Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Meet the Faces HOW: Αλέξανδρος Σουρμπάτης

Meet the Faces HOW: Αλέξανδρος Σουρμπάτης
Από την Γιοβαννα Λύκου, Οινοχόο

Που βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή;

- Αυτή την στιγμή ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη. Δουλεύω ως brand ambassador στην εταιρεία Tsaknakis Premium Brands και ως bar & beverage director στο Casablanca Social Club.

Ποια είναι η σχέση σου με το κρασί;

- Η σχέση μου με το κρασί είναι καθαρά επαγγελματική, αφού μετά τα 17 αισίως χρόνια στον χώρο της γαστρονομίας σερβίρω καθημερινά.

Λευκό, ροζέ ή κόκκινο;

- Και τα τρία ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ! Ανάλογα την ώρα και την διάθεση πίνω εύκολα και τα τρία.

Ήπιο ή με φυσαλίδα;


- Εδώ η επαγγελματική σχέση, περνάει σε ερωτική. Πριν 10 χρόνια ακριβώς πήγα ένα ταξίδι στην Reims, την μικρή κωμόπολη της Καμπανίας και επισκέφτηκα μεταξύ άλλων το οινοποιείο της Krug. Χρειάζεται να πω περισσότερα;

Αγαπημένη οινική χώρα και γιατί ;

- Αγαπώ πάρα πολύ τα ελληνικά κρασιά και τα μικρά διαμαντάκια που φτιάχνονται σε αυτή τη χώρα. Θαυμάζω εξ’ίσου όμως κρασιά του Νέου Κόσμου. Καθαρά υποκειμενική άποψη και γευστική η παραπάνω, αλλά πιστεύω αυτά τα γεμάτα σε γεύση λευκά από Καλιφόρνια και Νέα Ζηλανδία, όπως και τα ελαφριά κόκκινα από Αργεντινή με κερδίζουν σε αυτή τη φάση της ζωής μου.

Αγαπημένη ποικιλία;

- Θα ακουστεί ίσως οξύμωρο με βάση τα παραπάνω λεγόμενα, αλλά το Ξινόμαυρο και ειδικά τις εκφάνσεις του Καρατζά, του Θυμιόπουλου και του Τάτση είναι τα αγαπημένα μου. Από λευκό κάποια Ασσύρτικα, αλλά και Viogner είναι από τις αγαπημένες επιλογές μου.

Αγαπημένος συνδυασμός κρασιού-φαγητού;

- Μπορώ να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο άνετα για αυτό το κομμάτι, ειλικρινά. Αλλά Πεθαίνω για ψάρι στη σχάρα με Viogner ή για μοσχάρι με κάποιο ήπιο σε τανίνες ερυθρό. Πρόσφατα δοκίμασα και μια μαγική Malvasia aromatica με μια δροσερή σαλάτα με μαρούλι και φρούτα που δεν μπορώ να την βγάλω από το μυαλό μου.

Το κρασί έχει εποχή, ώρα και περίσταση;

- Ως μεγάλος φαν του ουίσκι, έτσι και το κρασί είναι απόλαυση. Άρα επ’ουδενί ΟΧΙ, δεν έχει ούτε επόχή, ούτε ώρα ούτε περίσταση γιατί πολύ απλά υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για να τα συνδυάζεις.

Περιέγραψε μία στιγμή που θυμάσαι κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

- 2010, Reims, Γαλλία. Στο τέλος ενός οινικού τουρ στο οινοποιείο της Krug, η κυρία μας ανοίγει μια φιάλη Krug Clos de Mesnil του 1996. Αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

Που αλλού θα ήθελες (αν ήθελες) να είσαι τώρα και τι θα επέλεγες να πιείς;

- Χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς δισταγμό, θα ήθελα να ήμουν οπουδήποτε μαζί με τους φίλους μου Πέρρυ, Νίκο και Φώτη γύρω από ένα τραπέζι, να μαγειρεύει ο Μανώλης Παπουτσάκης και να πίνουμε Λούρους του Χατζηδάκη!



Στην υγειά σας!


Γιοβάννα Λύκου, Οινοχόος

Μοιραστείτε το άρθρο: