπεριδοειδών, των λουλουδιών και των ορυκτών στοιχείων, ενώ και αυτά έχουν δυνατότητα εξέλιξης για αρκετά χρόνια.

Εντυπωσιακή και κατακόρυφη άνοδο στις φυτεύσεις του Riesling παρουσιάζει η Βόρειος Αμερική με αφετηρία την περιοχή της Washington αλλά και την επαρχία της Νέας Υόρκης. Το 2012 μάλιστα η Αμερική ήταν δεύτερη μετά την Γερμανία σε εκτάσεις αμπελώνων Riesling. Καλλιεργείται επίσης στον Καναδά, δίνοντας κάποια υπέροχα αλλά πανάκριβα icewines.

Απολαύστε τα ξηρά Riesling (Riesling Lyra Zobinger Heiligenstein) με όστρακα, ψάρια αλλά και λευκά κρέατα με λεμονάτες σάλτσες, τα ημίξηρα (Coopers Creek - Riesling) με πικάντικα πιάτα της Ασιατικής κουζίνας και αλμυρά τυριά, τα ημίγλυκα (Riesling Kabinett Weil) πάλι με πικάντικα πιάτα και αλμυρά τυριά αλλά και με φρούτα και ‘άγλυκα’ επιδόρπια και τα γλυκά Riesling με γλυκά επιδόρπια βασισμένα στα φρούτα και τις λευκές κρέμες αλλά και με δυνατά τυριά όπως το ροκφόρ.

Αν και υπάρχουν κάποια χαρμάνια όπου χρησιμοποιείται το Riesling, κυρίως από τον Νέο Κόσμο όπως το Tilly’s, Henschke, στην ‘κλασικές’ περιοχές της Ευρώπης, σπάνια θα το δούμε σε ανάμιξη με άλλη ποικιλία. Τα καταφέρνει εξαιρετικά και μόνο του!!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: