Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Μαζί με την τιμή διαγράφεται συνήθως και η νοημοσύνη σας...

Μαζί με την τιμή διαγράφεται συνήθως και η νοημοσύνη σας...
Από τον Τ. Πικούνη

Μια εικόνα που την έχετε δει χιλιάδες φορές... στις βιτρίνες των καταστημάτων, σε όλες τις εκπτώσεις υπάρχουν δύο τιμές: αριστερά, διαγραμμένη, η πριν την έκπτωση, η επίσημη (υποτίθεται) τιμή και δεξιά αυτή που πωλείται το προϊόν μετά την έκπτωση. Η διαφορά μεταξύ τους είναι το... δόλωμα στο αγκίστρι που θα πιάσει το μεγάλο... ψάρι: εσάς! Και όσο μεγαλύτερη η διαφορά, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να «τσιμπήσει» το ψάρι (πάλι εσείς!).

Για αξιολογείστε όμως αυτές τις τιμές: Η δεύτερη είναι σίγουρα αληθινή, θα το πιστοποιήσετε άλλωστε όταν την πληρώσετε. Η πρώτη (ναι, η διαγραμμένη) όμως είναι; Σίγουρα είναι σημαντική αφού αυτή ορίζει το μέγεθος του δολώματος! Είναι όμως αυτή η τιμή που πωλείται το προϊόν στην αγορά;

Το απλό ερώτημα είναι αυτό του τίτλου: Διαγράφεται η νοημοσύνη σας μαζί με την πρώτη τιμή; Την... καταπίνετε αμάσητη; Μάλλον... γιατί σας παρασύρει το δόλωμα!

Κάποια μεγάλα καταστήματα, όταν η αγορά ολόκληρη έχει πάει για... μπάνια στις θάλασσες, για λίγες ημέρες αυξάνουν σημαντικά τις τιμές των προϊόντων στα οποία πρόκειται να κάνουν έκπτωση. Έτσι και αλλιώς, εκείνη την εποχή κανείς σχεδόν δεν αγοράζει. Με αυτή τη μέθοδο κατοχυρώνεται η επίσημη προηγούμενη τιμή. Μετά... ακολουθούν οι εκπτώσεις! Και έτσι μεγεθύνεται νόμιμα το... δόλωμα!

Ας έρθουμε όμως στο κρασί: εδώ, ελλείψει μεγάλων εταιρειών, η «δουλειά» στήνεται κάπως... άγαρμπα: Η διαγραμμένη τιμή είτε είναι τεράστια και δεν θα τη βρείτε πουθενά, είτε είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ εμφανιστεί στην αγορά!

Θα ρωτήσετε ίσως: «Μα υπάρχει κάποια τιμή αναφοράς για την τιμή που διαγράφεται, όταν ο κάθε ένας πουλάει ένα κρασί στην τιμή που του αρέσει;». Και βέβαια υπάρχει! Είναι η «συνιστώμενη λιανική τιμή» από τον παραγωγό. Πάνω σε αυτή δίνονται οι εκπτώσεις στους πωλητές λιανικής, με αυτή συν τον ΦΠΑ διαμορφώνεται η τελική λιανική τιμή.

Σήμερα είναι πολύ εύκολο να γνωρίσει κάποιος την πραγματική αρχική διαγραμμένη τιμή: Υπάρχουν κάποια sites που θα σας βοηθήσουν σε αυτό: αυτά που ερευνούν τιμές αγοράς, και-ειδικά για το κρασί- ένα μόνο: το House of Wine!

Σας φαίνεται περίεργο; Και όμως... για τους επαγγελματίες του οίνου που... κάτι ξέρουν, οι τιμές του House of Wine αποτελούν σημείο αναφοράς. Το γιατί είναι απλό: στο House of Wine οι τιμές είναι οι συνιστώμενες από τους παραγωγούς. Πάντα! Γιατί εμείς θέλουμε να μην προσβάλλουμε τη νοημοσύνη των πελατών μας...

Σήμερα, κάποιες εταιρείες έχουν κάνει «κανόνα» αυτή την άγαρμπη διαγραφή της νοημοσύνης του πελάτη: Είτε με τη μέθοδο που αναφέραμε παραπάνω, είτε με μια πιο... πρωτότυπη: πουλώντας... «διαμαντάκια»!

Τι είναι τα περίφημα διαμαντάκια; Κρασιά αγνώστων οινοποιών, με ελάχιστη παραγωγή. Το προσόν τους; Δεν έχουν λιανική τιμή γιατί... δεν πωλούνται πουθενά, αφού απευθύνονται και καταναλώνονται στην «στενότατη» περιοχή του οινοποιείου.! Και δεν πωλούνται πουθενά αλλού γιατί τα περισσότερα είναι χαμηλότατης ποιότητας! Έτσι, ο μεταπωλητής «διαγράφει» όποια τιμή του αρέσει, αφού ο πελάτης αποκλείεται να την βρει πουθενά αλλού! Ταυτόχρονα, φαίνεται να προωθεί «κρασιά μικρών και άγνωστων παραγωγών» και υπερηφανεύεται για αυτό, γιατί επιτελεί... θεάρεστο έργο! Έτσι εσείς αγοράζετε «διαμαντάκια» σαν... ευκαιρία, και το δόλωμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο γιατί εδώ μπαίνει και το «πολιτικά ορθό» που λέει ότι οφείλετε να υποστηρίξετε τα μικρά οινοποιεία. Όταν καταλάβετε ότι αγοράσατε «ξίδια», θα έχετε καταλάβει ότι διαγράψατε και τη νοημοσύνη σας!

Πριν λοιπόν γοητευθείτε από τις «διαγραφές» και το... δόλωμα... ψάξτε! Ερευνήστε τη διαγραμμένη τιμή. Υπάρχει πουθενά; Είναι ίδια  ή κοντά στην τιμή άλλων σημείων πώλησης; Έχει σχέση με τη συνιστώμενη λιανική τιμή του παραγωγού; Ξέρει κανείς το «διαμαντάκι» που προσπαθούν να σας πουλήσουν ή τον οινοποιό του, εκτός ίσως από τη μητέρα του;

Ευχή και επιμύθιον: Προσέξτε τους «επιτήδειους» και τις «φάμπρικες». Μη διαγράφετε τη νοημοσύνη σας... ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και ότι μικρό γυαλίζει, δεν είναι συνήθως διαμαντάκι...

Να τελειώσω λέγοντας ότι βεβαίως υπάρχουν και διαμαντάκια. Είναι όμως ελάχιστα, γιατί τα πραγματικά διαμαντάκια πολύ σύντομα γίνονται διαμάντια, παίρνοντας το δρόμο που τους αξίζει, μακριά από τις «αγκάλες» των επιτηδείων και κομπιναδόρων...



Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: