Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Μια βόλτα στην Αλσατία

Μια βόλτα στην Αλσατία
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Είσαι γύρω στις 20 Αυγούστου στην παραλία με φίλους. Εκεί που απολαμβάνεις λίγο θάλασσα ακόμα, ‘πέφτεις’ γιατί έρχεται στο μυαλό σου ότι σιγά σιγά τελειώνουν οι διακοπές και πρέπει να ‘μαζευτείς’. Και ξαφνικά σου έρχεται η χαριστική βολή από μία φίλη που σου λέει: ‘Στο είπα? Θα πάμε Αλσατία αρχές Σεπτέμβρη, πες μας κανένα οινοποιείο να επισκεφθούμε και τι κρασιά να φέρουμε πίσω?’ Άρχισαν να περνούν από μπροστά μου όλα τα Riesling, τα Gewurtzraminer, τα Pinot Gris, τα κατσικίσια τυριά και τα πανέμορφα χωριά, τα παραμυθένια κάστρα και τα κανάλια. Αφού ξεπέρασα λίγο το θέμα της ζήλιας, άρχισα να σκέφτομαι τι να τους πω για την Αλσατία!

Αν κάποιος πάει στην Βουργουνδία, θα του πεις να πιει Chardonnay και Pinot Noir, αν πάει στην Τοσκάνη να πιει Sangiovese, αν πάει Σαντορίνη Ασύρτικο! Στην Αλσατία όμως το πράγμα μπερδεύεται! Δεν είναι μία περιοχή που φημίζεται για μία ποικιλία και ένα στιλ κρασιού αλλά για περισσότερες ποικιλίες και για κρασιά που είναι εντελώς ξηρά μέχρι πολύ γλυκά! Κρασιά που είναι ‘ευκολόπιοτα’, εξωστρεφή, αρωματικά και νόστιμα και ταιριάζουν σε όλα τα γούστα! Οπότε η απάντηση είναι: Ότι βρείτε σε μπουκάλι που κοστίζει πάνω από 10€ πιείτε! Θα σας αρέσουν όλα! Εγώ θέλω να μου φέρετε πίσω ένα SGN Pinot Gris και ένα Grand Cru Riesling!’

Η Αλσατία βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Γαλλίας. Γεωγραφικά, χωρίζεται από την υπόλοιπη Γαλλία από τα Βόσγια Όρη στα δυτικά, τα οποία προστατεύουν από τις βροχές, καθιστώντας την περιοχή μία από τις ξηρότερες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας. Οι αμπελώνες εκτείνονται στις χαμηλότερες πλαγιές και στους πρόποδες των Βόσγιων. Τα εδάφη εμφανίζουν μεγάλη διαφοροποίηση, πρόκειται ουσιαστικά για ένα γεωλογικό μωσαϊκό, γρανίτη, ασβεστόλιθου, κιμωλίας, σχιστόλιθου, πηλού, χαλικιού και του τοπικού ροζ ψαμμίτη.

Αν είστε λάτρεις των ερυθρών κρασιών και τα λευκά σας αφήνουν αδιάφορους, η Αλσατία δεν ενδείκνυται για οινοτουρισμό ούτε να ανατρέξετε σε αυτή για να επιλέξετε ερυθρά κρασιά! Αν όμως το αγαπημένο σας χρώμα είναι το λευκό, τότε στην Αλσατία θα βρείτε τον οινικό σας παράδεισο. To 90% των κρασιών που φέρουν ένδειξη Ονομασία Προέλευσης είναι λευκά. Για τo μικρό ποσοστό ερυθρών κρασιών που παράγονται στην περιοχή χρησιμοποιείται το Pinot Noir. Τα σπουδαιότερα Αλσατικά λευκά κρασιά παράγονται από τις 4 ‘ευγενείς’ ποικιλίες όπως τις καλούν τοπικά, το Riesling, το Pinot Gris, το Gewurtzraminer και το Muscat. Eκτός από αυτές συναντάμε επίσης σημαντικές ποσότητες κρασιών από τις λευκές ποικιλίες Pinot Blanc, Auxerrois Chasselas και Sylvaner. Στις ετικέτες των Αλσατικών κρασιών, η ποικιλία βρίσκεται σε ευκρινέστατο σημείο και στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα κρασιά είναι μονοποικιλιακά.

Τo ποσοστό των κρασιών που φέρουν την ένδειξη της γενικής Ονομασίας Προέλευσης Alsace AC ξεπερνά το 70%. 51 αμπελώνες έχουν το δικαίωμα να φέρουν την ένδειξη Alsace Grand Cru AC (Riesling Muenchberg Grand Cru, Ostertag). Υπάρχουν δύο ακόμα ενδείξεις που μπορούν να φέρουν τα Αλσατικά κρασιά και σχετίζονται με την γλυκύτητα και το επίπεδο ωριμότητας των σταφυλιών. Τα Vendage Tardive (VT), που σημαίνει όψιμος τρύγος παράγονται μόνο από τις 4 ευγενείς ποικιλίες, είναι γλυκά και συχνά εμφανίζουν χαρακτηριστικά ευγενούς σήψης (βοτρύτη). Τα Selection de Grain Nobles (SGN), εμφανίζουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα ωριμότητας και σακχάρων και παράγονται από σταφύλια των ‘ευγενών’ ποικιλιών που έχουν υποστεί την επίδραση του βοτρύτη. Αυτά παράγονται σε πολύ μικρές ποσότητες και όχι όλες τις χρονιές.

Από τις ευγενείς ποικιλίες το Riesling (Leon Beyer Riesling), είναι η πιο πολυφυτεμένη, δίνοντας κρασιά σε όλα τα επίπεδα γλυκύτητας, από εντελώς ξηρά μέχρι πολύ γλυκά κρασιά. Συγκρινόμενα με τα Γερμανικά Riesling τα Αλσατικά είναι πιο ξηρά, πιο ΄δυνατά’ και με υψηλότερο αλκοόλ. Συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μακροβιότερα λευκά ξηρά κρασιά λόγω της υψηλής τους οξύτητας και του ορυκτού χαρακτήρα τους. Αν και τα επίπεδα γλυκύτητας των κρασιών της περιοχής, ανεβαίνουν συνεχώς, ο νόμος από το 2008 ορίζει ότι τα Riesling που φέρουν την γενική Ονομασία Προέλευσης πρέπει να είναι ξηρά. Από Riesling παράγονται κάποια εξαιρετικά SGN κρασιά. Το εξωτικό Gewurtzraminer (Leon Beyer Gewurztraminer) χρησιμοποιείται για την παραγωγή τόσο ξηρών όσο και γλυκών κρασιών, κυρίως Vendage Tardive, που εμφανίζουν έντονα και ώριμα αρώματα φρούτων, τριαντάφυλλων και μπαχαρικών, πλούσιο σώμα, μέτρια οξύτητα και υψηλό αλκοόλ. Τα Pinot Gris (Pinot Gris Lorentz) βγάζουν πικάντικα, μελένια, φρουτένια και καπνιστά στοιχεία, με πλούσιο σώμα και αρκετό αλκοόλ. Δίνουν εξαιρετικά VT και SGN κρασιά. Το Muscat αν και συγκαταλέγεται στις ευγενείς ποικιλίες, καταλαμβάνει πολύ μικρό ποσοστό του αμπελώνα. Δίνει έντονα αρωματικά κρασιά που εστιάζουν στα φρουτώδη και ανθικά χαρακτηριστικά. Τα αρώματα δρυός απουσιάζουν από τα λευκά Αλσατικά κρασιά.

Αν σας άνοιξα την όρεξη για Αλσατικά κρασιά μπορείτε να τα συνδυάσετε τα ξηρά και ημίξηρα με κατσικίσια τυριά, πικάντικα πιάτα, καπνιστά πιάτα, θαλασσινά αλλά πίνονται ευχάριστα και μόνα τους σαν απεριτίφ. Τα γλυκά κρασιά απολαύστε τα με δυνατά τυριά και επιδόρπια πιάτα.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: