| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Malbec και Torrontes, τα αστέρια της Αργεντινής

Η Αργεντινή είναι χώρα της Νότιας Αμερικής, η οποία τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες του Νέου Κόσμου όσον αφορά την αμπελοκαλλιέργεια και τις εξαγωγές κρασιού, με τους αμπελώνες να καλύπτουν έκταση 197.965 εκταρίων. Οι αμπελουργικές περιοχές της Αργεντινής εκτείνονται από βορά προς νότο σε μία στενή λωρίδα στους πρόποδες της οροσειράς των Άνδεων. Από τις πιο ψυχρές περιοχές στο βόρειο τμήμα με κάποιους από του υψηλότερους αμπελώνες σε όλο τον κόσμο, τις πιο ξηρές περιοχές της Mendoza μέχρι νοτιότερα στις ακτές του Ατλαντικού αλλά και την Παταγονία, η Αργεντινή προσφέρει πολλά διαφορετικά και ενδιαφέροντα στυλ κρασιών. Η Mendoza είναι η πιο σημαντική περιοχή από πλευράς ποσότητας καθώς εκεί συγκεντρώνεται περίπου το 75% της παραγωγής αλλά και τα περισσότερα οινοποιεία.

 

 

To 59% των αμπελώνων καλύπτεται από ερυθρά σταφύλια, το 18% από λευκά και το 23% από ερυθρωπά. Αν και παράγονται σημαντικές ποσότητες κρασιών από ερυθρέ ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot, η Bonarda, το Syrah, το Cabernet Franc, το Tempranillo και το Pinot Noir, και λευκές όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Pinot Grigio, το πιο σημαντικό ερυθρό σταφύλι είναι το Malbec και στα λευκά το Torrontes.

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση των κρασιών της Αργεντινής που εισάγονται στην Ελλάδα, από την πρεσβεία τις Αργεντινής, και έχοντας πρόσφατα στο μυαλό μου τα αρώματα και τις γεύσεις των κρασιών της Αργεντινής, θα σας μιλήσω για τις δύο πιο σημαντικές ποικιλίες. Αυτές που όπως ήταν αναμενόμενο εκπροσωπήθηκαν περισσότερο με τα κρασιά τους τα stand των εταιρειών, με το Malbec βέβαια να κατέχει την μερίδα του λέοντος.


Malbec


To Malbec με περισσότερα από 45.000 εκτάρια αμπελώνων καλύπτει σχεδόν το 40% των ερυθρών ποικιλιών και το 23% της συνολικού αμπελώνα της χώρας. Eισήχθη στην Αργεντινή από το Cahors Γαλλία (όπου καλείται και Cot) στα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελεί το εμβληματικό σταφύλι και το βαρύ πυροβολικό της χώρας. Το 20% των αμπελώνων της ποικιλίας βρίσκονται στην Mendoza.

Θα το βρούμε σε πολλά διαφορετικά στυλ, από φρέσκα δεξαμενής ερυθρά μέχρι πληθωρικά κρασιά παλαίωσης. Σαν σταφύλι μπορεί να δώσει ζουμερά, καλά δομημένα κρασιά με μέτριο προς υψηλό επίπεδο τανινών και έντονο χρώμα. To αλκοόλ του μπορεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην πιο ζεστές περιοχές όπως η Mendoza, όμως η ζωηρή του οξύτητα φέρνει την ισορροπία. Τα πυκνά αρώματα σκούρων φρούτων όπως τα κεράσια, οι φράουλες και τα δαμάσκηνα που ανάλογα με την περιοχή χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα αλλά και από πιο ώριμες μορφές, είναι τυπικά της ποικιλίας. Η αρωματική του παλέτα μπορεί να περιλαμβάνει και σταφίδες και μαύρο πιπέρι. Στις πιο ψυχρές περιοχές συχνά βγάζει και ανθικό χαρακτήρα. Όταν ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια εμπλουτίζεται από αρώματα βανίλιας, σοκολάτας και καφέ, ενώ έχει την δυνατότητα να εξελίσσεται για μερικά χρόνια.

Το Malbec είναι από τις πρώτες ποικιλίες που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για barbeque και ψητά κρέατα όπως αυτά για τα οποία φημίζεται η Αργεντινή. Είναι όμως ιδανικό και για πίτσες, ζυμαρικά, burger και κοκκινιστά φαγητά.

Εμείς έχουμε επιλέξει για εσάς τα Altos del Plata Malbec, Broquel Malbec, Alamos Malbec και Terrazas de los Andes Reserva Malbec που είναι σίγουρο ότι θα σας κάνουν να αγαπήσετε την ποικιλία. Εκτός από τα μονοποικιλιακά κρασιά το συναντάμε και σε ανάμιξη με άλλες ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon και το Merlot, σε σπουδαία κρασιά όπως το Cheval des Andes και το Clos De Los Siete.

Η Αργεντινή έχει θεσπίσει Ελεγχόμενες Ονομασίες Προέλευσης (DOC) για το Malbec σε ορισμένες περιοχές με σκοπό την προστασία του ονόματος της περιοχής αλλά και της υψηλής ποιότητας. Η Malbec Luján de Cuyo ήταν η πρώτη ονομασία προέλευσης της Αμερικής. Η Αργεντινή γιορτάζει την “Malbec World Day’ κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου.


Torrontes

Το Torrontes είναι μία λευκή ποικιλία που την συναντάμε κυρίως στην Αργεντινή και στις χώρες της Ηβηρικής. Στο άκουσμα όμως της ποικιλίας το μυαλό πάει περισσότερο στην Αργεντινή παρά στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Με περισσότερα από 9.500 εκτάρια, το Torrontes καλύπτει περίπου το 5% του αμπελώνα της χώρας και το 27% των λευκών ποικιλιών, αποτελώντας την πιο σημαντική λευκή ποικιλία από πλευρά ποιότητας. Ποσοτικά έρχεται δεύτερη μετά το Pedro Giménez. Υπάρχουν τρεις παραλλαγές της ποικιλίας, τα Torrontes Mendocino και Torrontes Sanjuanino και το Τοrrontes Riojano που είναι το πιο καλλιεργημένο και δίνει τα καλύτερα κρασιά με πολύ ωραίο φρουτώδη και ξηρό χαρακτήρα.
Η ποικιλία δίνει πολύ εκφραστικά κρασιά με μέτρια επίπεδα οξύτητας και πικάντικη επίγευση. Η αρωματική του παλέτα περιλαμβάνει αρώματα λουλουδιών όπως το τριαντάφυλλο και το γιασεμί, μέλι και ώριμα λευκόσαρκα φρούτα. Είναι συνήθως κρασιά που καταναλώνονται τα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής τους. Τα κρασιά από Torrontes συνοδεύουν πολύ ωραία πιάτα ψαριών και θαλασσινών αλλά και πικάντικα πιάτα από κουζίνες όπως η ινδική και η ταυλένδέζικη.
Δοκιμάστε το Torrontes Broquel για να γνωρίσετε την ποικιλία και τα χαρίσματα της.

Μοιραστείτε το άρθρο: