Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

#μενουμεσπιτι με κοκορέτσι στο φούρνο!

#μενουμεσπιτι με κοκορέτσι στο φούρνο!
Από τον Τ. Πικούνη
Είπαμε... το φετεινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό!  #μενουμεσπιτι φέτος στην γιορτή που συμβολίζει αλλά και καλεί για έξοδο στην ανοιξιάτικη φύση! Ναι, πρώτη φορά στην ιστορία του... θεσμού, και ελπίζουμε τελευταία! Χωρίς τα γνωστά «καλούδια» του Πάσχα. Χωρίς αρνί στη σούβλα, χωρίς κοκορέτσι, χωρίς...
Για STOP εδώ! OK, ο οβελίας μπορεί να μην υπάρξει λόγω μεγέθους, έλλειψης χώρου στο διαμέρισμα ή στο μπαλκόνι, άσε που φημολογείται οτι θα απαγορευτεί έτσι και αλλιώς... αλλά γιατί οχι κοκορέτσι;;

Πληροφορώ λοιπόν όλους εσάς που με κοιτάτε με... απορία, οτι αν δεν έχετε δοκιμάσει κοκορέτσι στο φούρνο, απλά... χάνετε! Γιατί μπορεί να είναι κάπως διαφορετικό από το κοκορέτσι στη σούβλα, αλλά μπορεί να γίνει εξίσου καλό, μέχρι και καλύτερο!
Θα σας ομολογήσω οτι θα είναι η πρώτη μου φορά που θα κάνω κοκορέτσι στο φούρνο πασχαλιάτικα! Αλλά το έχω κάνει πολλές φορές σε άλλες γιορτινές ευκαιρίες. Και ήταν θαυμάσιο!
Θα χρειαστούμε λοιπόν:
Τη σούβλα του φούρνου μας, η αν δεν υπάρχει, μια ξύλινη σούβλα γύρω στα 35 εκ. που μπορούμε να την φτιάξουμε μόνοι μας από ένα ίσιο κλαδί δέντρου
• 1 αρνίσια συκωταριά
• 2 αντεριές.
• Έξτρα γλυκάδια (μισό κιλό περίπου)
• Μία μπόλια.
Αλάτι, πιπέρι.
Θα φτιάξουμε το κοκορέτσι όπως πάντα. Αν δεν ξέρετε και είστε «πρωτάρης», μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς οδηγίες εδώ
Προσοχή όμως σε 2 σημεία: το πρώτο, το κοκορέτσι «ζητά» πλεμόνια κυρίως. Το πολύ συκώτι το κάνει να πικρίζει. Έτσι στη σούβλα βάζουμε διαδοχικά πλεμόνι, γλυκάδι, πλεμόνι, γλυκάδι, καρδιά/ νεφρά, γλυκάδι, σηκώτι, γλυκάδι και επαναλαμβάνουμε. Το δεύτερο σημείο είναι που ακριβώς μπαίνει η μπόλια. Αν είστε αρχάριος, τυλίξτε την γύρω απο το κοκορέτσι πριν τα έντερα. Θα διευκολυνθείτε πολύ στο τύλιγμα των εντέρων! Αν είστε «παλιά καραβάνα» τότε μην την τοποθετήσετε στο τέλος, γύρω από τα έντερα -όπως κάνουμε στο κοκορέτσι στη σούβλα- γιατί αυτό γίνεται για να προστατευθούν τα τρυφερά έντερα από τη δυνατή αρχική φωτιά. Εδώ στο φούρνο, αυτός ο κκίνδυνος δεν υπάρχει. Έτσι, μπορείτε να την κόψετε κομμάτια και να την περνάτε ανάμεσα στα κομμάτια του κοκορετσιού, όπως κάνετε με τα γλυκάδια.
Στο κοκορέτσι φούρνου λοιπόν τη διαφορά την κάνει το ψήσιμο: Μην ακολουθείστε τις πολλές συνταγές που υπάρχουν στο internet, -κόπιες οι περισσότερες- και παρασυρθείτε να ψήσετε κοκορέτσι σε λαδόκολα! Είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε! Σίγουρα δεν θέλετε το κοκορέτσι σας να γίνει όπως αυτό στην εικόνα που ακολουθεί!
Το ψήσιμο που παρουσιάζω εδώ το λέω... τριφασικό! Είναι συμπυκνωμένη εμπειρία αρκετών δεκαετιών, και το ονομάζω έτσι γιατί περιλαμβάνει 3 φάσεις ψησίματος.
Προθερμαίνουμε λοιπόν το φούρνο στους 2000 C. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε είναι να κρατήσουμε τους χυμούς στο κοκορέτσι και ταυτόχρονα να εκμεταλλευθούμε τους χυμούς που θα «στάξουν» καθώς θα ψήνεται το κοκορέτσι. Για αυτό το λόγο τοποθετούμε το κοκορέτσι σε σχάρα και ακριβώς απο κάτω του βάζουμε ένα ταψί όπου θα συγκεντρωθεί ότι στάξει. Αν θέλουμε μπορούμε στο ταψί αυτό να ψήσουμε πατάτες, βάζοντας ελάχιστο λάδι... θα είναι οι πιο νόστιμες πατάτες φούρνου που έχετε φάει!
Παρακολουθούμε το κοκορέτσι και το γυρίζουμε όσες φορές χρειαστεί, μέχρις ότου κοκκινίσουν και σκουρήνουν τα έντερα απ’ έξω. Αυτό για περίπου μισή ώρα, ώστε να «θωρακίσουμε» το κοκορέτσι για να διατηρήσει μέσα του όσο περισότερους χυμούς γίνεται. Αν ο φούρνος διαθέτει grill και ηλεκτρική σούβλα, μπορούμε να κάνουμε το αρχικό ψήσιμο εκεί.
Στη συνέχεια, -δεύτερη φάση- θα χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στους 1600 C και θα κατεβάσουμε το κοκορέτσι στο ταψάκι... εκεί θα σιγοψηθεί στο ίδιο του το λίπος για περίπου 75 έως 90 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του. Στο διάστημα αυτό θα το γυρίσουμε 1-2 φορές
Όταν το κοκορέτσι είναι σχεδόν έτοιμο, θα το επαναφέρουμε στη σχάρα ή στο grill και θα το ψήσουμε για 10-15 λεπτά στην πιό υψηλή θερμοκρασία του φούρνου μας, ώστε τα εξωτερικά έντερα να γίνουν τραγανά! Στη συνέχεια θα το βγάλουμε, θα αφαιρέσουμε τη σούβλα και με ένα κοφτερό μαχαίρι θα το κόψουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 3-4 εκ.

Σας φάνηκε πολύπλοκο; Δεν είναι, αν και απαιτεί παρακολούθηση... αλλά και το κοκορέτσι στη σούβλα μας θέλει από πάνω του! Το αποτέλεσμα όμως είναι βέβαιο οτι θα σας ανταμείψει!
Για το κρασί που συνοδεύει το κοκορέτσι, δείτε το άρθρο μας .....

Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: