Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Impetus:Το Κοτσιφάλι στα καλύτερά του

Το Κοτσιφάλι στα καλύτερά του
Από τον Τ. Πικούνη

Σήμερα ένα βράδι σπίτι-επιτέλους! Και βέβαια, ευκαιρία να δοκιμάσω κρασιά που ήρθαν από οινοπαραγωγούς των οποίων εκτιμήσαμε τη δουλειά τους και τα δοκιμάζουμε πάλι σε συνθήκες ιδανικές ώστε να επιλέξουμε εκείνα που -βάσει των κριτηρίων του House of Wine- θα βρεθούν στους καταλόγους μας και θα μπορούμε να τα προτείνουμε χωρίς ενδοιασμούς, σε εσάς τους φίλους και πελάτες μας

Το κιβώτιο που είχα ανοίξει χθες περιείχε τα κρασιά της οινοποιίας Τιτάκη από την Κρήτη, που δραστηριοποιείται σε ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία του νησιού, μέσα στην καρδιά της ζώνης των οίνων ΟΠΑΠ ΠΕΖΑ, εδώ και τρείς γενιές. Το συνοδευτικό φαγητό ήταν ψητή σπαλομπριζόλα στο τηγάνι, οπότε ένα κόκκινο θα ταίριαζε. Διάλεξα το Impetus ερυθρό... και δεν έπεσα έξω.
Καμαρώνω, και δεν θα κουραστώ να το λέω, τους Κρήτες, που κατάφεραν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να δώσουν νέα πνοή στον αμπελώνα τους και να αναπτύξουν στο κρητικό οινικό όχημα ιλιγγιώδεις ποιοτικές ταχύτητες..
Μερόπη Παπαδοπούλου-Οινοχόος

Το κρασί βασίζεται στην εμβληματική ερυθρή ποικιλία της Κρήτης, το Κοτσιφάλι. Σε συνδυασμό συνήθως με το Μαντηλάρι αποτελεί την πρώτη ύλη για τα ερυθρά Κρητικά κρασιά. Εδώ το ιδιαίτερο χαρμάνι με Κοτσιφάλι (60%)- Μerlot (20%)-Syrah (20%), έχει σαν αποτέλεσμα ένα επιβλητικό κρασί, με τα Merlot και Syrah να θεραπεύουν αποτελεσματικά τις «αδυναμίες» της Κρητικής ποικιλίας, δηλαδή την αστάθεια του χρώματος και τις εγγενείς αδύνατες τανίνες.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κρασί, νόστιμο, πιπεράτο, πετυχημένα έντονο, με σχετικά ελαφρύ σώμα, ιδανική οξύτητα για ερυθρό κρασί, και ενδιαφέρουσα κομψότητα. Ωριμασμένο για 12 μήνες σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, με βοτανικά και δαμασκηνένια αρώματα, γλυκά μπαχάρια σε άρωμα και γεύση, με αρμονικό τελείωμα. Ταίριαξε πολύ καλά με την medium-rare σπαλομπριζόλα, που κανονικά θα αποζητούσε ένα κρασί με περισσότερο σώμα.

Δοκιμάζω όλα τα κρασιά δύο συνεχόμενες ημέρες, συνήθως την πρώτη με φαγητό και τη δεύτερη χωρίς. Τη δεύτερη ημέρα το κρασί ήταν σαφώς καλύτερο, πιο ανοιχτό, με τα αρώματά του σταθερά και σαφή... θα έλεγα υπέροχο!

Μπράβο στη Μαρία Τιτάκη για το εξαιρετικό Impetus... πιστεύω ότι σύντομα θα βρίσκεται στα «ράφια» μας!

Θα τελειώσω με κάτι γενικό για τον Κρητικό αμπελώνα, όπως το διατύπωσε η φίλη Μερόπη Παπαδοπούλου στον «Οινοχόο»: «Καμαρώνω, και δεν θα κουραστώ να το λέω, τους Κρήτες, που κατάφεραν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να δώσουν νέα πνοή στον αμπελώνα τους και να αναπτύξουν στο κρητικό οινικό όχημα ιλιγγιώδεις ποιοτικές ταχύτητες.»


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: