Meet the Faces HOW: Δημήτρης Σκούρας, Οινοποιός

 

Που βρίσκεσαι αυτήν τη στιγμή;
Στη Νεμέα στον προαύλιο χώρο του οινοποιείου δοκιμάζοντας τα βαρέλια του Μεγάλου Οίνου.

Ποια είναι η σχέση σου με το κρασί;
Δουλεύω με το κρασί και τα αμπέλια τα τελευταία 10 χρόνια. Πέρα από αυτό, το αγαπώ και μαθαίνω γι αυτό με κάθε ευκαιρία. Λατρεύω να δοκιμάζω κρασιά από όλο τον κόσμο και ιδανικά να τα συνδυάζω με το κατάλληλο φαγητό.

Λευκό, ροζέ ή κόκκινο;
Και λευκό και ροζέ και κόκκινο. Το κρασί και το αμπέλι έχουν τεράστιο πλούτο για να περιοριστείς σε ένα χρώμα.

Ήπιο ή με φυσαλίδα;
Αντιστοίχως και τα δυο, έχουν και τα δύο είδη μεγάλη γοητεία. Σημασία έχει πιο πολύ το μέρος, η παρέα, το φαγητό και η διάθεση.

Αγαπημένη οινική χώρα και γιατί ;
Μακράν η Γαλλία. Μέχρι στιγμής δεν έχω συναντήσει άλλη χώρα να με συγκινεί τόσο πολύ με τα κρασιά της. Σε οποιαδήποτε περιοχή της Γαλλίας μπορείς να βρεις απίστευτα κρασιά από δεκάδες διαφορετικούς παραγωγούς και όλα να έχουν κάτι να πουν.

Αγαπημένη ποικιλία και γιατί;
Το Αγιωργίτικο. Κυρίως από πείσμα και ενδιαφέρον για το τι μπορούν να δώσουν τα αμπέλια της Νεμέας και πόσα ακόμα δεν ξέρουμε για αυτή την ποικιλία.

Αγαπημένος συνδυασμός κρασιού-φαγητού;
Αν και η ερώτηση είναι δύσκολη μιας και αλλάζει συνεχώς η απάντηση θα πω τηγανητή μαρίδα με Σαμπάνια! Δοκιμάστε το!

Το κρασί έχει εποχή, ώρα και περίσταση;
Το κρασί είναι για όλους και για όλα. Μπορεί να λέμε ότι υπάρχουν κανόνες αλλά καλό είναι και να σπάνε! Οπότε θα έλεγα ότι μάλλον κάθε ώρα, κάθε εποχή και περίσταση έχει το κρασί της!

Περιέγραψε μία στιγμή που θυμάσαι κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.
Napa Valley, Cupertino 16 Ιουλίου 2019. Είμαστε με τον οινολόγο του Ridge Vineyards και δοκιμάζουμε τα βαρέλια του Monte Bello που θα βγει σε λίγα χρόνια. Μα-γεί-α

Που αλλού θα ήθελες (αν ήθελες) να είσαι τώρα και τι θα επέλεγες να πιείς και γιατί;
Στο Εβίβα στο Βοχαϊκό Κορινθίας, με καλή παρέα, προβατίνα ωρίμανσης και ένα Αγιωργίτικο ιδανικά του 2006! Ακολουθώντας το what grows together goes together θεωρώ ιδανικό συνδυασμό Αγιωργίτικο + πρόβατο. Επίσης το 2006 μια φοβερή χρονιά για τη Νεμέα!

Πώς βίωσες την Covid lockdown εποχή, προσωπικά & επαγγελματικά.
Η καραντίνα προσωπικά και επαγγελματικά στέφθηκε από μεγάλο άγχος και προσοχή. Κυρίως επειδή δεν ξέραμε τι μας ξημερώνει και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πρωτόγνωρες. Παρ ‘αυτά ήταν μια χρονιά που έκανα focus στην δουλειά μου και προσπαθούσα να βρω ευκαιρίες να πίνω ωραία κρασιά και να ξεχνάω την ανησυχία της νόσησης.

Αν επέλεγες να δραστηριοποιηθείς σε μία νέα γεωγραφική ζώνη, οπουδήποτε στον κόσμο, ποια θα ήταν αυτή και γιατί.
Νομίζω ότι η απάντηση είναι κλασική και είναι η Βουργουνδία. Αγαπώ και εντυπωσιάζομαι από τα κρασιά της είτε λευκά ή κόκκινα. Αν μπορούσα να διαλέξω μια άλλη ζώνη θα ήταν αυτή. Αμπελουργός στη Βουργουνδία οινοποιώντας Chardonnay και Pinot noir.

Τι σχεδιάζεις για το μέλλον ;
Το παρόν με βρίσκει αισιόδοξο για το μέλλον με στόχο την μεγαλύτερη κατανόηση και καλλιέργεια Ελληνικών ποικιλιών. Πειραματισμούς στο αμπέλι αλλά και στο κρασί.

Πόσο κοντά είσαι στους στόχους που έβαλες στο μυαλό σου όταν ξεκίνησες;
Κάποιους τους έχω καταφέρει! Κάποιοι θέλουν πολλή δουλειά ακόμη. Το σίγουρο είναι ότι θέτω κάθε μέρα καινούργιους στόχους και δεν τελειώνουν ποτέ!

Μοιραστείτε το άρθρο: