Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Loch Lomond

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μετά από πολύ καιρό, επανέρχομαι στα αφιερώματα. Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανα αφιέρωμα σε κάποιο αποστακτήριο whisky, πάντως πρέπει να έχει περάσει αρκετό διάστημα. Τέλος πάντων, σήμερα θα μιλήσουμε για το

Loch Lomond

Καταρχάς, να πούμε πως λέγεται, για να είμαι ακριβέστερος, πως προφέρεται. Η σωστή προφορά είναι Λόχ Λόουμοντ, και όχι Λόχ Λόμοντ, όπως το λένε σχεδόν οι πάντες. Και βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα πολύ αξιόλογο αποστακτήριο, το οποίο όχι μόνο είναι σχεδόν εντελώς άγνωστο στην Ελλάδα, αλλά και στη Σκωτία ακόμη δεν έχει την αναγνώριση που θα έπρεπε. Σε αυτό το σημείο όμως, έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Η ιστορία λοιπόν του αποστακτηρίου ξεκινάει το 1814, όταν και ιδρύεται το πρώτο αποστακτήριο με το ίδιο όνομα. Σε αυτό το χρονικό σημείο, η τοποθεσία δεν είναι η ίδια με τη σημερινή θέση, αφού τότε βρισκόταν στο βόρειο σύνορο της λίμνης Loch Lomond, ενώ το νέο αποστακτήριο βρίσκεται στο νότιο άκρο. Κι ενώ για την έναρξη του πρώιμου αποστακτηρίου υπάρχουν γραπτές αναφορές που να μαρτυρούν τη χρονολογία ίδρυσης, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για το πότε έπαψε να λειτουργεί, κι έτσι το τοπίο παραμένει θολό ως προς αυτή την πληροφορία. Ωστόσο, το 1964 ιδρύεται το καινούριο αποστακτήριο από τους ιδιοκτήτες του Litlemill, το οποίο είναι πλέον κατεστραμμένο από πυρκαγιά. Στα επόμενα δυο χρόνια ολοκληρώνεται η κατασκευή του και το 1966 κυλάει το πρώτο απόσταγμα. Το 1984 σταματάει τη λειτουργία του, η οποία ξεκινάει πάλι το 1987, ενώ το 1993 ξεκινάει επίσης η παραγωγή grain whisky. Τα αμέσως επόμενα χρόνια, η πιο γνωστή μάρκα που κυκλοφορούσε μέσω του Loch Lomond, ήταν το Glen Douglas, ενώ τις δεκαετίες του 80 και 90, το αποστακτήριο έγινε γνωστό κυρίως με τις ετικέτες Old Rhosdhu και Old Rhosdhu 5 ετών. Πολύ αργότερα εμφανίστηκαν ετικέτες όπως το Loch Lomond No Age Statelent, η το Loch Lomond 21 ετών, οι οποίες εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα, μέσω επίσημης εισαγωγής, την οποία μάλιστα έκανε φίλος μου, πριν εγκαταλείψει το χώρο του ποτού.

Λίγα ακόμη λόγια

Το αποστακτήριο βρίσκεται όπως είπαμε κοντά στην ομώνυμη λίμνη. Αυτό που δεν είπαμε είναι οτι πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα τοπία της Σκωτίας και βέβαια από τα πλέον φωτογραφημένα. Κι εκεί που υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον, είναι το τεχνικό κομμάτι. Διότι το Loch Lomond, είναι από τα πλέον ιδιαίτερα αποστακτήρια της Σκωτίας και βέβαια για σημαντικό λόγο. Διότι δεν συναντάμε κάθε μέρα αποστακτήρια που εκτός από άμβυκες διαθέτουν και στήλες. Και επειδή δεν θυμάμαι αν έχω γράψει ποτέ για grain whisky, και άρα για στήλες, να πω δυο λόγια εν τάχει. Το grain φτιάχνεται από άλλους δημητριακούς καρπούς, πλην κριθαριού, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που μπορεί να υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό κριθαριού, μαζί με σιτάρι, βρώμη, σίκαλη, καλαμπόκι και τα λοιπά, και παρασκευάζεται σε στήλη κι όχι σε άμβυκα όπως το malt whisky. Και ο βασικός, αλλά όχι μοναδικός ρόλος του grain, είναι οτι μπαίνει μαζί με το malt μέσα στα blended whiskies. Οπως προείπα φτιάχνεται σε στήλη, και χωρίς να σας κουράσω με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, θα πω μόνο οτι το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα απόσταγμα με τεράστιο αλκοολικό βαθμό, της τάξεως του 90 με 96 τοις εκατό. Το Loch Lomond λοιπόν, εκτός από malt, μπορεί να φτιάχνει και το δικό του grain, χωρίς να χρειάζεται να το προμηθεύεται από άλλα αποστακτήρια, όπως λόγου χάρη το Girvan, που επίσης φτιάχνει grain. Και λόγω αυτής της ευχέρειας, είναι από τα αποστακτήρια που μπορεί να κυκλοφορεί, ή έστω να κυκλοφορούσε με ένα σωρό ετικέτες, όπως αυτές που ανέφερα πιο πάνω, ή ακόμη και τα Craiglodge, Inchmurin, Croftengea, Inchmoan, καθώς επίσης και την δική του ετικέτα grain whisky. Ο καλλιτέχνης που βρίσκεται πίσω από τις ετικέτες του αποστακτηρίου, είναι ο Michael Henry, ο οποίος είναι ο Master Blender του αποστακτηρίου, και έχει πάρα πολλές επιλογές αλλά και πάρα πολλή δουλειά να κάνει, έχοντας στη διάθεσή του και στήλες και άμβυκες, ενώ φυσικά μπορεί να παίξει από ελαφριά, έως πολύ βαριά και σωματώδη whisky. Δουλεύει λοιπόν με ένα κλασικό column, δυο άμβυκες με swan neck και ακόμη έξι παράξενους Inchmurin, όπως τους ονομάζουν στο αποστακτήριο.

Αφορμή για να μπουν στον κατάλογο τα whisky του Loch Lomond, αποτέλεσε η επίσκεψή μου στο τελευταίο Athens Bar Show, μπορείτε να διαβάσατε το σχετικό άρθρο που έγραψα τότε. Και βέβαια όπως είπα και τότε, αποτελούσε δική μου προσωπική παράλειψη η απουσία των συγκεκριμένων ποτών, κάτι που όμως διορθώθηκε, όπως είχα υποσχεθεί. Μας αρέσει πάρα πολύ το ντελικάτο και γλυκόπιοτο Inchmurin 12 ετών, ενώ το απίθανο δωδεκάρι Inchmoan, με το συναρπαστικό συνδυασμό γλυκού χυμώδους φρούτου και τύρφης, είναι από τα καλύτερα που δοκίμασα φέτος.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα σημαντικό αποστακτήριο, στο οποίο γίνεται σοβαρή και πολύπλοκη δουλειά, το οποίο και ξεφεύγει από το mainstream. Οπότε, όσοι θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τα τετριμμένα και να πιείτε κάτι ωραίο, το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: