Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Η κρουαζιέρα του οινόφιλου!

Η κρουαζιέρα του οινόφιλου!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου! Για πολλούς η ομορφότερη εποχή του χρόνου λόγω των διακοπών! Δεν θα μπορούσε το κείμενο μας να μην έχει ταξιδιάρικη διάθεση! Γι’ αυτό θα φανταστούμε ότι σαλπάρουμε για μια οινική κρουαζιέρα με προορισμό τα Ελληνικά νησιά που παρουσιάζουν οινικό ενδιαφέρον. Πολλά νησιά πια διαθέτουν οινοποιεία. Αν έπρεπε να αποβιβαστούμε σε όλα τα Ελληνικά νησιά που έχουν οινοποιεία θα γυρίζαμε πίσω τα Χριστούγεννα (τι ωραία που θα ήταν!). Κάποτε ψάχναμε να βρούμε ποια νησιά διαθέτουν οινοποιεία (μιλάμε πάντα για εμφιαλωμένα κρασιά). Σε λίγα χρόνια είναι σίγουρο ότι θα ψάχνουμε να βρούμε τα νησιά που δεν θα έχουν οινοποιεία. Ποιος θα φανταζόταν ότι θα μπορούσε να πιει κανείς ωραία τοπικά εμφιαλωμένα κρασιά σε νησιά όπως η Σαμοθράκη, η Σίκινος και η Ίος?

Ονειρευόμαστε λοιπόν ότι είμαστε σε ένα πλοίο, ένα γιοτ, μία θαλαμηγό, ένα ιστιοφόρο ή τέλος πάντως σε ότι σκάφος θέλει ο καθένας, και κάνουμε ‘στάσεις’ στα νησιά. Για να το κάνουμε ακόμα πιο παιχνιδιάρικο το ταξίδι μας, θα δίνουμε στην ‘στάση’ (μπορεί αυτή η λέξη να μην είναι δόκιμη, αλλά για τις ανάγκες του κειμένου θα το παραβλέψουμε) το όνομα της ποικιλίας που χαρακτηρίζει το νησί.

Κεφαλλονιά - Στάση Ρομπόλα

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την κρουαζιέρα μας από το Ιόνιο με πρώτο προορισμό την Κεφαλλονιά, την πατρίδα της Ρομπόλας που δίνει και τα ΠΟΠ κρασιά ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας. Πρόκειται για το σημαντικότερο νησί από τα Επτάνησα τόσο από πλευράς καλλιεργήσιμης έκτασης όσο και ποιότητας. Αν βέβαια ‘πιάναμε’ Κεφαλλονιά από την πλευρά του Ληξουρίου, θα μπορούσαμε να βαφτίσουμε την στάση Μαυροδάφνη αφού σε αυτή την περιοχή βρίσκονται τα όρια της ζώνης ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας. Θα δοκιμάσουμε όμως και γλυκά Μοσχάτα και γλυκές Μαυροδάφνες. Το οινοποιείο Gentilini, ο Σκλάβος, ο Πετρακόπουλος, ο Συνεταιρισμός Ρομπόλας, το Κτήμα Χαριτάτου και ο Φοίβος είναι κάποια από τα οινοποιεία που μπορεί κανείς να επισκεφθεί.

Ζάκυνθος - Στάση Αυγουστιάτης

Θα συνεχίσουμε στην Ζάκυνθο, το Φιόρο του Λεβάντε, το δεύτερο νησί του Ιονίου που παρουσιάζει οινικό ενδιαφέρον. Θα δοκιμάσουμε σπάνιες γηγενείς ποικιλίες όπως οι λευκές Γουστολίδι, Σκιαδόπουλο, Μοσχατέλλα και Παύλος ενώ από τις ερυθρές κυριαρχεί ο Αυγουστιάτης. Από Γουστολίδι παράγεται το παραδοσιακό κρασί Βερντέα. Θα δοκιμάσουμε τους ωραίους Αυγουστιάτες (ροζέ, ερυθρό και γλυκό) από το Κτήμα Γράμψα, ενώ μπορούμε να επισκεφθούμε και το Κτήμα Μερκάτη και την Οινόλπη.

Κρήτη - Στάση Βιδιανό

Επόμενος προορισμός η Κρήτη όπου έχουμε αμέτρητες επιλογές για οινικές εμπειρίες! Να ‘δέσουμε’ Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο ή Λασίθι? Με δεδομένο ότι η ευρύτερη περιοχή του Ηράκλειου συγκεντρώνει τα περισσότερα οινοποιεία θα κάνουμε εδώ την στάση. Να την πούμε στάση Βιδιανό, Βηλάνα, Κοτσιφάλι, Μανδηλαριά ή Λιάτικο? Επέλεξα το Βιδιανό γιατί την θεωρώ την πιο ανερχόμενη ποικιλία του νησιού! Η Κρήτη διαθέτει 7 ζώνες ΠΟΠ, τις Π.Ο.Π. Αρχάνες, Π.Ο.Π. Δαφνές, Π.Ο.Π. Πεζά, Π.Ο.Π Χάνδακας-Candia, Π.Ο.Π. Malvasia Χάνδακας-Candia στον νομό Ηρακλείου και τις Π.Ο.Π. Σητεία και Π.Ο.Π Malvasia-Σητείας στο Λασίθι. Ο Δουλουφάκης, ο Λυραράκης, η Σίλβα - Δασκαλάκη, το οινοποιείο Μπουτάρη, το Ρους Οινοποιία Ταμιωλάκη, ο Μανουσάκης και ο Ντουράκης είναι μόνο κάποια από τα οινοποιεία που μπορούμε να επισκεφθούμε σε όλο το νησί.

Σαντορίνη - Στάση Ασύρτικο

Μετά την Κρήτη προς ολοταχώς για Κυκλάδες και Σαντορίνη! Οινική κρουαζιέρα χωρίς στάση στην Σαντορίνη δεν γίνεται! Είναι σαν να πηγαίνεις στην Νέα Υόρκη και να μην περάσεις έστω και έξω από το Central Park. Στάση Ασύρτικο λοιπόν εδώ! Με περισσότερα από 17 οινοποιεία στο νησί, θα δυσκολευτούμε να επιλέξουμε σε ποια θα πάμε! Μπορούμε βέβαια να κάτσουμε μία εβδομάδα και να πηγαίνουμε σε 2-3 οινοποιεία κάθε ημέρα! Αν όμως μιλάμε για μερικές ώρες ακόμα και 1-2 ημέρες η επιλογή είναι δύσκολη. Αν βρεθούμε στην Οία, το πιο κοντινό οινοποιείο είναι το Κτήμα Σιγάλα. Αν είμαστε στο κεντρικό ή το νότιο τμήμα του νησιού επιλέγουμε Κτήμα Αργυρού, Κτήμα Γαία, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Κτήμα Γαβαλά, Santo Wines και άλλα πολλά! Όλα προσφέρουν οινοτουριστικές εμπειρίες. Το σίγουρο είναι ότι θα χορτάσουμε Ασύρτικο, θα απολαύσουμε Αηδάνι, Μαυροτράγανο και στο τέλος θα κλείσουμε με Vinsanto.

Τήνος - Στάση ‘Αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες’

Αν σχεδιάζαμε την κρουαζιέρα μας 15 - 20 χρόνια δεν θα βάζαμε στο πρόγραμμα την Τήνο. Όμως το νησί τώρα μετρά τουλάχιστον 7 οινοποιεία, οπότε επιβάλλεται μία στάση! Δύσκολα μπορούμε να ταυτίσουμε το νησί με μία ποικιλία καθώς συναντάμε και Ασύρτικο και Αθήρι και Μονεμβασιά και Αυγουστιάτη και Μανδηλαριά και Μαυροτράγανο. Αξίζει να δοκιμάσουμε κρασιά από τους Τηνιακούς Αμπελώνες (Τ-Οίνος) αλλά και από μικρότερα οινοποιεία όπως το Volacus, το οινοποιείο Βαπτιστή και το Domaine de Kalathas.

Πάρος - Μονεμβασιά - Μανδηλαριά

Τελευταία στάση στις Κυκλάδες σε αυτό το ταξίδι θα είναι η Πάρος και προς την περιοχή της Νάουσας καθώς εκεί βρίσκεται το σπουδαιότερο οινοποιείο του νησιού το οινοποιείο Μωραΐτη. Θα απολαύσουμε τα λευκά και ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Πάρος αλλά και τα γλυκό ΠΟΠ Malvasia Πάρος που παράγονται από τις δύο που ποικιλίες που χαρακτηρίζουν το νησί, την λευκή Μονεμβασιά και την ερυθρή Μανδηλαριά.

Εύβοια - Στάση Syrah ή Βραδιανό?

Η Εύβοια επειδή είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και μπορεί να πάει κανείς και οδικώς, δεν την λογαριάζουμε πάντα σαν νησί! Αν όμως αποφασίσουμε να την διασχίσουμε (ερχόμενοι από Κυκλάδες) από νότια προς βόρεια από την πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου, θα σταματήσουμε κάπου κοντά στην Ερέτρια για να πάμε στο Κτήμα Αβαντίς (θα το λέγαμε στάση - Syrah εδώ) ή στο οινοποιείο Λύκος. Θα συνεχίσουμε για βόρεια Εύβοια και εκεί στην Αιδηψό ή στα Γιάλτρα θα αποβιβαστούμε για να πάμε στο οινοποιείο Βρυνιώτη και να δοκιμάσουμε εκτός των άλλων τα διάφορα κρασιά από το σπάνιο Βραδυανό.

Λήμνος - Στάση Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Αφού βγήκαμε από Βόρειο Ευβοϊκό, το ρεύμα μας οδηγεί στην Λήμνο για να απολαύσουμε κυρίως λευκά ξηρά και γλυκά κρασιά ΠΟΠ Λήμνος και ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου από Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Από πού? Σίγουρα από το Κτήμα Χατζηγεωργίου, αλλά και από ΕΑΣ Λήμνου, από Limnos Organic Wines και από οινοποιείο Γκαράλη.

Λέσβος - Στάση Χιδηριώτικο

Φεύγοντας από Λήμνο και πηγαίνοντας νότια, θα συναντήσουμε την Λέσβο. Εδώ αν έχουμε χρόνο θα σταματήσουμε για να επισκεφθούμε το οινοποιείο Μεθυμναίος στα Χίδηρα για να γνωρίσουμε το ερυθρό Χιδηριώτικο, ενώ δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να κάνουμε και ένα διάλειμμα πίνοντας μερικά ουζάκια.

Σάμος - Μοσχάτο Σάμου

Προτελευταίος προορισμός η Σάμος και τα φημισμένα γλυκά ΠΟΠ Σάμος κρασιά της. Θα πάμε σίγουρα στον συνεταιρισμό του νησιού, ΕΑΣ Σάμου που διαθέτει και μουσείο αλλά και στο οινοποιείο Βακάκη ενώ αξίζει και δοκιμή των κρασιών Nopera.

Ρόδος - Στάση Αθήρι

Τελευταίος σταθμός στο ταξίδι μας θα είναι η Ρόδος και θα κλείσουμε με μερικά αφρώδη κρασιά εκτός όλως των άλλων, καθώς το νησί έχει παράδοση στα αφρώδη κρασιά. Από τις ποικιλίες η πιο διαδεδομένη είναι το Αθήρι, που εκτός από τα αφρώδη ΠΟΠ Ρόδος κρασιά δίνει και πολύ ευχάριστα λευκά ξηρά κρασιά. Η Cair και το Emery είναι επισκέψιμα οινοποιεία που αξίζει να βάλουμε στο πρόγραμμα.

Αν δεν σας καλύψαμε έως τώρα και θέλετε να βάλετε στο ταξίδι και άλλα νησιά στο επιλέξτε την Κώ (το οινοποιείο Τριανταφυλλόπουλου και η Κυρία Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου έχει προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην χώρα και σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη), την Σαμοθράκη, την Ικαρία, την Χίο, την Σίκινο, την Μήλο, την Ίο και την Σύρο








Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: