Η ποικιλία πίσω από την ετικέτα

Η ποικιλία πίσω από την ετικέτα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Πόσες φορές σας έχει τύχει να διαβάζετε μία ετικέτα κρασιού και να μην βρίσκετε από πιο ποικιλία είναι φτιαγμένη? Είμαι σίγουρη ότι αν πίνετε Γαλλικά κρασιά σας συμβαίνει πολύ συχνά! Στα κρασιά του Νέου Κόσμου όπως αυτά από Αυστραλία ή Χιλή, η ποικιλία είναι συνήθως η πληροφορία που ξεχωρίζει στις ετικέτες. Στα κρασιά της Ευρώπης και κυρίως στα Γαλλικά το να βρει κανείς την ποικιλία δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση καθώς προεξέχει το όνομα της ονομασίας προέλευσης. Η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις ορίζει συγκεκριμένες ποικιλίες που επιτρέπονται αν φέρουν την ένδειξη της ονομασίας προέλευσης. Έτσι λοιπόν θα πρέπει κάποιος να ξέρει ποια/ποιες ποικιλίες, κρύβονται πίσω από κάθε περιοχή.

Και τώρα θα μου πείτε, θα πρέπει να διαβάζουμε για να βρούμε κρασιά από την αγαπημένη μας ποικιλία? Θα σας διευκολύνουμε παρακάτω, αναφέροντας τις ποικιλίες των πιο ξακουστών ονομασιών προέλευσης! Αυτές που ‘οφείλει’ να γνωρίζει κάθε οινόφιλος! Το κόκκινο παραπέμπει σε ερυθρή ποικιλία/ερυθρά κρασιά, το πράσινο σε λευκή ποικιλία/λευκά κρασιά.

Ελλάδα


Ας ξεκινήσουμε με κάποιες χαρακτηριστικές ονομασίες προέλευσης από την Ελλάδα που παραπέμπουν σε μία ή δύο μόνο ποικιλίες, αν και είμαι σίγουρη ότι όλοι τις γνωρίζετε. Αν δείτε δίπλα στα αρχικά Π.Ο.Π. (που σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) να φιγουράρει μία περιοχή σίγουρα μιλάμε για τις παρακάτω ποικιλίες:


ΠΟΠ Σαντορίνη à Ασύρτικο (Αν και η νομοθεσία επιτρέπει για τα ξηρά κρασιά την προσθήκη δύο ακόμα ποικιλιών (Αθήρι – Αηδάνι) μέχρι το 25% ποσοστό, οι περισσότερες Σαντορίνες σήμερα είναι 100% Ασύρτικο)

Μαντινεία
àΜοσχοφίλερο

Νεμέα
à Αγιωργίτικο

Νάουσα
à Ξινομαύρο

Αμύνταιο
à Ξινομαύρο

Γουμένισσα à Ξινόμαυρο & Νεγκόσκα

Ραψάνη
à Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό

Πάτρα
à Ροδίτης

Ρομπόλα Κεφαλλονιάς
àΡομπόλα

Ζίτσα
àΝτεμπίνα

Σάμος
à Μοσχάτο Άσπρο

Πεζά
àΛευκά κρασιά: Βηλάνα & Ερυθρά: Κοτσιφάλι & Μανδηλαριά

Δαφνές
à Λιάτικο

Γαλλία:


Η Γαλλία είναι η χώρα που νομοθέτησε με γνώμονα την αυθεντικότητα και την προέλευση και ακολούθησαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Εδώ θα βρούμε και τις περισσότερες πιο δημοφιλείς ονομασίες προέλευσης. Τo όνομα της περιοχής συνοδεύει το AOC (Appellation d'Origine Contrôlée).


Sauvignon Blanc

Το αγαπημένο σε όλους τους οινόφιλους Sauvignon Blanc, ‘κρύβεται’ συχνά πίσω από αρκετές ονομασίες προέλευσης της Γαλλίας. Οι πιο φημισμένες από αυτές είναι οι:

Pouilly Fume

Sancerre (για τα λευκά κρασιά)

Bordeaux AΟC


Στο Bordeaux στα λευκά κρασιά που φέρουν την ένδειξη Bordeaux AΟC αλλά και σε κρασιά που φέρουν την ένδειξη μικρότερων περιοχών όπως το Graves και το Pessac Leognan επιτρέπεται να συμμετέχουν και άλλες λευκές ποικιλίες με κυριότερη το Semillon, ωστόσο η πιο διαδεδομένη ποικιλία στα ξηρά κρασιά είναι το Sauvignon Blanc. Έτσι αγοράζοντας ένα κρασί με την ένδειξη Bordeaux AΟC είναι πολύ πιθανό να πέσουμε σε 100% Sauvignon Blanc.


Chardonnay

H λευκή βασίλισσα της Βουργουνδίας είναι το Chardonnay. Σε όποια ετικέτα δούμε τις παρακάτω ονομασίες τότε είμαστε σίγουροι ότι θα πιούμε Chardonnay:

Bourgogne Blanc

Chablis

Pouilly Fuisse

Macon

To Chardonnay το βρίσκουμε και στην Καμπανία αλλά κυρίως σε χαρμάνι με τις ερυθρές ποικιλίες Pinot Noir και Pinot Meunier. Αν όμως δούμε στην ετικέτα Champagne Blanc de Blanc τότε είναι 100% Chardonnay.

Pinot Noir

To Pinot Noir είναι ο ερυθρός βασιλιάς της Βουργουνδίας. Αν δούμε σε ετικέτα Bourgogne Rouge τότε μιλάμε για ένα 100% Pinot Noir.

Bourgogne Rouge à Pinot Noir.

To ίδιο ισχύει και για πολλά χωριά/ονομασίες προέλευσης της Βουργουνδίας για ερυθρά κρασιά όπως το Gevrey Chambertin, Vosne Romanee και το Nuits – Saint – Georges. Όπως αναφέραμε και παραπάνω το Pinot Noir είναι μία από τις τρεις ποικιλίες της Καμπανίας που συμμετέχει στις περίφημες σαμπάνιες.

Syrah

Αν αγαπάτε το Syrah, τότε για να το απολαύσετε θα πρέπει να ανατρέξετε και στον Βόρειο Ροδανό! Αν δείτε σε ετικέτες ερυθρών κρασιών κάποιες από τις παρακάτω περιοχές τότε να είστε σίγoυροι ότι θα απολαύσετε Syrah:

Hermitage

Cote Rotie (επιτρέπεται μέχρι 15% Viognier)

Crozes Hermitage

St Joseph

Cornas


Cabernet Sauvignon – Merlot – Cabernet Franc

Βάζουμε μαζί αυτές στις τρείς ποικιλίες γιατί είναι αυτές που βρίσκονται πίσω από τα ερυθρά κρασιά του Μπορντώ. Αν και υπάρχουν μονοποικιλιακά κρασιά από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία των ερυθρών κρασιών είναι χαρμάνι αυτών των τριών είτε μιλάμε για την γενική ονομασία προέλευσης Bordeaux AΟC ή για μικρότερες όπως το Margaux, το Saint-Estephe και το Saint Julien.

Άλλες σημαντικές ονομασίες προέλευσης της Γαλλία που παραπέμπουν σε μία ποικιλία είναι οι:

Vouvray àChenin Blanc

Condrieu à Viognier

Madiran à Tannat

Beaujolais à Gamay

Chinon à Cabernet Franc

Ιταλία:


Η Ιταλία διαθέτει τις περισσότερες ονομασίες προέλευσης και τις περισσότερες γηγενείς ποικιλίες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αν αρχίσουμε να τις αναφέρουμε θα χρειαστούμε πολλές σελίδες, οπότε αναφέρουμε τις πιο δημοφιλείς:

Chianti à Sangiovese

Brunello di Montalcino
à Sangiovese

Barolo
à Nebbiolo

Barbaresco
à Nebbiolo

Soave
àGarganega

Ισπανία


Τελειώνοντας με την Ισπανία, το όνομα δύο περιοχών (Ribera del Duero και Toro) υποδηλώνει την ποικιλία Tempranillo. Στην Rioja που είναι η πιο φημισμένη ονομασία προέλευσης επιτρέπονται 4 ποικιλίες για τα ερυθρά κρασιά, όμως και εδώ στα περισσότερα παραδείγματα κυριαρχεί το Tempranillo.


Ribera del Duero à Tempranillo

Toro à Tempranillo
Θα έχετε ίσως εντοπίσει ότι παραπάνω δεν αναφέρονται αρκετές ακόμα σπουδαίες περιοχές και αυτό γιατί είναι περιοχές που επιτρέπονται (και χρησιμοποιούνται) περισσότερες από 3 - 4 ποικιλίες όπως για παράδειγμα στο Chateauneaf du Pape και στα Port, οπότε η αντιστοίχιση με 2-3 μόνο ποικιλίες δεν είναι εύκολο να γίνει.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: