Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Η Μεγάλη Δευτέρα της εβδομάδας των παθών της εστίασης

Η Μεγάλη Δευτέρα της εβδομάδας των παθών της εστίασης
Από τον Τ. Πικούνη

Μεγάλη μέρα η Δευτέρα... κάτι σαν Μεγάλη Δευτέρα στην εβδομάδα των παθών της εστίασης!

Ξεκινά λοιπόν η εστίαση, με πλήρη αβεβαιότητα του τι θα συμβεί. Θα υπάρξουν πελάτες που θα μπουν στον κίνδυνο συγχρωτισμού με μεγάλο αριθμό ατόμων; Και αν το αποφασίσουν, οι συνθήκες και οι κανόνες που προβλέπονται θα είναι τόσο απωθητικοί ώστε να τους αποτρέψουν να επανέλθουν; Θα υπάρξει η απαραίτητη εμπιστοσύνη στο τι συμβαίνει σε χώρους που ο πελάτης δεν βλέπει, όπως η κουζίνα; Τελικά, θα μπορέσει να διασκεδάσει ο Έλληνας σε αυτό το «ασηπτικό» περιβάλλον και με αυτούς τους κανόνες; Γιατί ο Έλληνας δεν πηγαίνει στο εστιατόριο μετά τη δουλειά για να φάει και να φύγει, όπως γίνεται στη Δυτική Ευρώπη... πηγαίνει με την παρέα του για να διασκεδάσει! Και δεν θα φύγει σε 2 ώρες, όπως φαντάζονται κάποιοι αλαζόνες εστιάτορες που ονειρεύονται οτι θα φορέσουν στους πελάτες τους το ζουρλομανδύα της δεύτερης βάρδιας! Θα μείνει - ιδιαίτερα το καυτό Ελληνικό καλοκαίρι- μέχρι μετά τα μεσάνυχτα!

Υπάρχει και κάτι ακόμα... ο Έλληνας έμαθε πια να διασκεδάζει σπίτι! Τώρα μάλιστα που η συγκέντρωση φίλων στα σπίτια είναι νόμιμη, σίγουρα αυτός ο «νέος» τρόπος διασκέδασης θα εξελιχθεί! Το delivery, η παράδοση στο σπίτι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, και η πείρα μας από το House of Wine το επιβεβαιώνει. Όπως επίσης και κατά 50% αύξηση των πωλήσεων σε... σούβλες, ψησταριές, κάρβουνα, κουζινικά, η κατακόρυφη άνοδος της επισκεψιμότητας των sites μαγειρικής, και η εξοικείωση πολλών στο μαγείρεμα!

Πως λοιπόν θα τα βγάλει πέρα το εστιατόριο, το Wine Bar, η καφετέρια; Στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει τους μισούς πελάτες! Πως θα σταθεί οικονομικά;;; Και η διατήρηση του ίδιου προσωπικού με πριν, είναι ένας κακοστημένος μύθος ένθεν και ένθεν: το προσωπικό θα μειωθεί, τα φαγητά θα απλοποιηθούν, το catering προς τα εστιατόρια θα αυξηθεί.... τα πιάτα θα απλοποιηθούν στα περισσότερα μαγαζιά...

Και οι τιμές; Θα μείνουν ίδιες ή θα γίνει προσπάθεια να αυξηθούν ώστε να «βγαίνει» το εστιατόριο;

Κάτι που δεν ακούσαμε είναι τι θα γίνει με τα bars, και με τις μπάρες των wine bars. Bar χωρίς συνωστισμό, στριμωξίδι δεν είναι bar, μη γελιόμαστε!

Ελπίδα, ο τουρισμός. Ο τουρίστας δεν έχει εναλλακτικές... δεν μπορεί να φάει... σπίτι! Αλλά, τι θα γίνε με τα πακέτα all inclusive; Ιδιαίτερα στα μεγάλα resorts; Θα βγει ο τουρίστας στην τοπική αγορά εστίασης ή θα μείνει κλεισμένος στον μικρό «παράδεισο» και στην ασφάλεια του ξενοδοχείου;

Όχι... δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Πιστεύω ότι στην αρχή θα υπάρξει μικρή περίοδος ενδιαφέροντος: οι περισσότεροι θα θέλουν να δουν πως δουλεύει το νέο σύστημα. Αν μείνουν ικανοποιημένοι, θα επανέλθουν. Αν όχι, φοβάμαι ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος στενότητας, γκρίνιας, προβλημάτων....

Άρα... που η αισιοδοξία; Θα σας εξηγήσω. Πιστεύω στην απέραντη εφευρετικότητα του Έλληνα επιχειρηματία: νέοι τρόποι προσέλκυσης πελατών θα βρεθούν, νέες δουλειές που δεν θα ξεφεύγουν από την εστίαση, αλλά θα αλλάξουν τη δομή της. Νέοι, πρωτότυποι τρόποι διασκέδασης. Ο Έλληνας επιχειρηματίας, αν αφεθεί κάπως ελεύθερος μπορεί και θα κάνει θαύματα.

Ελπίδα- τι άλλο;- το εμβόλιο. Θα είναι η λύση; Θα γίνει αποδεκτό από τους «συνωμοσιολόγους»; Θα απαλλαγούμε ποτέ εντελώς από τον κοροναϊό; Η ξεκινά μια νέα περίοδος προσαρμογής σε διαρκείς συνθήκες κινδύνου;; Θα επανέλθουμε ποτέ στις προηγούμενες συνθήκες κανονικότητας, ή ήδη κτίζουμε μια νέα κανονικότητα, όπου όλα θα είναι διαφορετικά;

Πολλά τα ερωτηματικά, λίγες οι απαντήσεις. Προσωπικά εύχομαι ότι καλύτερο για την εστίαση σήμερα Δευτέρα...


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: