Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Μέχρι και 100% οι δασμοί των ΗΠΑ σε κρασιά της ΕΕ!

Μέχρι και 100% οι δασμοί των ΗΠΑ σε κρασιά της ΕΕ!
Καθώς οι ευρωπαίοι αμπελουργοί αγωνίζονται να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους στις αγορές των ΗΠΑ με ένα ποσοστό δασμών 25%,σε πολλά κρασιά, αντιμετωπίζουν ένα νέο δυνητικό εμπόδιο: Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εξετάζει νέους, υψηλότερους δασμούς για τα ευρωπαϊκά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρασιών (των αφρωδών επίσης, και ανεξάρτητα από το επίπεδο αλκοόλ). Αυτοί οι δασμοί, που θα θα επιβληθούν στις αρχές του επόμενου έτους, θα μπορούσαν να φθάσουν το 100%!

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν αισθάνονταν τον αντίκτυπο των δασμών του 25%, καθώς οι εισαγωγείς και οι έμποροι οίνου "καταπιαν" το κόστος με την ελπίδα να διατηρηθούν οι πωλήσεις. Αυτό δεν θα είναι δυνατό με τους νέους, υψηλότερους δασμούς. «’Εχω φρικάρει! Και συνήθως δεν φρικάρω εύκολα!», είπε ένας εισαγωγέας οίνου που ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομά του. "Σχεδιάζαμε να προσλάβουμε νέους ανθρώπους ενώ τώρα πιά ενδεχομένως να κάνουμε απολύσεις".

Οι προτινόμενοι δασμοί είναι το τελευταίο όπλο στην πάλη της Αμερικανικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) για την υποστήριξη των κατασκευαστών αεροσκαφών Airbus και Boeing. Στις 2 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έδωσε στις ΗΠΑ το πράσινο φως για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά αγαθά ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την καταδίκη της ΕΕ γιά αθέμιτες επιδοτήσεις στην Airbus. Την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε 25% δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων του κρασιού, του τυριού, του ελαιολάδου, των βερνικιών Scotch και των υφασμάτων από κασμίρι, που ξεκίνησαν την 18η Οκτωβρίου.

Οι νέοι δασμοί κάλυψαν όλους τους οίνους από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με εξαίρεση τους αφρώδεις οίνους, τα κρασιά με αλκοόλη μεγαλύτερη του 14% και τις φιάλες μεγάλου μεγέθους. Τα containers κρασιού βρισκόταν στον ωκεανό όταν ανακοινώνονταν τα τιμολόγια και όταν έφθασαν μετά τις 18 Οκτωβρίου, έγιναν αυτόματα 25% ακριβότερα τη στιγμή που άγγιξαν το έδαφος των ΗΠΑ.

Την 1η Δεκεμβρίου, το δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ απέρριψε μια έφεση της E.E. που υποστήριζε ότι δεν παρείχε πλέον επιδοτήσεις στην Airbus. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απάντησε αύξηση της πίεσης. "Υπό το φως της σημερινής έκθεσης και της έλλειψης προόδου στις προσπάθειες επίλυσης αυτής της διαφοράς, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν μια διαδικασία για την αξιολόγηση της αύξησης των δασμολογικών ποσοστών και την ένταξη πρόσθετων προϊόντων της ΕΕ στο καθεστός των δασμών", ανέφερε το Υπουργείο σε δήλωση του.

Χθες δημοσίευσε τα υπό εξέταση μέτρα - 100% (!) δασμοί σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων και άλλων προϊόντων από όλες τις χώρες της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένων του τυριού, του κρέατος, του ελαιολάδου, του γιαουρτιού, του ουίσκι, του κονιάκ και του κρασιού. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο κύκλο των δασμών, ο οποίος επικεντρώθηκε μόνο στους οίνους των τεσσάρων εθνών που επιδοτούσαν την Airbus, οι δασμοί αυτοί θα πλήξουν τους οίνους από όλες τις χώρες της Ε.Ε,. και θα περιλαμβάνουν αφρώδη κρασιά, επιδόρπια κρασιά, κρασί σε φιάλες μεγάλου μεγέθους και κρασιά σε όλα τα επίπεδα οινοπνεύματος, και όχι μόνο εκείνα κάτω του 14%.

Η αντίδραση πολλών στη βιομηχανία ήταν το σοκ. "Η Ιταλία είχε πάντα ισχυρή σχέση με τις ΗΠΑ", δήλωσε ο Pietro Ratti, ιδιοκτήτης του Renato Ratti του Barolo. "Είμαστε ευγνώμονες για ότι η χώρα σας έχει κάνει για εμάς, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετά από το Σχέδιο Μάρσαλ. Σήμερα τα ιταλικά κρασιά δεν βλάπτουν ή ανταγωνίζονται με τα κρασιά των ΗΠΑ στην αγορά. "

"Το επίπεδο 100 τοις εκατό κατά τη γνώμη μου θα είναι πραγματικά καταστροφικό καθώς όλα τα ευρωπαϊκά κρασιά θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς τους στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Renzo Cotarella, πρόεδρος του οίκου Antinori. "Σε αυτό το επίπεδο των δασμών, είναι πρακτικά αδύνατο να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση." Αδύνατο να αντιμετωπιστεί…

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ. Οι τελικοί δασμοί ενδέχεται να είναι χαμηλότεροι ή να καλύπτουν λιγότερα προϊόντα. Αξιωματούχοι από τα δύο μέρη έχουν συναντηθεί για να διαπραγματευτούν μια λύση για το θέμα των αεροπλάνων, αν και δεν υπήρξαν κάποια σημάδια προόδου. Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δέχεται δημόσια σχόλια σχετικά με τους προτεινόμενους δασμούς μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2020.

Οι επιπτώσεις -εάν τεθούν σε εφαρμογή οι νέι δασμοί- θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τα οινοποιεία, τους εισαγωγείς, τα εστιατόρια, τους λιανοπωλητές και, τελικά, τους καταναλωτές. "Εάν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί, θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για αυτές τις κατηγορίες κρασιού", δήλωσε η Sandra LeDrew, COO του ομίλου Terlato Wine, η οποία εισάγει Chapoutier και Piper-Heidsieck.

Μετά τον πρώτο γύρο των δασμών, τα περισσότερα οινοποιεία, οι εισαγωγείς και οι λιανοπωλητές είχαν δοκιμάσει δύο στρατηγικές. Πολλοί έχουν απορροφήσει μέρος ή όλο το πρόσθετο κόστος των 25%, προστατεύοντας τους καταναλωτές από τις αυξημένες τιμές, ελπίζοντας να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς. "Σε αυτόν τον πρώτο γύρο, συνεργαστήκαμε με την οικογένεια Terlato και την οικογένεια Chapoutier [για να απορροφήσουν το κόστος], επειδή ήταν πολύ σημαντικό να μην περάσει κατά τις αυξήσεις των τιμών στον καταναλωτή κατά τη διάρκεια των διακοπών", δήλωσε ο LeDrew.

"Με το σημερινό επίπεδο, ορισμένοι εισαγωγείς αύξησαν μόνο τις τιμές ελαφρώς, διατηρήσαμε τις τιμές ή τις αύξησαμε ελαφρώς", δήλωσε ο David Kenney, αντιπρόεδρος της μικρής εταιρείας εισαγωγής Uncorked. "Νομίζω ότι οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμα υποστεί κάποιες επιπτώσεις."


Μοιραστείτε το άρθρο: