Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Κλασικοί συνδυασμοί τυριών και κρασιών made in heaven...

Κλασικοί συνδυασμοί τυριών και κρασιών made in heaven...
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τυρί και κρασί! Αγαπημένος συνδυασμός. Απλός και σύνθετος ταυτόχρονα. Δύο παρτενέρ με έντονη προσωπικότητα που ανταγωνίζονται για το ποιος θα υπερισχύσει! Όμως όταν βρεθεί η χρυσή τομή, το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό! Και για κάποια είδη τυριών η χρυσή αυτή τομή είναι γνωστή!

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον συνδυασμό κρασιού και φαγητού, ήταν κάποιοι συνδυασμοί που διάβαζα και άκουγα συχνά ως ‘κλασικοί’ συνδυασμοί! Κάποιοι από αυτούς αφορούσαν γνωστά τυριά. Μας αρέσουν οι πειραματισμοί, μας αρέσει να διευρύνουμε τους γευστικούς μας ορίζοντες αλλά κάποιοί από τους συνδυασμούς που είναι αξεπέραστοι είναι οι ‘κλασικοί’. Έτσι θα αφιερώσω ένα κείμενο σε αυτούς του κλασικούς συνδυασμούς τυριών και κρασιών, αυτούς που συνειρμικά το όνομα του τυριού το ακολουθεί συγκεκριμένο στυλ κρασιού. Αποδεδειγμένους ‘made in heaven’ συνδυασμούς αν θέλετε!

Chevre & Sauvignon Blanc

O φυτικός και δροσερός χαρακτήρας του Sauvignon Blanc ταιριάζει γάντι με την λιπαρότητα και την οξύτητα του Chevre, το φημισμένο κατσικίσιο τυρί από τον Λίγηρα. Και θα το πάμε ακόμα παραπέρα, καθώς τα Sancerre όπως το Chateau Fontaine Audon - Sancerre και τα Pouilly Fume όπως το Serge Dagueneau - Pouilly Fume, κρασιά από Sauvignon Blanc που παράγονται στον Λίγηρα, ταιριάζουν ακόμα περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο το ότι η κοιλάδα του Λίγηρα φημίζεται και για τα κατσικίσια τυριά και για τα Sauvignon. Το ίδιο ωραία θα συνδυαστεί ακόμα και αν το chevre (η οποιοδήποτε άλλο κατσικίσιο τυρί) προστεθεί σε μία σαλάτα φρέσκων λαχανικών.

Παρμεζάνα - Chianti

Παρμεζάνα, το διάσημο Ιταλικό τυρί, που αγαπάμε ιδιαίτερα και στην Ελλάδα. Σκληρό, πικάντικο, αλμυρό με μπόλικο umamu, είναι σίγουρο ότι θα δέσει πολύ όμορφα με πολλά στυλ κρασιών σε όλα τα χρώματα! Με τα Ιταλικά Chianti, όπως το Castellare - Chianti Classico Riserva και το Chianti Classico Riserva είναι όμως αλάνθαστος συνδυασμός! Ακόμα και σε πιάτα ζυμαρικών που προστίθεται η παρμεζάνα, το Chianti ταιριάζει πολύ ωραία.

Stilton & Port

Είναι γνωστό ότι τα τυριά και ειδικά τα πιο έντονα και τα πιο αλμυρά ταιριάζουν με γλυκά κρασιά! Είναι όμως και κάποια τυριά που αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο από συγκεκριμένα στυλ κρασιών. Ένα από αυτά είναι και το stilton, ένα τυρί που προέρχεται από την Αγγλία και πρόκειται ουσιαστικά για ένα ‘μπλε’ τυρί από αγελαδινό γάλα. Αν και η γεύση του είναι έντονη, έχει συνήθως ηπιότερη γεύση από τα υπόλοιπα μπλε τυριά. Τα κρασιά που μπορούν να τιθασεύσουν την δριμεία και πικάντικη γεύση του τυριού και να οδηγήσουν σε συγκλονιστικούς συνδυασμούς είναι τα Port. Είτε επιλέξετε ένα απλό Ruby (Ruby Port Fonseca), είτε ένα LBV (LBV Ramos Pinto), ένα vintage (Niepoort Vintage) αλλά και ένα Tawny Port (Fonseca Tawny). συνδυασμός θα σας ενθουσιάσει.

Roquefort & Sauternes

Ακόμα και αν δεν σας αρέσουν τα μπλε τυριά, δοκιμάστε ένα Roquefort με ένα Sauternes όπως το Chateau Doisy Vedrines 2eme Cru Classe ή το Chateau Suduiraut! Θα αλλάξετε γνώμη για αυτό το είδος τυριού ή τουλάχιστον θα βρείτε ένα λόγο για να το απολαύσετε. Η ένταση, η πικράδα, το πάχος και η αλμύρα του τυριού θέλει γλύκα, ενώ και ο μελένιος χαρακτήρας των κρασιών που παράγονται με την επίδραση του βοτρύτη θα δέσει με το αρωματικό προφίλ του τυριού. Τώρα βέβαια αν αποφασίσετε να συνοδεύσετε το Roquefort με κάποιο άλλο γλυκό κρασί αυτού του στυλ όμως το Oremus Tokaji Aszú 6 Puttonyos, θα ενθουσιαστείτε και με αυτό.

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε απ’ έξω κλασικά Ελληνικά τυριά. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο προσκήνιο πολλά Ελληνικά εξαιρετικά τυριά! Τυριά που κρύβουν παράδοση, τέχνη, επιμονή και μεράκι. Το Βολάκι Άνδρου (ή Τίνου), το Αρσενικό Νάξου, το Σκοτύρι Ίου, το Καλαθάκι Λήμνου και το Κρασοτύρι Πάρου είναι μόνο κάποια από αυτά. Θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για κλασικούς συνδυασμούς αυτών των τυριών με συγκεκριμένα στυλ κρασιών. Ακόμα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τις γεύσεις αυτών των τυριών και πειραματιζόμαστε με τους συνδυασμούς κρασιών. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για τα δύο πιο δημοφιλή τυριά, που δεν είναι άλλα από την φέτα και την γραβιέρα. Τα έχουμε δοκιμάσει αμέτρητες φορές με κρασί και δεν θα πέσουμε έξω. Δεν είναι και από τους πιο κλασικούς συνδυασμούς, αλλά είναι δοκιμασμένοι και θα μπορούσαν να γίνουν!

Φέτα - Ροδίτης

Φέτα, το ‘εθνικό’ μας τυρί! Αυτό που δεν λείπει από κανένα Ελληνικό τραπέζι! Ο Ροδίτης, με την ζωηρή του οξύτητα και την δομή του θα μπορούσε να είναι ο κλασικός συνδυασμός της αγαπημένης φέτας αν και οι γνώμες διίστανται. Εγώ το έχω δοκιμάσει πολλές φορές με κρασιά όπως το Icon R, το Φολόη και το Άνεμος Λευκός, και λειτουργεί πολύ καλά! Αν βέβαια προτιμάτε το κρασί σας να είναι πιο εξωστρεφές με πιο έντονο αρωματικό χαρακτήρα, σίγουρα και τα Μοσχοφίλερα, όπως η Μαντινεία Μορόπουλου και το Φτέρη Τρουπή Λευκός ταιριάζουν πολύ καλά.

Γραβιέρα - Μαλαγουζιά

Αν και πιο ώριμες εκδοχές γραβιέρας δένουν υπέροχα με κόκκινα κρασιά όπως το Αγιωργίτικο, τους πιο εντυπωσιακούς συνδυασμούς γραβιέρας με κρασί μου τις έχει δώσει η Μαλαγουζιά. Ο πικάντικος και σύνθετος χαρακτήρας της φέτας ταιριάζει με το φρουτώδες και απαλά πικάντικο προφίλ της Μαλαγουζιάς που βρίσκουμε σε κρασιά όπως το Μαλαγουζιά Natura, η Καλογέρι Μαλαγουζιά και Κτήμα Γεροβασιλείου - Μαλαγουζιά. Δεν θεωρείται κλασική πρόταση, ίσως και κάποιοι να διαφωνήσουν, αλλά δοκιμάστε γραβιέρες με Μαλαγουζιές και θα καταλάβετε γιατί επιμένω.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: