| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά: 40 Ευρώ για μιά έκθεση? Δείτε την δική μας απάντηση

ΜΚεγάλα Κόκκινα Κρασιά: 40 Ευρώ για μιά έκθεση? Δείτε την δική μας απάντηση
Από τον Τ. Πικούνη

Χθές Κυριακή 14/11 έγινε στη Μεγάλη Βρετανία η έκθεση "Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά". Διοργανώνεται για 6η φορά από το FNL Guide και τη Vinetum, ή για τους "γνωρίζοντες" πρόσωπα, από το δίδυμο Δεληγιάννη-Στεργίδη.

Δεν θα μακρηγορήσω, και θα μπω κατ' ευθείαν στο "ψητό": Μάλλον φθάσατε εδώ γιατί σας προσέλκυσε ο τίτλος. Και περιμένετε να βρείτε απάντηση για το αν άξιζε τελικά να επισκεφθείτε την έκθεση όταν το εισιτήριο είναι το πιο τσουχτερό των οινικών εκθέσεων στην Ελλάδα: 40 ολόκληρα Ευρουδάκια την "σήμερον ημέρα" είναι πολλά λεφτά! Και μάλλον δεν πήγατε, αφού διαβάζετε αυτό το άρθρο!

Θα σας απαντήσω λοιπόν χωρίς περιστροφές, αλλά και εσείς θα μου πείτε ειλικρινά σε ποια κατηγορία βρίσκεστε:

1. Θέλατε να πάτε στην έκθεση για να πιείτε, να κάνετε κέφι, να ξεχάσετε την άθλια καθημερινότητά μας, όπως κάνατε σε άλλες εκθέσεις κρασιού; Λοιπόν... ούτε να το σκέφτεστε! Η έκθεση είναι πανάκριβη, με 40 ευρώ μπορείτε να αγοράσετε 4-8 μπουκάλια καλό κρασί, να πάτε σπίτι σας και να γίνετε φέσι! Μεταβολή λοιπόν, μη διαβάσετε άλλο, γειά σας και... καλή διασκέδαση. Η έκθεση δεν ήταν για εσάς, και καλώς δεν πήγατε!

2. Είστε φίλος του κρασιού, παλιός ή νέος; Σας αρέσει πραγματικά το κρασί; Πάλι, ούτε να το σκέφτεστε, μόνο... απ' την ανάποδη: Θα έπρεπε να είχατε μαζέψει οπωσδήποτε τα 40 Ευρώ, όπως ο κάθε ένας μπορούσε, χαράτσι σε μαμά, σε -κυρίως- παππούδες και γιαγιάδες, δανεικά, ή πληρώνετε τη ΔΕΗ αργότερα (δεν το κόβουν χρονιάρες μέρες) και πηγαίνετε από νωρίς στην έκθεση. Είναι από τις ελάχιστες (που λέει ο λόγος, μάλλον η μοναδική με εξαίρεση τις εκθέσεις εισαγωγέων οίνων) που μπορούσατε με άνεση, αξιοπρέπεια να δοκιμάσετε καλά και εξαιρετικά κόκκινα ελληνικά κρασιά δωρεάν, και κάποια από τα πραγματικά μεγάλα κρασιά του κόσμου, αυτά με κουπόνι. Γιατί στην είσοδο θα παραλάμβάνατε το εισιτήριό σας (10 Ευρώ) και κουπόνια αξίας 30 Ευρώ για να τα εξαργυρώσετε δοκιμάζοντας κρασιά από 200 -1200 ευρώ τη φιάλη! Και αν σας είχαν τελειώσει , θα αγοράζατε και άλλα...

Έχω παρακολουθήσει από πολύ κοντά την έκθεση, από την πρώτη φορά που διοργανώθηκε το 2014, την εξέλιξή της, τη δύσκολη αρχή της -κάποιοι οινοποιοί δεν δέχονταν με τίποτα ότι οι... "κρασάρες" τους δεν ήταν ισάξιες ενός Château Margaux τουλάχιστον-, την έχω δει χρόνο με χρόνο να βελτιώνεται, και μπορώ να σας συστήσω άφοβα να πάτε την επόμενη φορά, και να σας βεβαιώσω ότι το αντίτιμο των 40 Ευρώ -εγώ το λέω αντίτιμο στην άνεση, στην ησυχία και στην απόλαυση- είναι απόλυτα δικαιολογημένο, ώστε να "εμποδίσει" το μεγάλο κοινό που αδυνατεί να εκτιμήσει αυτά τα κρασιά να κάνει την έκθεση "βαγόνι μετρό" στις 8:30 το πρωί -όπως πρόσφατα έγινε κάποια έκθεση...

Αν δεν πήγατε λοιπόν... χάσατε!

Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα κρασιά, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε φέτος η οινοπαραγωγική περιοχή της Γαλλίας Βόρειος Ροδανός (Cοtes-du-Rhοne Septentrionales). Πρόκειται για μία μικρή, σχετικά, σε έκταση περιοχή, η οποία ήταν άγνωστη στο ευρύ οινικό κοινό μέχρι πριν από περίπου 30 χρόνια. Σήμερα τα κρασιά της συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα της υφηλίου και πολλά από αυτά είναι σπάνια, περιζήτητα και πανάκριβα. Το πιο γνωστό ανάμεσά τους είναι αναμφίβολα το Hermitage του οινοπαραγωγού Jean-Louis Chave. Θα χρειαζόντουσαν πολλές σελίδες για να μιλήσει κάποιος για την οικογένεια Chave και τα κρασιά της. Αρκεί να πούμε πώς οι Chave φτιάχνουν κρασί από τα ίδια αμπελοτόπια του λόφου Hermitage εδώ και πέντε… αιώνες, από το 1481. Αντιλαμβάνεται κανείς για τι συσσωρευμένη γνώση μιλάμε και πώς αυτή επιδρά στα κρασιά των Chave.

Επίσης, για άλλη μία φορά αναδεικνύεται η δυνατότητα των ελληνικών κρασιών να παλαιώσουν, βελτιούμενα μέσα στο χρόνο. Μεταξύ άλλων, στα φετινά ΜΚΚ βρήκαμε επτά ελληνικά κρασιά με ηλικίες από 19 έως 34 ετών! Αν λάβουμε υπόψη πως ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού αμπελώνα φυτεύτηκε πριν από 30-40 χρόνια, σήμερα τα κρασιά που μας δίνουν τα ενηλικιωμένα πλέον πρέμνα είναι σαφώς πιο πυκνά και ενδιαφέροντα με άκομα καλύτερες επιδόσεις στην παλαίωση από πολλά εκ των παλαιωμένων που παρουσιάζονται στα ΜΚΚ. Το ίδιο, δηλαδή, κρασί εσοδείας 2019 θα είναι συγκριτικά πολύ ανώτερο το 2040, απ’ ότι είναι σήμερα εκείνο του 1998.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γενικά για την έκθεση, διαβάστε το άρθρο μου "Σκέψεις με αφορμή την έκθεση 'Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά'"... και από εκεί μπορείτε να πάτε και στα υπόλοιπα άρθρα για την έκθεση που έχουν γραφτεί προηγούμενα χρόνια.

Καλή διασκέδαση λοιπόν, και σε καλή μεριά τα 40 Ευρώ…


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

-----------------------
Στοιχεία για την έκθεση λήφθηκαν από το FNL Guide


Μοιραστείτε το άρθρο: