Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Mε άρωμα γυναίκας: 6 γυναίκες οινοποιοί προτείνουν…

Mε άρωμα γυναίκας: 6 γυναίκες οινοποιοί προτείνουν…
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Σκεφτόμουν καιρό να κάνουμε ένα κείμενο με ‘άρωμα γυναίκας’. Αν και δεν είμαι fan γιορτών όπως αυτής της ‘γιορτής της γυναίκας’, την βρήκα σαν ιδανική ευκαιρία για ένα κείμενο με γυναικεία πινελιά!

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Ελληνική οινοποιεία είναι ‘ανδροκρατούμενη’, ωστόσο υπάρχουν αρκετά οινοποιεία που τα ηνία τους βρίσκονται σε γυναικεία χέρια, είτε αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση είτε δημιουργώντας τα από την αρχή.

Ζήτησα λοιπόν από ταλαντούχες και δυναμικές γυναίκες που κρατούν το τιμόνι 5 οινοποιείων, να μας προτείνουν ένα κρασί που αγαπούν, λέγοντας μας τον λόγο που το επιλέγουν αλλά και την σημασία που έχει για τις ίδιες. Ας απολαύσουμε λοιπόν την Ιωάννα Τσιλιλή, την Αναστασία Φράγκου, την Μελίνα Τάσσου, την Εριφύλη και Δήμητρα Παρπαρούση και τη Κλαούντια Παπαγιάννη. Εγώ θέλω μόνο να σας παροτρύνω να δοκιμάσετε αυτά τα κρασιά! Γιατί όπως θα δείτε υπάρχουν σοβαροί λόγοι!

Η Κλαούντια Παπαγιάννη προτείνει Alexandra Μαλαγουζιά


Η Κλαούντια Παπαγιάννη γεννημένη στην Θεσσαλονίκη από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, μεγάλωσε δίγλωσση αποφοιτώντας από την Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Παρόλη την οικογενειακή παράδοση για σπουδές στην Γερμανία, προτίμησε την Αμερική όπου και αποφοίτησε από το BOSTON UNIVERSITY με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ. Με την επιστροφή της από την Αμερική, απασχολήθηκε στην οικογενειακή ξενοδοχειακή επιχείρηση POSSIDI HOLIDAYS στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Η γέννηση των δύο παιδιών της, την κράτησε μακριά από την επιχείρηση για κάποια χρόνια κι όταν αποφάσισε να επιστρέψει στη δουλειά το ενδιαφέρον της στράφηκε στον κλάδο της οινοποιίας και όχι στον τουριστικό. Έτσι από το 2003 μέχρι σήμερα ασχολείται με την καλλιέργεια αμπελιών και την παραγωγή ποιοτικού κρασιού στην Αρναία της Βόρειας Χαλκιδικής.

Η ιστορία πίσω από την επιλογή της Κλαούντιας: Όταν μπήκα στον χώρο της παραγωγής κρασιού, τα παιδιά μου ήταν ακόμα μικρά, 7 χρόνων η κόρη μου κι 6 ο γιος μου. Χρειάστηκε πολύ δουλειά για να στηθεί αυτή η επιχείρηση και πολλές ώρες μακριά από το σπίτι και τα παιδιά μου. Τα στερήθηκα και με στερήθηκαν πολύ!! ΄Έτσι αποφάσισα να βγάλω δύο ετικέτες προς τιμή τους που με στήριξαν με τον τρόπο τους μέχρι να στήσω το οινοποιείο. Η πρώτη είναι η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ , το όνομα της κόρης μου και ο ΝΙΚΟΛΑΣ ο γιος μου. Όταν πρωτοβγήκε η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ στην αγορά, κυκλοφορούσαν 2 ή 3 Μαλαγουζιές μέχρι τότε. Από την αρχή, κέρδισε τις εντυπώσεις λαμβάνοντας πολλά χρυσά και αργυρά μετάλλια επί σειρά ετών σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ είναι το πρώτο σε πωλήσεις κρασί του οινοποιείου, με επίσης την μεγαλύτερη συμμετοχή στις εξαγωγές. Τώρα πλέον κυκλοφορούν πάρα πολλές Μαλαγουζιές αλλά του κτήματος μου παραμένει μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες, με πιστούς και φανατικούς οπαδούς!!

Η Εριφύλη και η Δήμητρα Παρπαρούση προτείνουν Ταώς Μαυροφάφνη.


H δεύτερη γενιά της οινοποιίας Παρπαρούση, Εριφύλη και Δήμητρα, συνεχίζουν δυναμικά με σπουδές στην αμπελουργία - οινολογία και οικονομικά αντίστοιχα. Σε ένα οικογενειακό οινοποιείο οι ρόλοι εναλλάσσονται. Η Εριφύλη ασχολείται με την αμπελουργία, οινοποίηση και παραγωγή και η Δήμητρα με εξαγωγές και πωλήσεις και οι δύο μαζί με εκθέσεις, προβολή και προώθηση.

Η ιστορία πίσω από την επιλογή της Δήμητρας και της Εριφύλης: Όλοι οι άνθρωποι μεγαλώνουμε σαν το καλό κρασί – όχι μόνον οι γυναίκες...Για την ημέρα της γυναίκας επιλέγουμε να ανοίξουμε ένα μπουκάλι Ταώς 2012 ΠΓΕ ΑΧΑΪΑ, Μαυροδάφνη ξηρή. Η επιλογή μας είναι ένα κρασί χωρίς τεχνολογικές παρεμβάσεις, χωρίς περιττά στολίδια, που εκφράζεται από το αμπελοτόπι, τη χρονιά και την ποικιλία, που ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα και τη δυναμική του,

εξελίσσεται στον χρόνο και δείχνει όλο τον πλούτο και τη μοναδικότητά του. Έχει αρώματα βοτάνων και νομίζεις ότι περπατάς σε ελληνικό δάσος μετά από βροχή! Με γεμάτο σώμα και πλούσιες ταννίνες, σε προκαλεί να μπεις στην κουζίνα και να δημιουργήσεις ένα πιάτο για να συστήσεις μια ευγενική αλλά με κρυφά χαρίσματα ξηρή μαυροδάφνη σε αγαπημένους φίλους. Είναι όμως και πολύπλοκο, ώστε να διεγείρει τη φαντασία για ωραίες κουβέντες που δεν περνούν απαρατήρητες. Πώς να μην προσέξεις ένα παγόνι που ανοίγει την ουρά του;

Η Μελίνα Τάσσου προτείνει Μάρων Κίκονες Ερυθρός


Η Μελίνα Τάσσου είναι η οινολόγος και ιδιοκτήτρια του Κτήματος Κίκονες, του μοναδικού οινοποιείου του Ν. Ροδόπης στη Θράκη. Χωρίς να έχει η οικογένειά της κάποια σχέση με το χώρο του κρασιού, είχε το όνειρο να γίνει οινολόγος και να δημιουργεί κρασιά παγκοσμίου εμβέλειας. Έτσι σπούδασε Γεωπονική στη Θεσσαλονίκη κι έπειτα Οινολογία στο Bordeaux. (D.N.O.). Με στόχο να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία εργάστηκε σε διάσημα οινοποιεία του Bordeaux, της Βουργουνδίας και της Αυστραλίας. Μετά από όλες αυτές τις γνώσεις και την εργασιακή εμπειρία γύρισε στην Κομοτηνή, με σκοπό να αναβιώσει τον αρχαιότερο αμπελώνα της Ευρώπης, σύμφωνα με το Μουσείο Οίνου της Βουργουνδίας, τον αμπελώνα της Μαρώνειας. Έτσι ιδρύθηκαν οι «Κίκονες» που πήραν το όνομά τους από το αρχαίο θρακικό φύλο που κατοικούσε στην περιοχή της Θράκης κι παρήγαγε ξακουστό κρασί 2500 χρόνια πριν από σήμερα.

Η ιστορία πίσω από την επιλογή της Μελίνας: Διάλεξα να προτείνω το Μάρων Κίκονες Ερυθρός, ποικιλίας Sangiovese, καθώς η ιστορία, του γιατί φυτέψαμε τελικά Sangiovese στους ιδιόκτητους αμπελώνες μας στη Θράκη είναι πολύ ιδιαίτερη. Θα πίστευε κανείς πως η έμπνευση μας ήρθε από την Ιταλία καθώς από το Sangiovese γεννιούνται τα περίφημα Chianti. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η έμπνευση μας ήρθε από το ταξίδι μου στην Αυστραλία. Η Αυστραλία είχε εποικιστεί κυρίως από Άγγλους, Έλληνες και Ιταλούς. Οι Ιταλοί έφεραν μαζί τους και τις ποικιλίες τους και φυσικά το Sangiovese. Στο Brown Brothers στη Victoria όπου δούλεψα, ψύχαμε το γλεύκος του Sangiovese πριν από τη ζύμωση, κι έτσι όπως ήταν παγωμένο από περιέργεια το δοκίμασα βάζοντας λίγο στη χούφτα μου. Το άρωμά του παγωμένου Sangiovese μου άρεσε τόσο πολύ που αποφάσισα να φυτέψουμε αυτήν την ποικιλία στη Θράκη, κι έτσι κι έγινε. Τελικά έχει εγκλιματιστεί πλήρως στη Μαρώνεια κι ενώ τα αμπέλια μας είναι όλα βιολογικά το Sangiovese είναι πάντα υγιές. Ο αδερφός μου Βασίλης κι αμπελουργός μας, τα περιγράφει ως τα «πλαστικά» σταφύλια, σαν αυτά που υπήρχαν κάποτε ως διακοσμητικά. Μετά από διάφορες διακρίσεις κι εξαιρετική επιτυχία στο εξωτερικό ειδικά σε Βέλγιο και Γερμανία, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε.

H Αναστασία Φράγκου προτείνει Μαλαγουζιά Νέηλυς


Η Αναστασία Φράγκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σπάτα, σε μια οικογένεια αμιγώς αμπελουργική, με την ζωή της να είναι γεμάτη από εικόνες τρύγων και αμπελιών, αφού το σταφύλι ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ξεκίνησε να εργάζεται ως στέλεχος στο οικονομικό τμήμα μεγάλης εμπορικής εταιρείας. Η αγάπη της όμως για το αμπέλι την κέρδισε και το 1999 αναλαμβάνει το οινοποιείο που ίδρυσε ο πατέρας της το 1986. Το εκσυγχρονίζει σε εξοπλισμό και υποδομές, ενώ έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγο της Διονύση Φράγκο, αξιοποιούν τους οικογενειακούς αμπελώνες αλλά και την ποικιλία που ταυτίζεται με τον Αττικό αμπελώνα, το Σαββατιανό.

Η ιστορία πίσω από την επιλογή της Αναστασίας: Καλοκαίρι του 2008 και κάνουμε τον πρώτο τρύγο σε καινούριο αμπέλι που έχουμε φυτέψει με Μαλαγουζιά. Δοκιμάζουμε τα σταφύλια και μια έκρηξη αρωμάτων να γίνεται μέσα στο στόμα. Τα σταφύλια δεν έχουν φτάσει ακόμα στο οινοποιείο κι εγώ ήδη σκέφτομαι την καινούρια ετικέτα κρασιού που θα κυκλοφορήσει πριν το τέλος του χρόνου. Με έχει εντυπωσιάσει ήδη αυτό το νέο κρασί και αναζητώ το όνομα που θα του δώσω. Στη διάρκεια της ζύμωσης έβλεπα να εξελίσσονται και καινούρια αρώματα όπως γιασεμιού και τριαντάφυλλου. Αυτό το κρασί ήταν σίγουρα μια γυναικεία υπόθεση. Αναζητούσα ακόμα το όνομά του. Ήθελα να είναι κάτι νέο , φρέσκο αλλά και σίγουρα μόνιμο. Στα δεκάδες ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι ένα ξεχώρισε με διαφορά: Νέηλυς (με περισπωμένη στο υ) Αρχαία ελληνική λέξη που σημαίνει < ο νεοστί ελθών> και σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση < αυτός/ αυτή που ήρθε για να μείνει>. Ετικέτα σε μαύρο χρώμα (το αγαπημένο μου) λιτή και δωρική. Την ημέρα της εμφιάλωσης κράτησα την πρώτη φιάλη στα χέρια μου, την άνοιξα και έβαλα σε ένα ποτήρι να τη δοκιμάσω. Ένα κρασί τελείως διαφορετικό σε χαρακτήρα και αρώματα σε σχέση με αυτά που κάναμε έως τώρα. Χρώμα πολύ ανοιχτό κίτρινο σχεδόν διάφανο, αρώματα μεθυστικά, πλούσιο στόμα με ζωηρή επίγευση. Ναι αυτό είναι ένα κρασί με έντονο και δυναμικό χαρακτήρα!! Γυναικεία υπόθεση !!

Η Ιωάννα Τσιλιλή επιλέγει Edenia rose


H Ιωάννα Τσιλιλή γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Στα 18 επέστρεψε στην Αθήνα για να σπουδάσει Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πραγματοποιώντας διατριβή με θέμα «Μελέτη των Ποιοτικών Χαρακτηριστικών στο Τσίπουρο». Ακολούθησε σπουδές Οινολογίας και Διοίκησης Αμπελοοινικών Μονάδων (MS) στο ENITA de Bordeaux, ενώ παράλληλα δούλευε ως τεχνικός και οικονομικός σύμβουλος σε διάφορα οινοποιεία του Bordeaux, ανάμεσα των οποίων στο Smith-Haut-Lafitte. Παρακολούθησε προγράμματα του WSΕΤ (επίπεδο DIPLOMA), ενώ το 2012 απέκτησε τον τίτλο του Master Distiller στη Scuola Enologica di Conegliano, στην Ιταλία. Από το 2010 είναι η Chief Winemaker και Master Distiller στην Οινοποιία-Αποσταγματοποιία ΤΣΙΛΙΛΗΣ Κ. Α.Ε. και στο Κτήμα Θεόπετρα. Η κυκλοφορία των Bianco Nero το 2012, ως αποτέλεσμα της διατριβής της στο ΕΝΙΤΑΒ ήταν σταθμός στην καριέρας της. Από το 2010 επικεντρώνεται στην ανάδειξη του terroir των Μετεώρων, προβάλλοντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής και αναβιώνοντας σπάνιες ελληνικές ποικιλίες, όπως η Λημνιώνα.

Η ιστορία πίσω από την επιλογή της Ιωάννας: Αγαπημένο μου οινικό παιδί είναι η Edenia Rosé, ένας vintage ροζέ βιολογικός αφρώδης οίνος που αναδεικνύει όλο το μεγαλείο της πολυδιάστατης και σπάνιας Λημνιώνας, με έντονο ταπεραμέντο και πολύπλοκο χαρακτήρα. Η Εdenia Rosé είναι το τρίτο αφρώδες κρασί που δημιούργησα μετά τα BiancoNero White Sparkling και BiancoNero Pink Sparkling. Η αγάπη μου για τα αφρώδη κρασιά, που κατ’ εμέ συνοδεύουν ευδαιμονικά τις στιγμές μας, ξεκίνησε το 2009 όταν αναζητούσα το ιδανικό κρασί για το νεότερο κοινό (25-45 ετών) στη διατριβή στο ΕΝΙΤΑ του Bordeaux και η έρευνα ανάδειξε ότι ιδανικό κρασί για το κοινό αυτό είναι ένα αρωματικό, πλούσιο αφρώδες κρασί με κρεμώδεις φυσαλίδες. Έτσι γεννήθηκαν τα BiancoNero. To κοινό σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Κίνα τα λάτρεψε και αυτό μου έδωσε δύναμη για περαιτέρω πειραματισμούς. Στο Κτήμα Θεόπετρα αγαπάμε τις γηγενείς ποικιλίες και ειδικά την τόσο μοναδική Λημνιώνα, έτσι λοιπόν στον τρύγο του 2013 σκέφτηκα ότι ο πειραματισμός θα μπορούσε να γεννήσει κάτι μοναδικό. Δημιούργησα λοιπόν ένα ροζέ αφρώδη οίνο από διαλεγμένα σταφύλια που παλαίωσε στις οινολάσπες του για 14 μήνες και ξεχειλίζει από αρώματα φρεσκοκομμένης φράουλας και βατόμουρου, νότες βιολέτας και τριαντάφυλλου, με πλούσια γεύση, με κρεμώδεις παιχνιδιάρικες φυσαλίδες που στο τέλος αφήνει στο στόμα γεύση brioche. Αναζητώντας όνομα για το πρώτο και μοναδικό, μέχρι στιγμής, αφρώδες κρασί από Λημνιώνα δεν θα μπορούσα να επιλέξω κάτι άλλο πέραν του Εdenia: τα αρώματα και η γεύση του είναι σαν να γεύεται κανείς κάτι από τον Κήπο της Εδέμ. Η Εdenia είναι μια κομψή, θηλυκή γυναίκα με ταπεραμέντο, που αγαπά τη ζωή, που τολμάει και που απολαμβάνει κάθε στιγμή. Αποτελεί ιδανική συντροφιά για τα ανοιξιάτικα βράδια συνοδεύοντας ελαφριά πιάτα θαλασσινών, αλλαντικών και φρουτένια επιδόρπια.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: