| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Meet the Faces HOW: Όθωνας Ζαχαριάς, Γενικός Διευθυντής Αμπελώνες Ζαχαριά

Που βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή;

Στο οινοποιείο, για την προετοιμασία τρύγου.


Ποια είναι η σχέση σου με το κρασί;

Καρμική… αν και το αντικείμενο των σπουδών μου ήταν τελείως διαφορετικό, η μαγεία του κρασιού, αλλά και η οικογενειακή παράδοση  με οδήγησαν τελικά πίσω στην οικογενειακή επιχείρηση…


Λευκό, ροζέ ή κόκκινο;

Εννοείται και λευκό και ροζέ και κόκκινο. Ανάλογα την περίσταση,το φαγητό αλλά κυρίως τη διάθεση!


Ήπιο ή με φυσαλίδα;

Κυρίως ήπιο, αν και ποτέ δεν λέω όχι στην πολυτέλεια της φυσαλίδας.


Αγαπημένη οινική χώρα και γιατί ;

Πολλές. Αν έπρεπε να διαλέξω μία θα ήταν η Ιταλία, μιας και ήταν η πρώτη που εξερεύνησα οινικά.


Αγαπημένη ποικιλία και γιατί;

Σκλάβα. Αφενός λόγω συναισθηματικής εμπλοκής, καθώς είναι η τοπική ποικιλία μας, που κινδύνευσε με εξαφάνιση, αλλά κατάφερε να διασωθεί κυρίως χάρη στις προσπάθειες του πατέρα μου. Αφετέρου γιατί πιστεύω πολύ στο μοναδικό ανεξερεύνητο δυναμικό του Ελληνικού αμπελώνα.


Αγαπημένος συνδυασμός κρασιού-φαγητού;

Τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια, που κρύβουν σιγομαγειρεμένα κοκκινιστά, όπως μοσχαράκι και κυνήγι ή το κλασικό bbq, συνδυασμένα με παλαιωμένες Νεμέες, Μαυροδάφνη και Μαύρο εις τον Κύβο!


Το κρασί έχει εποχή, ώρα και περίσταση;

Εννοείται! Για αυτό κάθε εποχή, ώρα και περίσταση θέλει διαφορετικό κρασί! Κάθε χειμώνα, ανυπομονούμε για τα καλοκαιρινά βράδια στις βεράντες συντροφιά με δροσερά λευκά και ροζέ και το φθινόπωρο πια αδημονούμε να επιστρέψουμε στα έντονα και ταννικά ερυθρά που τόσο καιρό μας στέρησε το καλοκαίρι! Αν και προσωπικά καταναλώνω ερυθρά κρασιά όλο το χρόνο στην κατάλληλη θερμοκρασία και με το κατάλληλο φαγητό!


Περιέγραψε μία στιγμή που θυμάσαι κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

Στην πρώτη μου εκδρομή στο Bordeaux, ακόμα θυμάμαι το πρώτο μας δείπνο, σε ένα καταπληκτικό εστιατόριο, που το συντροφεύσαμε με ένα Chateau Gazin 1996. Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε βρει κρασί σε εστιατόριο να πωλείται σε τιμή πολύ ανταγωνιστικής κάβας! Μας άρεσε τόσο, που αγόρασα κι ένα για το σπίτι, ενώ την επομένη επισκεφθήκαμε και το εν λόγω Chateau για να ολοκληρώσουμε την εμπειρία.


Πού αλλού θα ήθελες (αν ήθελες) να είσαι τώρα και τι θα επέλεγες να πιείς και γιατί;

Ο δημιουργικός οργασμός αυτήν την στιγμή στο οινοποιείο είναι ανεξέλεγκτος, που δύσκολα θα ήθελα να είμαι κάπου αλλού! Η αλήθεια όμως είναι ότι μετά από μια γεμάτη ημέρα έντασης, θα ήθελα να μπορώ να απολαμβάνω το ηλιοβασίλεμα σε μια παραλία, με τη γυναίκα μου, συντροφιά με ένα Lexis Gris.

 

Πώς είναι να αναλαμβάνεις μία οικογενειακή επιχείρηση;

Κρύβει ενθουσιασμό για την επόμενη μέρα αλλά και βάρος και ευθύνες που πρέπει να σηκώσεις για να ανταπεξέλθεις στην ιστορία των πενήντα ετών που έχει καταγράψει στην αμπελοοινική παραγωγή  η οικογένειά μου μέχρι σήμερα. Από το 1962 όπου έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις των αμπελώνων μας και ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι της οινοποίησης μέχρι και σήμερα, διατηρούμε το ίδιο πάθος για τη γη, το αμπέλι και το κρασί θέτοντας καθημερινά τους στόχους του αύριο.

 

Το Οινοποιείο Ζαχαρια έχει δώσει μεγάλη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες τόσο στο παραγωγικό μέρος όσο και στο επικοινωνιακό. Ήταν μία εξ αρχής πρόθεση;

Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος ιδιώτης γεωπόνος της Νεμέας και αυτός που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό πειραματίστηκε από την αρχή τόσο με τις διεθνείς, αλλά κυρίως με τις Ελληνικές ποικιλίες. Ήταν ο πρώτος που φύτεψε στην περιοχή σπάνιες για την εποχή, γηγενείς ποικιλίες, όπως η Κυδωνίτσα, η Μαυροδάφνη και βεβαίως η Σκλάβα, με σκοπό τη μελέτη τους, πιο πολύ πειραματικά.

Όταν όμως με την πάροδο των ετών, ξεκινήσαμε να τις οινοποιούμε είτε μονοποικιλιακά, είτε σε blends, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά και μας παρότρυναν να δημιουργήσουμε ετικέτες που θα βασίζονταν αποκλειστικά σε αυτές τις ποικιλίες.

Από την άλλη μεριά, το οινοποιείο μας είναι στο κέντρο του κάμπου της Νεμέας, ενώ διαθέτουμε αμπελώνες και στην γειτονική Μαντινεία, οπότε δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε ως κύριο μοχλό ανάπτυξης τις ποικιλίες πρεσβευτές του Ελληνικού αμπελώνα, το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο.

Εξάλλου είναι ο μόνος τρόπος να μυήσεις τους οινόφιλους του εξωτερικού στο επώνυμο, εμφιαλωμένο Ελληνικό κρασί και να τους αποδείξεις ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή θέση στον οινοπαραγωγικό χάρτη και ότι τα κρασιά που παράγει έχουν ποιότητα, ισορροπία, δυνατότητα παλαίωσης και ταιριάζουν με όλες τις κουζίνες του κόσμου!

 

Πόσοι από τους στόχους που έχεις θέσει προσωπικά ως παραγωγός (αλλά και έχετε θέσει ως οινοποιείο) έχουν υλοποιηθεί και πάρει το δρόμο τους;

Ένα μεγάλο στοίχημα που νομίζω ότι έχουμε κερδίσει είναι η διάσωση και αναβίωση της Σκλάβας. Ο πατέρας μου, Ηλίας Ζαχαριάς, ήταν ο πρώτος γεωπόνος και αμπελουργός της Νεμέας, όπου σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον κ. Σταυρακάκη, έδωσαν μεγάλο αγώνα για τη διάσωση και την αναβίωση μιας τόσο σπάνιας ποικιλίας που πρωτοεμφανίστηκε στην Αρχαιότητα και φυόταν αποκλειστικά σε περιοχές της Κορινθίας και της Αργολίδας. Σήμερα, διαθέτουμε τον 1ο και μοναδικό ενιαίο αμπελώνα Σκλάβας, που μετράει 15 στρέμματα, στη θέση Ντουραμάνι, από τον οποίο και παράγουμε την μονοποικιλιακή μας SKLAVA. Αλλά και διάφορες πειραματικές μικρο-οινοποιήσεις αποκλειστικά για μελέτη μέσα στο οινοποιείο!

Ένα δεύτερο μεγάλο στοίχημα που έχουμε κερδίσει είναι και η Premium σειρά κρασιών μας, η Lexis. Βασισμένη αποκλειστικά σε γηγενείς ποικιλίες της Πελοποννήσου, Single Vineyard, πολύ μικρές στρεμματικές αποδόσεις και ιδιαίτερες οινοποιήσεις, αποτελεί το νέο πρόσωπο του Οινοποιείου Ζαχαριά και έχει σηματοδοτήσει τη νέα εποχή που διανύουμε.

 

Τι άλλο να περιμένουμε από το Οινοποιείο Ζαχαριά;

Εδώ και ενάμιση χρόνο σχεδόν το Οινοποιείο μας διανύει ήδη μια νέα εποχή. Βρισκόμαστε σε ‘’εσωτερικό αναβρασμό’’, αν θέλετε και έχουμε ξεκινήσει τη σταδιακή υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης που θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριών – τεσσάρων ετών. Πρόκειται για μια μελέτη που αφορά σε πλήρη ανακαίνιση και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Οινοποιείου, σε αγορά νέου εξοπλισμού, τη δημιουργία Αίθουσας Γευσιγνωσίας και πολλαπλών χρήσεων, πωλητηρίου και άλλων υπηρεσιών, τα οποία θα μας επιτρέψετε να κρατήσουμε προσωρινά στο ‘’σκοτάδι’’ μέχρι και την ολοκλήρωσή τους.

Το οινοποιείο μας βρίσκεται στη Νεμέα, μια από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη, οινοπαραγωγική ΠΟΠ Ζώνη της χώρας μας.  Στόχος μας δε θα μπορούσε να είναι άλλος από την προώθηση του Οινοτουρισμού, την προβολή των γηγενών ποικιλιών σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και την ανάδειξη της δυναμικής του Αγιωργίτικου μέσα στα χρόνια. Τα 400 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων του οινοποιείου μας, απλώνονται σε διαφορετικά σημεία σε όλη τη Νεμέα, από τον κάμπο και την Αρχαία Φλιούντα, το Κούτσι, το Ντουραμάνι, ως το Λεόντιο και τη Δάφνη. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να ξεναγήσουμε τον επισκέπτη σε διαφορετικά αμπελοτόπια και να αντιληφθεί την έννοια του terroir, όχι μόνο μέσα από τη γευσιγνωσία, αλλά από την υψομετρική διαφορά, την εδαφολογική σύσταση και τις λοιπές επί μέρους κλιματολογικές συνθήκες σε κάθε αμπελοτεμάχιο ξεχωριστά. Την ώρα που δοκιμάζει ένα κρασί στον τόπο που γεννιέται, δηλαδή στο αμπέλι, ενώ δίπλα του στέκουν ακόμη τα χαλάσματα της Ακρόπολης της Αρχαίας Φλιούντας, ξέρεις ότι προκαταβολικά το storytelling έχει πετύχει! Η σύγχρονη Νεμέα, έχει ανάγκη από νέες φωνές με φρέσκες ιδέες, μεράκι και όραμα για το αύριο. Νομίζω ότι βαδίζουμε σε καλό δρόμο!

 

Μοιραστείτε το άρθρο: