Love is in the air: Μαγειρίτσα + Sauvignon Blanc
- Γράφει η/ο Γιοβάννα Λύκου
- 12 Απρ 2020
Από την Γιοβαννα Λύκου, Οινοχόο
Πηγαίνω πίσω στο χρόνο και θυμάμαι να γυρίζουμε από την Ανάσταση κι η γιαγιά μου η Καλλιόπη να έχει έτοιμο το τραπέζι στο οποίο θα κάτσουμε όλοι μαζί να φάμε. Κάμποσοι από εμάς έχουν νηστέψει κι έτσι η διατροφική μετάβαση πρέπει να είναι ομαλή. Αυτή εξάλλου είναι και η λογική της μαγειρίτσας. Μία συνταγή ή αλλιώς μία διατροφική επινόηση που θα αποτρέψει από το στομαχικό σοκ της κρεατοφαγίας που έπεται των σαράντα ημερών νηστείας .
Η μαγειρίτσα , που στην πραγματικότητα είναι μία σούπα, αποτελεί αφενός ένα ‘μαλακτικό’ για το στομάχι αφετέρου μία μεταμοντέρνα λύση για το food waste καθότι με έναν τρόπο αξιοποιούνται τα ‘αναξιοποίητα’ μέρη των υλικών για το πασχαλινό τραπέζι.
Η μαγειρίτσα και το οινικό της πάντρεμα αποτελεί μία πρόκληση καθώς από τη μία περιέχει κρέας που κανείς θα έλεγε ότι αποζητά ερυθρό κρασί ωστόσο αυτό που κυριαρχεί είναι το πράσινο στοιχείο στο πιάτο που μας οδηγεί σε λευκό. Η συνταγή αυτή χρειάζεται ένα κρασί με τουλάχιστον μέτριο σώμα και μία τραγανή οξύτητα να παλέψουν πλάι στο λεμόνι και τη συνολική λιπαρότητα της κάθε μπουκιάς.
Το Sauvignon Blanc είναι μία από τις πιο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες η οποία δεν είναι τυχαίο πως εκφράζει με μεγάλη επιτυχία τον τόπο που κάθε φορά τη φιλοξενεί. Η ‘αγαπημένη κόρη’ του Λίγηρα της Γαλλίας έχει δώσει την ευκαιρία σε εκατομμύρια οινόφιλους να ζήσουν με κάθε γουλιά τους ένα μικρό θαύμα. Μία έκπληξη που κατά τη διάρκειά της εμφανίζεται ο ιδιαίτερος αρωματικός της χαρακτήρας, η φυτικότητα και το πράσινο στοιχείο αλλά και η γαργαλιστική οξύτητα μαζί με μία όμορφη πολυπλοκότητα και λιπαρότητα όταν το βαρέλι είναι παρόν. Το Sauvignon Blanc ισορροπεί στις λιπαρές γεύσεις της μαγειρίτσας και στα συστατικά που την απαρτίζουν δημιουργώντας μία «Αληθώς!» γευστική πολυπλοκότητα .
Ζητήσαμε από το Chef του εστιατορίου Premiere του ξενοδοχείου Atheneum Intercontinental και καθηγητή μαγειρικής τέχνης στη σχολή LE MONDE, Μιχάλη Νουρλόγλου να ετοιμάσει την πιο νόστιμη μαγειρίτσα κι εμείς βάλαμε τα κρασιά. Απολαύστε υπεύθυνα!
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ
Χρόνος προετοιμασίας: 20
Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα
Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 μαρούλι χοντροκομμένο
ζωμό κρέατος
φύλλα kaffir lime
λεμονόχορτο
50 ml λευκό κρασί
100 γρ. ρύζι γλασέ
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθο
αλάτι & πιπέρι
*για το αυγολέμονο
χυμό λεμονιού
2 αυγά
1 κ.γ. μουστάρδα
Εκτέλεση
1. Πλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό τη συκωταριά. Τη βράζουμε για 5΄αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται. Σουρώνουμε, και αφού κρυώσει ψιλοκόβουμε.
2. Ετοιμάζουμε τον ζωμό κρέατος. Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό προσθέτοντας τα φύλλα kaffir lime και το λεμονόχορο για 3΄. Σουρώνουμε και διαλύουμε το ζωμό κρέατος.
3. Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη συκωταριά αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
4. Σβήνουμε με κρασί και αφού εξατμισθεί προσθέτουμε ζωμό μέχρι να καλυφθεί η συκωταριά. Αφήνουμε να βράσει για 15.΄
5. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το ρύζι και συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά αναπληρώνοντας το νερό ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα.
6. Τελειώνουμε με το αυγολέμονο.
7. Σερβίρουμε ζεστή.
Τα Κρασιά
Ελλάδα
Κτήμα Γεροβασιλείου Sauvignon Blanc 2018
Κτήμα ΑΛΦΑ Sauvignon Blanc Fume 2018
Κτήμα Χατζημιχάλη Sauvinon Blanc Κρυόβρυση 2019
Γαλλία
Sancerre Les Quarterons 2015, Domaine Etienne et Sebastian Riffault
Chateau De Fontaine Audon Sancerre 2018, Château Langlois
Sancerre 2018, Domaine Jean-Paul Balland
Pouilly-Fume "La Leontine" 2012 Domaine Serge Dagueneau
Νέος Κόσμος
Sauvignon Blanc 2018, Escapade Winery
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2019
Greywacke - Wild Sauvignon Blanc 2016, Greywacke - Kevin Judd
Στην υγειά σας!
Γιοβάννα Λύκου, Οινοχόος
Πηγαίνω πίσω στο χρόνο και θυμάμαι να γυρίζουμε από την Ανάσταση κι η γιαγιά μου η Καλλιόπη να έχει έτοιμο το τραπέζι στο οποίο θα κάτσουμε όλοι μαζί να φάμε. Κάμποσοι από εμάς έχουν νηστέψει κι έτσι η διατροφική μετάβαση πρέπει να είναι ομαλή. Αυτή εξάλλου είναι και η λογική της μαγειρίτσας. Μία συνταγή ή αλλιώς μία διατροφική επινόηση που θα αποτρέψει από το στομαχικό σοκ της κρεατοφαγίας που έπεται των σαράντα ημερών νηστείας .
Η μαγειρίτσα , που στην πραγματικότητα είναι μία σούπα, αποτελεί αφενός ένα ‘μαλακτικό’ για το στομάχι αφετέρου μία μεταμοντέρνα λύση για το food waste καθότι με έναν τρόπο αξιοποιούνται τα ‘αναξιοποίητα’ μέρη των υλικών για το πασχαλινό τραπέζι.
Η μαγειρίτσα και το οινικό της πάντρεμα αποτελεί μία πρόκληση καθώς από τη μία περιέχει κρέας που κανείς θα έλεγε ότι αποζητά ερυθρό κρασί ωστόσο αυτό που κυριαρχεί είναι το πράσινο στοιχείο στο πιάτο που μας οδηγεί σε λευκό. Η συνταγή αυτή χρειάζεται ένα κρασί με τουλάχιστον μέτριο σώμα και μία τραγανή οξύτητα να παλέψουν πλάι στο λεμόνι και τη συνολική λιπαρότητα της κάθε μπουκιάς.
Το Sauvignon Blanc είναι μία από τις πιο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες η οποία δεν είναι τυχαίο πως εκφράζει με μεγάλη επιτυχία τον τόπο που κάθε φορά τη φιλοξενεί. Η ‘αγαπημένη κόρη’ του Λίγηρα της Γαλλίας έχει δώσει την ευκαιρία σε εκατομμύρια οινόφιλους να ζήσουν με κάθε γουλιά τους ένα μικρό θαύμα. Μία έκπληξη που κατά τη διάρκειά της εμφανίζεται ο ιδιαίτερος αρωματικός της χαρακτήρας, η φυτικότητα και το πράσινο στοιχείο αλλά και η γαργαλιστική οξύτητα μαζί με μία όμορφη πολυπλοκότητα και λιπαρότητα όταν το βαρέλι είναι παρόν. Το Sauvignon Blanc ισορροπεί στις λιπαρές γεύσεις της μαγειρίτσας και στα συστατικά που την απαρτίζουν δημιουργώντας μία «Αληθώς!» γευστική πολυπλοκότητα .
Ζητήσαμε από το Chef του εστιατορίου Premiere του ξενοδοχείου Atheneum Intercontinental και καθηγητή μαγειρικής τέχνης στη σχολή LE MONDE, Μιχάλη Νουρλόγλου να ετοιμάσει την πιο νόστιμη μαγειρίτσα κι εμείς βάλαμε τα κρασιά. Απολαύστε υπεύθυνα!
ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ
Χρόνος προετοιμασίας: 20
Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα
Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια ή κατσικίσια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 μαρούλι χοντροκομμένο
ζωμό κρέατος
φύλλα kaffir lime
λεμονόχορτο
50 ml λευκό κρασί
100 γρ. ρύζι γλασέ
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθο
αλάτι & πιπέρι
*για το αυγολέμονο
χυμό λεμονιού
2 αυγά
1 κ.γ. μουστάρδα
Εκτέλεση
1. Πλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό τη συκωταριά. Τη βράζουμε για 5΄αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται. Σουρώνουμε, και αφού κρυώσει ψιλοκόβουμε.
2. Ετοιμάζουμε τον ζωμό κρέατος. Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό προσθέτοντας τα φύλλα kaffir lime και το λεμονόχορο για 3΄. Σουρώνουμε και διαλύουμε το ζωμό κρέατος.
3. Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη συκωταριά αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
4. Σβήνουμε με κρασί και αφού εξατμισθεί προσθέτουμε ζωμό μέχρι να καλυφθεί η συκωταριά. Αφήνουμε να βράσει για 15.΄
5. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το ρύζι και συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά αναπληρώνοντας το νερό ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα.
6. Τελειώνουμε με το αυγολέμονο.
7. Σερβίρουμε ζεστή.
Ελλάδα
Κτήμα Γεροβασιλείου Sauvignon Blanc 2018
Κτήμα ΑΛΦΑ Sauvignon Blanc Fume 2018
Κτήμα Χατζημιχάλη Sauvinon Blanc Κρυόβρυση 2019
Sancerre Les Quarterons 2015, Domaine Etienne et Sebastian Riffault
Chateau De Fontaine Audon Sancerre 2018, Château Langlois
Sancerre 2018, Domaine Jean-Paul Balland
Pouilly-Fume "La Leontine" 2012 Domaine Serge Dagueneau
Sauvignon Blanc 2018, Escapade Winery
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2019
Greywacke - Wild Sauvignon Blanc 2016, Greywacke - Kevin Judd
Στην υγειά σας!
Γιοβάννα Λύκου, Οινοχόος