Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Κρασί από το αρχαιότερο αμπέλι παραγωγής στον κόσμο

Κρασί από το αρχαιότερο κλήμα παραγωγής στον κόσμο
Από τον Τ. Πικούνη

Στην Ανατολική Ευρώπη αφηγούνται ιστορίες για ένα μοναχικό αμπέλι που ξεπέρασε αιώνες πολέμου και εισβολές, αντιστάθηκε στη διάδοση της φυλλοξήρας και μόλις γλύτωσε από πολλές πυρκαγιές. Έχει όλα τα... συστατικά και τις παγίδες ενός παραμυθιού, αλλά η ιστορία για το παλαιότερο ευγενές οπωροφόρο αμπέλι στον κόσμο είναι απολύτως αληθινή.

Αλήθεια, το λες "αμπέλι"; Αποτελείται από μόνο... 3 κληματα!

Αυτό το ηλικιωμένο αμπέλι δεν είναι σκαρφαλωμένο σε κάποια κορυφή λόφου στο Μπορντό, ή σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή της Βουργουνδίας, αλλά σε μια μικρή κωμόπολη, το Maribor στη Σλοβενία. Το αμπέλι της ποικιλίας Žametovka φυτεύτηκε πριν από 400 χρόνια μπροστά από κτίριο που σήμερα φέρει το προφανές όνομα "Old Vine House" και σύμφωνα με το Guinness's Book of World Records είναι το παλαιότερο αμπέλι παραγωγής στον κόσμο.

Αυτό το αμπέλι έχει δει πολλά ιστορικά γεγονότα: Όταν φυτεύτηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της και καθώς οι εισβολείς Οθωμανοί επιτέθηκαν, οι κάτοικοι του Maribor τους απώθησαν πίσω και πέρα από τα τείχη της πόλης. Παρά την δύσκολη και επικίνδυνη για την… υγεία του θέση του κατά μήκος του μπροστινού τοίχου του σπιτιού που χρησίμευε ως τμήμα του τείχους της πόλης, το παλαιό αμπέλι επέζησε. Επέζησε την επέλαση του Ναπολέοντα στην Ευρώπη και συνέχισε να παράγει σταφύλια, ακόμη και όταν οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη όταν εισέβαλαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμα και σήμερα…

Σήμερα το αμπέλι παράγει ακόμα πολλά ζουμερά τσαμπιά σταφυλιών, αρκετά για να φτιάχνουν λίγο κρασί κάθε χρόνο. Μιλάμε για μια σοβαρή μικρή παραγωγή εδώ. Αποδίδει μεταξύ 45 και 70 κιλά γλυκά σταφύλια τα οποία οινοποιούνται και το κρασί εμφιαλώνεται σε 100 μικροσκοπικά μπουκάλια των 250 ml που σχεδιάστηκαν από έναν τοπικό καλλιτέχνη. Δυστυχώς, πιθανότατα δεν θα καταφέρετε ποτέ να δοκιμάσετε το κρασί, καθώς τα μπουκάλια προορίζονται για VIP επισκέπτες στην πόλη.

Σήμερα το «Παλιό αμπέλι» παραμένει σε καλά χέρια, αφού το φροντίζουν προσεκτικά οι ντόπιοι και το «Old Vine House» έχει μετατραπεί σε μουσείο για να διατηρήσει την ιστορία του κρασιού στο Μάριμπορ. Οι κάτοικοι της πόλης είναι πολύ περήφανοι για τις μακροχρόνιες παραδόσεις τους που γιορτάζουν κάθε χρόνο στα τέλη Οκτωβρίου. Το "Old Vine Festival" ξεκινά με μια τελετουργική συγκομιδή των σταφυλιών του αμπελιού και συνεχίζεται με μια γιορτή πολιτισμού, αλλά και φαγητού και, φυσικά, με πολύ κρασί. Μπορεί να ακούσετε ακόμη και τους ντόπιους να τραγουδούν το «Old Vine Anthem» -τον ύμνο του Παλαιού Αμπελιού- καθώς αυτοί το απολαμβάνουν.

Για να πούμε την αλήθεια, οι ντόπιοι που έχουν δοκιμάσει το κρασί λένε ότι σχεδόν... δεν πίνεται!... οπότε ίσως να μην χάνουμε και πολλά!. Αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι το θέμα. Κάθε μπουκάλι έχει μια ιστορία πίσω του, και μέρος της γοητείας του κρασιού βιώνει όχι μόνο στη γεύση, αλλά στην κληρονομιά πίσω από αυτό, και θα ήταν δύσκολο να βρεις ένα κρασί με τόση ιστορία ανά... λίτρο!


Στην υγειά σας!

Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: