Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

"Οροπέδιο" Μπουτάρη: Μια νέα Μαντινεία στα ράφια μας

"Οροπέδιο" Μπουτάρη: Μια νέα Μαντινεία στα ράφια μας
Από την Μαρία Περδικάκη, Οινολόγο

Η κάθε Οινοπαραγωγός χώρα όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα καλλιεργεί εκτός από τις διεθνείς και γηγενείς (ντόπιες) ποικιλίες οι οποίες δίνουν συνήθως κρασιά που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση, με αρκετές εξαιρέσεις, «κλασικές» πια στη διεθνή αγορά. Μερικές από τις πιο γνωστές γηγενείς οινοποιήσιμες ποικιλίες της Ελλάδας είναι το Αγιωργίτικο, Αθήρι, Ασύρτικο , Λημνιό, Μανδηλαριά, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Ντεμπίνα, Ξινόμαυρο, Ροδίτης, Ρομπόλα, Σαββατιανό και το Μοσχοφίλερο .

Το Μοσχοφίλερο είναι μία έντονα αρωματική και κομψή λευκή ποικιλία. Το βασικό χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι ο έντονος αρωματικός χαρακτήρας του. Η έκρηξη στη μύτη δίνει αρώματα πράσινου μήλου, lime και τριαντάφυλλου.

Μια νέα ετικέτα λοιπόν που θα φέρει και πάλι στα ποτήρια μας το Μοσχοφίλερο και θα μας κρατήσει παρέα είναι το «Οροπέδιο» του Μπουτάρη. Το όνομά του από το οροπέδιο της Μαντινείας, τόπος γέννησης για τις θαυμάσιες Μαντινείες μας. Μια νέα Μαντινεία λοιπόν, με κιτρινοπράσινο χρώμα μεσαίας έντασης με απαλές χρυσές ανταύγειες (ελάχιστες) που προδίδουν έναν φρέσκο οίνο με μικρά στοιχεία ωρίμανσης. Ένα ήσυχο, διαυγές και διαφανές κρασί καθώς αφήνει το φως να διασχίσει τη μάζα του.

Μύτη με φρεσκάδα και χαρακτηριστικά αρώματα λουλουδιών, λευκόσαρκων φρούτων (μήλο, αχλάδι), εσπεριδοειδή (λεμόνι, lime) και ελαφριές νότες μελιού με διάρκεια.

Στο στόμα είναι ελάχιστη η γεύση της γλύκας. Είναι ξηρό, με έντονη την γεύση του όξινου κατά τη διάρκεια που βρίσκεται στη στοματική κοιλότητα. Σώμα μεσαίας έντασης . Ένας οίνος που χαρακτηρίζεται από καθαρότητα.

Σερβίρεται στους 10-12 βαθμούς Κελσίου. Συνδυάζεται με σαλάτες και θαλασσινά με έντονα αρώματα και αλμυρή γεύση.

Θα έλεγα ότι είναι μια «Ευχάριστη έκπληξη»


Στην υγειά σας!Μαρία Περδικάκη


 

Μοιραστείτε το άρθρο: