Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Κτήμα Γαίας revisted

Κτήμα Γαίας revisted
Από τον Τ. Πικούνη

Είναι κάποια κρασιά στα οποία έρχομαι και ξαναέρχομαι... σε συνδυασμό με το ότι δεν είμαι ο άνθρωπος που θέλει να δοκιμάσει κάθε υπαρκτό (ή και... ανύπαρκτο πολλές φορές!) κρασί, επιδιώκω στις εξόδους μου ή στο σπίτι να πίνω κρασιά που ήδη γνωρίζω την απόλαυση που μου προσφέρουν. Ιδιαίτερα όταν έχω μπροστά μου ένα σπάνιο, εξαιρετικό πιάτο, σχεδόν ποτέ δεν ρισκάρω να το συνδυάσω με ένα κρασί που δεν το γνωρίζω. Αφου, έτσι και αλλιώς, δοκιμάζω πολλά άγνωστα κρασιά την εβδομάδα από παραγωγούς που επιθυμούν τη συνεργασία με το House of Wine.

Αυτά τα κρασιά τα ονομάζω «καταφύγια απόλαυσης»! Είναι ασφαλή, σίγουρα... Και ένα τέτοιο «καταφύγιο», ένα κρασί στο οποίο πολύ συχνά επιστρέφω, είναι το Κτήμα Γαίας, δημιούργημα του φίλου μου «Γιάνναρου», του κατα κόσμον Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Η συνέντευξη-ποταμός του Γιάννη σε εμένα για το House of Wine (Πρώτο μέρος: https://youtu.be/M24CUBkpdwo, Δεύτερο μέρος: https://youtu.be/8MrdJdgh4fI) αποκαλύπτει την καθοριστική συμβολή του "Κτήματος Γαίας" στην αλλαγή της καλλιέργειας και οινοποίησης του Αγιωργίτικου της Νεμέας. Με «εργαλείο» αυτής της αλλαγής το Κτήμα Γαίας.

«Το Κτήμα Γαίας είναι η ερωμένη που δεν μπορείς ποτέ να έχεις» είχε πει ο Γιάννης. «Στο κεφάλι μου υπάρχει ένα πρότυπο. Τώρα (2012) αρχίζουμε να πηγαίνουμε προς αυτό, αλλά πάλι κάτι διαφεύγει». (https://youtu.be/MnhzDrXMdC8)

Είναι εντυπωσιακό ότι το «Κτήμα Γαίας» -το δεύτερο κρασί του Κτήματος και του Γιάννη μετά τον Σαντορινιό Θαλασσίτη- αποτελεί ένα από τα πρώτα κρασιά της Νεμέας που διερεύνησαν τη δυνατότητα παλαίωσης των κρασιών της. Ξεκινώντας από το πρώτο Κτήμα του 1997 μέχρι την τρέχουσα χρονιά (2017), αποτελεί την αιχμή του δόρατος των αλλαγών που επεβλήθησαν στην καλλιέργεια και στην οινοποίηση των κρασιών της Νεμέας κυρίως από μη Νεμεάτες Οινοποιούς (Σκούρας, Παρασκευόπουλος) και από τον «Πατριάρχη» της περιοχής, τον αείμνηστο Θανάση Παπαιωάννου, που την έφεραν από μια περιοχή υπερυψηλής απόδοσης μέτριων κρασιών σε μια από τις σημαντικότερες περιοχές ποιοτικών κρασιών και κρασιών παλαίωσης της Ελλάδας. Το Κτήμα Γαίας ήταν το κρασί που έβαλε τη Νεμέα στον χάρτη με τα ποιοτικά ερυθρά κρασιά της αγοράς.

Σήμερα, το 2021, ασφαλώς δεν διαφεύγει τίποτα, το κρασί είναι πιά σε επίπεδο τελειότητας εδώ και χρόνια, και ασφαλώς ένα από τα «μεγάλα» Ελληνικά κρασιά παλαίωσης και σε κυρίαρχη θέση ανάμεσα στις κορυφαίες Νεμέες της περιοχής! Η πρώτη Premium Νεμέα παραμένει ξεχωριστή και εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με το βάθος και την πολύπλευρη προσωπικότητά της, ενώ οι διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι αμέτρητες.

Υψώνοντας το ποτήρι, εντυπωσιάζει το βαθύ ρουμπινί χρώμα με τις γκρενά ανταύγιες. Πλησιάζοντας το κρασί στη μύτη αποκαλύπτονται αρώματα δαμάσκηνων, κερασιών, βύσσινου, μπαχάρια και νότες ξηρών καρπών. Πληθωρική γεύση, που αναγνωρίζει και εδώ τα φρούτα των αρωμάτων, δυνατές, τέλεια δουλεμένες τανίνες, σωστή οξύτητα και μακρά επίγευση, με την Αμερικάνικη δρυ να αποκαλύπτεται… Το Κτήμα Γαίας είναι η πιο τρανή απόδειξη της πολυδυναμικότητας του Αγιωργίτικου της Νεμέας και αποδεδειγμένα μπορεί να παλαιώσει για πολλά χρόνια.

Αν δεν το έχετε απολαύσει, πιστεύω ότι το οφείλετε. Όμως… ένα τέτοιο μεγάλο κόκκινο κρασί απαιτεί και το αντίστοιχο μεγάλο πιάτο για να αναδειχθεί. Κοκκινιστό κυνήγι, λαγός ή αγριογούρουνο στιφάδο, κρέας κοκκινιστό με δυνατή σάλτσα, «μεγάλα» ψητά κρέατα από εκλεκτά μοσχαρίσια κομμάτια στα κάρβουνα από «μάστορα» ψήστη, Πασχαλινά εδέσματα -αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι, είναι τα πιάτα που προσωπικά σας συνιστώ.

Θα βρείτε την τρέχουσα χρονιά -που αλλού!- στο House of Wine εδώ.

Θα βρείτε επίσης εξαιρετικές παλιές σοδειές -2007, 2004, 2003, 2000 αν θέλετε να απολαύσετε το Κτήμα Γαίας διαχρονικά, σε όλο του το μεγαλείο...


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: