Καλοκαίρι (?)

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αν δεν κάνω λάθος, ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος είπε την ατάκα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη Μερικοί το προτιμούν κρύο. Μια ωραία ατμόσφαιρα λοιπόν. Έτσι είπε, αλλά δε νομίζω να εννοούσε αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες. Είμαστε κι εμείς μια ωραία ατμόσφαιρα.

Την Τρίτη το μεσημέρι είπα να πάω για ένα μπανάκι στην παραλία του Χάρακα, κοντά στο Σούνιο. Η θερμοκρασία εκείνη τη μέρα άγγιξε σε μερικά σημεία της Αττικής τους 45 βαθμούς. Και να μη μιλήσω βέβαια για τους συνήθεις υπόπτους, όπως Λάρισα, Τρίκαλα, Άργος, Αγρίνιο, Σέρρες, Λαγκαδά, και άλλους λοιπούς συγγενείς, όπου το 45 δεν ήταν αρκετό, και φτάσαμε στο 46, ακόμη και στο 47.1 στο σταθμό μέτρησης του Λαγκαδά. ΚαΙ βέβαια πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής. Μιλάμε για θερμοκρασίες υπό σκιάν. Αν μετρήσουμε κάτω από τον ήλιο, περνάμε τους 53, ίσως και παραπάνω βαθμούς. Τέλος πάντων, είχαμε μείνει εκεί που βρίσκομαι στο Χάρακα. Άρχισε να φαίνεται ένα νέφος καπνού από πολύ μακριά, προφανώς από τη φωτιά που έκαιγε εκείνη την ώρα στη Βαρυμπόμπη. Κι έφτασε η ώρα να γυρίσω, αφού πρώτα θα περνούσα από κέντρο Αθήνας, όπου και θα άφηνα την παρέα μου, για να συνεχίσω για Πειραιά. Κι εδώ αρχίζει το ωραίο (?) Πλατεία Ομονοίας, ώρα 19.00, θερμοκρασία 42 βαθμοί Κελσίου, παρά το ότι ήταν προχωρημένο απόγευμα, και το κερασάκι στην τούρτα, βροχή από στάχτη και φυσικά μαύρος ουρανός. Έχετε δει την ταινία Η κόλαση του Δάντη, με τον Πιρς Μπρόσναν? Κάτι τέτοιο, σαν αυτό που είδαμε στην ταινία. Και ρωτάω. Είναι καλοκαίρι αυτό? Δε φτάνουν οι δυο καύσωνες μακράς διαρκείας, με αυτόν που ζούμε τώρα να είναι μάλλον ανεπανάληπτος, έχουμε και τις φωτιές από πάνω? Οι οποίες αυτή τη στιγμή που γράφω, έχουν ζώσει, όχι μόνο όλη τη Βόρεια Αττική, αλλά και τουλάχιστον 150 σημεία ακόμη σε όλη την Ελλάδα.

Κι η στήλη αυτή, όσο κι αν έχει σαν βασικό της θέμα το whisky, ασχολείται κι από καιρού εις καιρόν, και με ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς επίσης και με κοινωνικά ζητήματα. Εξάλλου και η παραγωγή whisky είναι από μόνη της κι αυτή ένα κοινωνικό ζήτημα, αφού ξεκίνησε κυρίως για λόγους επιβίωσης, ιδιαίτερα μετά την ήττα των Σκωτσέζων στη μάχη του Culloden από τους Άγγλους. Τα έχω γράψει πολλές φορές, δεν θα τα ξαναγράψω. Και για ποιό whisky να γράψω σήμερα, και για ποιό ποτό γενικότερα, όταν τη στιγμή που γράφω καίγονται τα πάντα, και υπάρχει κόσμος που θρηνεί το σπίτι του και την περιουσία του. Δεν υπάρχει κέφι για τέτοιες πολυτέλειες.

Ωστόσο, φαίνεται οτι μερικοί έχουν κέφι. Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό, βλέπουμε ποστάρισμα κάποιου στόκου, από γνωστό μπιτς μπαρ της Μυκόνου, ο οποίος επιδυκνύει όχι μόνο οτι έχει λεφτά, αλλά επίσης κι ότι διαθέτει κοιλιακούς και είναι και μπρατσωμένος. Ρε μάγκα, αφού είσαι μπρατσαράς, δεν πας λιγάκι να τραβήξεις και καμιά μάνικα, που όταν είναι γεμάτη νερό, είναι και πολύ βαριά? Δεν υπάρχει καθόλου κοινωνική ευαισθησία?Ό λα τελικά γίνονται για το θεαθείναι? Κι αν ναι, για ποιούς θεατές? Θα πει κάποιος, εσύ που τα γράφεις αυτά, πήγες να βοηθήσεις στην πυρόσβεση? Όχι δεν πήγα. Αλλά, πρώτον εγώ έχω χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα από παιδί, και δεύτερον δεν μοστράρισα στους ανθρώπους που μπήκαν στο fb για να ψάξουν το χαμένο τους σκύλο, οτι κάνω βουτιές στη Ψαρρού. Διότι δεν είναι πρέπον κατά τη γνώμη μου. Διότι σήμερα η χώρα έχει πένθος.

Και για όλα αυτά, το σημερινό άρθρο έχει τίτλο Καλοκαίρι, αλλά με ερωτηματικό. Διότι δεν είναι καλοκαίρι αυτό το φετινό.

Δεν υπάρχει κέφι για ποτό. Θα πιω μόνο ένα ποτηράκι Απαλαρίνα, και θα πέσω για ύπνο.

Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα να τα πούμε κάτω από άλλες συνθήκες.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: