Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Μια γευσιγνωσία - Masterclass του Χρήστου Ζαφειράκη

Μια γευσιγνωσία - Masterclass του Χρήστου Ζαφειράκη στο House of Wine
Από τον Τ. Πικούνη

Τώρα μπορώ να πω με βεβαιότητα κάτι που υποψιαζόμουν πριν ξεκινήσει η γευσιγνωσία του House of Wine με το Χρήστο Ζαφειράκη: Ναι, όσοι δεν την παρακολούθησαν, έχασαν! Και ίσως είναι η πρώτη φορά που το λέω με τόση βεβαιότητα!

Τι είχε λοιπόν διαφορετικό μια γευσιγνωσία από τις τόσες που διοργανώνει κάθε χρόνο το House of Wine;

Θα σας πω… ή μάλλον θα επικαλεστώ την… φωνή κάποιου από τους συμμετέχοντες, ανάμεσα στα χειροκροτήματα του τέλους: «Αυτό δεν ήταν γευσιγνωσία, αυτό ήταν Masterclass με τα όλα της!»

Και είχε δίκιο… Γιατί ο Χρήστος Ζαφειράκης δεν παρουσίασε απλά τα πραγματικά υπέροχα κρασιά του και την αγαπημένη του ποικιλία, τη Λημνιώνα. Ο Χρήστος έδειξε στους παρευρισκόμενους ότι το να φτιάξεις ένα καλό κρασί δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση: Απαιτεί γνώση του αμπελιού, της ποικιλίας, της οινοποίησης, πάθος. Μας έδειξε τη σημασία του αμπελιού, του terroir, τις απίστευτες λεπτομέρειες της οινοποίησης. Ήταν μια παρουσίαση που θα έπρεπε να την δει κάθε νέος που θέλει να γίνει οινοποιός, απλά γιατί θα γλυτώναμε εμείς και το Ελληνικό κρασί από όλους αυτούς που πιστεύουν (δυστυχώς!) ότι το κρασί είναι μια εύκολη υπόθεση…

Δεν θα αναφερθώ εγώ στα όσα είπε ο Χρήστος Ζαφειράκης. Θα συμπεριλάβω εδώ τα όσα έγραψαν την επομένη στο Fecebook δυό έμπειροι φίλοι που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση-Masterclass του Χρήστου.

Έγραψε η φίλη Φλώρα Κωνσταντοπούλου (WSPC 3rd level)!

Eίναι κάποιες φορές που φεύγεις από μια γευσιγνωσία και νιώθεις λίγο πιο σοφός...ότι έμαθες κάποια μυστικά του οινοποιού, ότι τώρα ξέρεις τον λόγο για τον οποίο βρίσκεις κάποια χαρακτηριστικά στο ποτήρι σου. Σε μια τέτοια βραδιά στο House of Wine λύθηκαν τα ερωτήματα μου για το Kτήμα Zαφειράκη!

Μπορεί να παλαιώσει η Λημνιώνα με τόσο αδύναμο σώμα; Κι όμως! 10 χρόνων και είναι τέλεια! Άλλος χαρακτήρας που αξίζει να κάνω υπομονή! Μα είναι terroir ο Τύρναβος και οι ποικιλίες εκφράζονται διαφορετικά;! Έτσι δείχνουν τα στοιχεία! Μα πως φαίνονται «κρύα κρασιά» από τόση ζέστη περιοχή;! Μικροκλίμα λοιπόν και παιχνίδια με τα κλαδέματα! Οι urban myths για τα οβάλ βαρέλια, τα άκαυτα βαρέλια, τις διαφορετικές τεχνικές οινοποίηση, τις γηγενείς ζύμες σε όλες τις ετικέτες μέχρι τέλους ... ισχύουν;! Και όμως!! Και τι έχει πια αυτή η Μαλαγουζιά nature που διαφέρει τόσο;! Όλα τα παραπάνω! Και το ροζέ... αυτό, που δεν υπάρχει άλλο σαν κι αυτό;! ;Eχει ειδικό αμπελοτόπι για την παραγωγή του!!

Eπιβεβαιώνω την θεωρία μου ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το ξεχωριστό είναι πάντα αποτέλεσμα μελέτης και δοκιμής.

Περιμένουμε και άλλες ωραίες συναντήσεις με τους οινοποιούς που ξεχωρίζουν!
»

Έγραψε και ο φίλος Σπύρος Γεωργιάδης, Managing editor, Travel, Food, Wine Blogger στην εταιρεία Goenius (διαδικτυακού περιοδικού Goenious):

Το μεγαλύτερο στοίχημα ενός οινοποιού είναι να καταφέρει να είναι συνεπής... μεταχρονολογημένα. Ο Χρήστος Ζαφειράκης δείχνει να το επιτυγχάνει δημιουργώντας μοναδικά κρασιά, πιστά αντίγραφα της μητέρας (γης) που τα γέννησε. Ευχαριστούμε το House of Wine για την πολύτιμη σύσταση...

Εμείς από το House of Wine ευχαριστούμε το Χρήστο Ζαφειράκη για τις γνώσεις και την εμπειρία που μας χάρισε!






Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: