Μια μέρα στο Κτήμα Άλφα

Μια μέρα στο Κτήμα Άλφα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τι θα λέγατε να πάμε μία βόλτα στο Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο? Αν και η περιοχή φημίζεται για τον χειμερινό τουρισμό, εγώ και η παρέα μου αποφασίσαμε να πάμε μέσα στο καλοκαίρι! Να δούμε στους αμπελώνες το φρούτο που αρχίζει να γυαλίζει και να ‘ετοιμάζεται’ για τον τρύγο. Να δούμε τι κάνουν οι άνθρωποι του Κτήματος και έρχονται στο ποτήρι μας τόσο ωραία κρασιά.

Ξεκινάμε λοιπόν για το Κτήμα Άλφα και έχουμε στο μυαλό μας ένα μεγάλο οινοποιείο, για την ακρίβεια ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της χώρας όσον αφορά την παραγωγή και την έκταση των αμπελώνων. Φτάνουμε εκεί και βλέποντας την προσπάθεια που γίνεται, αυτομάτως έχουμε την απάντηση σε ένα μεγάλο ερώτημα «μπορεί να υπάρχει ποιότητα στα πολύ μεγάλα οινοποιεία?». Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Όταν όλα γίνονται με την φροντίδα, το πάθος, την γνώση και τον σεβασμό των ανθρώπων του Κτήματος Άλφα τότε ναι, μιλάμε για εξαιρετική ποιότητα!

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Όλα ξεκινούν το 1995 όταν ο οινοποιός Άγγελος Ιατρίδης και ο αμπελουργός Μάκης Μαυρίδης φυτεύουν τους πρώτους αμπελώνες, έκτασης 70 στρεμμάτων μέσα στα όρια της ζώνης ΠΟΠ Αμύνταιο. Δύο χρόνια αργότερα το 1997 ιδρύεται το Κτήμα Άλφα ως νομική οντότητα. Το πρώτο κρασί βγαίνει στο εμπόριο το 2005 και είναι το Κτήμα ΑΛΦΑ - Ερυθρός του 2003, που έχει μέχρι και σήμερα την ίδια ποικιλιακή σύνθεση. Την ίδια χρονιά ολοκληρώνεται και η κατασκευή του πρώτου μέρους της παραγωγικής μονάδας, ενώ η έκταση των αμπελώνων έχει ήδη φτάσει τα 280 στρέμματα. To 2018 ολοκληρώνεται και η κατασκευή του 2ου μέρους του υπερσύγχρονου οινοποιείου καθώς και ο χώρος υποδοχής και φιλοξενίας των επισκεπτών, με την έκταση των αμπελώνων να έχει φτάσει τα 1500 στρέμματα. Σήμερα η ιδιοκτησία ανέρχεται στα 1800 στρέμματα με τα 300 από αυτά να είναι σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Το κτήμα απασχολεί 78 άτομα μόνιμο προσωπικό. Με εξαίρεση ελάχιστα κομμάτια όλος αυτός ο αμπελώνας είναι ενιαίος και περιβάλει το οινοποιείο. Αυτά έχουν γίνει έως τώρα και φυσικά δεν σταματούν εδώ! Συνεχώς κάτι καινούριο δημιουργείται όπως η κατασκευή ξενώνων που έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζεται. Αξίζει εδώ να πούμε ότι η νέα γενιά, τα παιδιά των ιδρυτών, έχουν ήδη αρχίσει να αναλαμβάνουν καθήκοντα έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην οινολογία και την αμπελουργία ή σπουδάζοντας ακόμα.

Ας δούμε τώρα το οικοσύστημα που κάνει τόσο μοναδικά τα κρασιά του κτήματος. Το Αμύνταιο βρίσκεται ανάμεσα σε τρία βουνά, το Βίτσι, τον Βόρρα και το Βέρμιο (τα 3 Β!), με το κλίμα να χαρακτηρίζεται ημι-ηπειρωτικό. Παρόλο που οι χειμώνες είναι κρύοι και υπάρχουν αρκετές βροχοπτώσεις και χιόνια, πρόκειται για μία από τις πιο ‘ξηρές’ Ονομασίες Προέλευσης κατά την καλλιεργητική περίοδο. Οι βόρειοι άνεμοι ευνοούν την παραγωγή υγειών σταφυλιών ενώ και η γειτνίαση με την λίμνη Πετρών και την λίμνη Βεγορίτιδα μετριάζει το ψυχρό κλίμα. Το εδάφη είναι αλλουβιακά με αμμώδη και αμμοαργιλώδη σύσταση πάνω σε ασβεστόλιθο, ενώ εμφανίζουν πολύ καλή αποστράγγιση. Ο αμπελώνας του Κτήματος βρίσκεται στην θέση ‘Αμπέλια’ σε υψόμετρο 610-720 μέτρα. Με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον εφαρμόζεται αειφόρος καλλιέργεια στο σύνολο του αμπελώνα. Είναι γραμμικός αμπελώνας εφοδιασμένος με σύστημα άρδευσης για την αντιμετώπισης της ξηρασίας. Δεν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα, ενώ όλες οι εργασίες και οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται από εκπαιδευμένο προσωπικό του οινοποιείου. Στις εγκαταστάσεις υπάρχει διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας για την εκπαίδευση του προσωπικού που εργάζεται στους αμπελώνες.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι οι: Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Tannat, Montepulciano, Negro Amaro, Barbera, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Gewürztraminer.

Το Κτήμα διαθέτει μετεωρολογικό σταθμό και δύο φωτοβολταικά για να καλύπτονται οι ανάγκες σε ενέργεια. Μέσα στο οινοποιείο υπάρχει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης όπου πραγματοποιούνται πειραματικές οινοποιήσεις.

Ο τρύγος γίνεται με το χέρι. Τα σταφύλια λόγω της γειτνίασης του αμπελώνα μεταφέρονται άμεσα στο οινοποιείο και μπαίνουν στα ψυγεία 18 – 24 ώρες. Στην συνέχεια γίνεται οπτικός έλεγχος και διαλογή και οδηγούνται για οινοποίηση ανάλογα με το χρώμα και το στυλ. Είναι περιττό να γράψω ότι το τμήμα ποιοτικού ελέγχου είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό. Στην υπόγεια κάβα το μάτι χάνεται! Είναι ίσως η μεγαλύτερη κάβα που διαθέτει Ελληνικό οινοποιείο. Μιλάμε για 3000 τμ2 και 1250 βαρέλια που βρίσκονται σταθερά στους 14 °C χειμώνα καλοκαίρι.

Πάμε τώρα στα κρασιά! Παράγονται 16 διαφορετικά κρασιά, τα οποία για όσους ενδιαφέρονται είναι vegan. Δοκιμάσαμε όλα τα κρασιά και κάποια και παλιότερες χρονιές, στην αίθουσα γευσιγνωσίας που έχει θέα στους αμπελώνες. Ξεκινάω από το best seller του οινοποιείου, το Κτήμα Άλφα – Μαλαγουζιά 2019, από το αμπελοτόπι Χελώνες που ανέρχεται στα 180 στρέμματα. Μία εκπληκτική έκφραση της ποικιλίας με πολύ ωραία οξύτητα, ζωηρό φρούτο αλλά και φινέτσα που προδίδει εύκολα το ψυχρό κλίμα του τόπου καταγωγής της. Είναι κρασί που δεν πρόκειται να απογοητεύσει κανέναν οινόφιλο όσο ‘δύστροπος’ και να είναι. Συνεχίζουμε στα λευκά με δύο Sauvignon Blanc ένα δεξαμενής (Κτήμα ΑΛΦΑ - Sauvignon Blanc 2019) και ένα που έχει περάσει από βαρέλι (Κτήμα Άλφα - Sauvignon Blanc Fume 2018). Το πρώτο είναι ιδιαίτερα εξωστρεφές και δροσερό, με αρώματα και γεύσεις φρούτων που θυμίζουν τόσο αχλάδι και πράσινο μήλο όσο και τροπικά. Το δεύτερο, αν και το έχω απολαύσει πολλές φορές και πάντα μου αρέσει, αυτό του 2018 μου ‘πήρε το μυαλό’! Πολύπλοκο, ζουμερό, αρωματικό και ταυτόχρονα πολύ κομψό με υποδειγματική χρήση του βαρελιού (χρησιμοποιούνται βαρέλια λευκού καψίματος).

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το Ασύρτικο του Κτήματος από το οποίο δοκιμάσαμε τρεις χρονιές. Του 2006 που ήταν η πρώτη χρονιά παραγωγής σε πειραματικό στάδιο και παρόλο που έχει στην πλάτη του 14 χρόνια το χρώμα του ήταν εντυπωσιακά πράσινο ενώ στο στυλ θύμιζε fino sherry. Το Ασύρτικο 2015 δείχνει την δυναμική που έχει η ποικιλία και στο Αμύνταιο με υψηλή οξύτητα, ορυκτά στοιχεία, λευκόσαρκα φρούτα και μέλι παρόλο που φαίνεται ακόμα πολύ φρέσκο. Του 2018 ακόμα πιο φρέσκο με λεμονάτο προφίλ θέλει ακόμα αρκετό χρόνο για να ξεδιπλωθεί. Η σειρά των λευκών ξηρών κρασιών ολοκληρώνεται με ένα ακόμα ‘βαρελάτο’ κρασί από Chardonnay (Κτήμα ΑΛΦΑ – Chardonnay) που και εδώ το βαρέλι του αγκαλιάζει πολύ διακριτικά τα εξωτικά φρούτα και τα φυτικά στοιχεία.

Πάμε τώρα στο ροζέ, Κτήμα ΑΛΦΑ – Ροζέ από 100% Ξινόμαυρο που το βρήκα και αυτό πιο νόστιμο από ποτέ με αρώματα τριαντάφυλλου να συνοδεύουν τα κόκκινα φρούτα και πολύ ωραία λιπαρότητα. Στα κόκκινα τώρα ξεκινήσαμε με την AXIA, ένα βελούδινο χαρμάνι Ξινόμαυρου-Syrah που δυστυχώς για όσους βρισκόμαστε στην Ελλάδα, εξάγεται όλη η ποσότητα. Είμαστε όμως τυχεροί γιατί βρίσκουμε πολύ εύκολα το Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος, ένα από τα πιο ‘φιλικά’ και νόστιμα Ξινόμαυρα του Ελληνικού αμπελώνα. Το φρέσκο φρούτο του, τα πολύ εκφραστικά ανθικά στοιχεία, οι μαλακές τανίνες και η αισθητή οξύτητα το καθιστούν ιδιαίτερα απολαυστικό και το καλοκαίρι και ιδανική παρέα ακόμα και για ψάρι!

Το δεύτερο μονοποικιλιακό ερυθρό Ξινόμαυρο είναι το Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα, ένα από τα εμβληματικά κρασιά του Κτήματος, του οποίου η χρόνια του 2012 απέσπασε 94 βαθμολογία από τον Robert Parker. Αυτό το εκπληκτικό Ξινόμαυρο που έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, παράγεται από το αμπελοτόπι «Μπαρμπαγιάννης», ένα αμπέλι προφυλλοξηρικό, ηλικίας 100 ετών, που δίνει εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις. Αξίζει να το έχετε στην κάβα σας και η υπομονή θα σας ανταμείψει (χωρίς να θέλω να σας κάνω να ζηλέψετε…εγώ το έχω και σε magnum!!!)

Σειρά έχουν τρία μονοποικιλιακά ερυθρά από διεθνείς ποικιλίες. Το Κτήμα ΑΛΦΑ - Pinot Noir 2018 με πολύ ωραία ανθικά και φρουτώδη στοιχεία, προδίδει πολύ εύκολα την ποικιλία, κάτι που δεν μας κάνει εντύπωση αφού το Pinot Noir αγαπά τα ψυχρά κλίματα. Τυπικότητα όμως εμφάνισε και το Syrah (Κτήμα ΑΛΦΑ - Syrah Χελώνες 2017) με τα μπαχάρια, τα λουλούδια και τα μαύρα φρούτα να πλημμυρίζουν το ποτήρι. Η τριάδα κλείνει με το σπάνιο για τον Ελληνικό αμπελώνα Tannat (Κτήμα ΑΛΦΑ - Tannat 2017) που γοητεύει με τον πλούτο, τις καλοδουλεμένες τανίνες και το ζωηρό του φρούτο.

Φτάσαμε στο Κτήμα ΆΛΦΑ ερυθρό, ένα χαρμάνι Syrah, Merlot και Ξινόμαυρου (SMX), το κρασί που αποτυπώνει την φιλοσοφία του Κτήματος από την αρχή μέχρι και σήμερα. Στην παραγωγή αυτού του κρασιού και κυρίως στο στάδιο του ‘χαρμανιάσματος’ συμβουλεύει ο πολύ γνωστός στους ‘οινολογικούς κύκλους’ του Μπορντώ, Eric Boissenot. Δοκιμάσαμε την τρέχουσα χρονιά του 2017, και την βρήκαμε πιο κομψή από ποτέ με πυκνό φρούτο, πλούτο και μακρά επίγευση. Είναι γαστρονομικό κρασί, θέλει παρέα εκλεκτού φαγητού και κυρίως κόκκινου κρέατος. Μετά το 2017, πήγαμε πίσω στον χρόνο 12 χρόνια στο 2005 για να διαπιστώσουμε την δυνατότητα παλαίωσης που έχει το κρασί! Με ωραίο μαρμελαδένιο φρούτο, πολυπλοκότητα, πλούτο, φρεσκάδα στο στόμα και ακόμα ζωηρές τανίνες μας έπεισε ότι πρέπει να γεμίσουμε την κάβα μας και με αυτό το κρασί! Αν κινηθείτε γρήγορα, θα βρείτε το Κτήμα ΑΛΦΑ - Ερυθρός (παλιά σοδειά) 2005 στα ‘ράφια’ του House of Wine.

Στο τέλος των ερυθρών ξηρών και πριν τα δύο γλυκά το σπάνιο Κτήμα ΑΛΦΑ - ONE 2014, που κάθε χρόνο αλλάζει ποικιλία. Το 2014 είναι ένα πολύ ενδιαφέρον Merlot. Κλείσαμε με τα γλυκά, το Κτήμα ΑΛΦΑ - Ωμέγα 2017, ένα ακαταμάχητο Gewurtzraminer με 15% Μαλαγουζιά, και ένα καινούριο ερυθρό γλυκό από Ξινόμαυρο, το Ωμέγα Ξινόμαυρο από την χρονιά του 2007, που ωριμάζει για 10 χρόνια στο βαρέλι πριν έρθει στο ποτήρι μας.

Από το πορτφόλιο του Κτήματος λείπουν τα αφρώδη κρασιά, που από ότι πληροφορηθήκαμε είναι στα άμεσα σχέδια με τους πειραματισμούς να έχουν ήδη ξεκινήσει και την παραγωγική μονάδα να έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται.

Θα μπορούσα να αναφέρω όλες τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει όλα αυτά τα χρόνια το Κτήμα Άλφα αλλά θα χρειαστώ πολλές σελίδες καθώς είναι αμέτρητες. Ας αναφέρω μόνο ότι το 2014 και το 2019 ήταν το Winery of the Year για το έγκριτο περιοδικό Wine & Spirits Magazine. Το 2014 επίσης ο Άγγελος Ιατρίδης κέρδισε τον τίτλο Winemaker of the Year από το Wine Enthusiast Magazine.

Τελειώνοντας της ξενάγηση μας στους αμπελώνες και στο οινοποιείο από τον ενθουσιώδη Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, export manager του οινοποιείου, το κινητό είχε μετρήσει 11.500 βήματα εκτός των χιλιόμετρων που κάναμε με το αυτοκίνητο στους αμπελώνες. Η συνέχεια έλαβε χώρα στο εστιατόριο ‘Θωμάς’ όπου απολαύσαμε εκπληκτικά πιάτα της τοπικής κουζίνας παρέα με τα κρασιά του Κτήματος Άλφα. Να πω εδώ ότι δύσκολα θα βρούμε άλλο ‘ορεινό’ προορισμό στην Ελλάδα με τόσα εστιατόρια σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο ‘Θωμάς’ που φέτος κλείνει 50 χρόνια λειτουργίας, βρίσκεται στο Σκλήθρο και εκεί σχεδόν στην μέση του πουθενά βρίσκεις ταβέρνα με κλιματιζόμενη κάβα και λίστα 350 κρασιών! Για όποιον έχει περισσότερο χρόνο, επιβάλλεται και μία επίσκεψη στο εστιατόριο ‘Κοντοσώρος’ αλλά και στον ‘Ναουμίδη’. Και φυσικά στα υπόλοιπα αξιοθέατα της περιοχής όπως το Νυμφαίο, το Ξινό Νέρο, ο εθνικός δρυμός Πρεσπών, ο ‘Αρκτούρος’ και οι λίμνες.

Η ημερήσια βόλτα μας στο Αμύνταιο ολοκληρώθηκε με ένα καφεδάκι στο πανέμορφο Νυμφαίο! Αν είστε λάτρεις του οινοτουρισμού βάλτε την περιοχή και το Κτήμα Άλφα στο πρόγραμμα! Αν δεν είστε, κάνοντας αυτή την εξόρμηση θα γίνετε! Εμείς καταλήξαμε ότι μια μέρα στο Κτήμα Άλφα και στην ευρύτερη περιοχή, τελικά δεν είναι ποτέ αρκετή!



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: