Μια Χριστουγεννιάτικη λίστα με κρασιά από όλη την Ελλάδα

Μια Χριστουγεννιάτικη λίστα με κρασιά από όλη την Ελλάδα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν έχετε παρατηρήσει τις λίστες στα εστιατόρια, κάποιες κατηγοριοποιούν τα κρασιά ανάλογα με την ποικιλία, κάποιες ανάλογα με το στυλ, ανάλογα με την τιμή και κάποιες ανάλογα με την προέλευση! Μία μικρή αλλά πλήρη λίστα θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε και εμείς για να ‘καλύψουμε’ τις ανάγκες των γιορτών στο σπίτι, που είναι αυξημένες σε κρασί! Στην προέλευση των κρασιών θα βασίσουμε εμείς την κατηγοριοποίηση και θα επιλέξουμε 10 κρασιά από όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας για όλες τις περιστάσεις του μήνα.

Η παρακάτω σειρά δεν είναι βάση περιοχής αλλά βάση στυλ, δηλαδή πρώτα αφρώδη, μετά λευκά, ροζέ, κόκκινα και τέλος το γλυκό, η οποία είναι και η σειρά που θα προσφέρουμε τα κρασιά σε ένα δείπνο.

Ζίτσα Ημιαφρώδης - Ήπειρος

Συνήθως οι λίστες ξεκινούν με τα αφρώδη κρασιά αφού έχουν και τον ρόλο του καλωσορίσματος και του απεριτίφ. Οι περιοχές της Ελλάδας που φημίζονται και για τα αφρώδη τους κρασιά είναι το Αμύνταιο, η Μαντινεία, η Ρόδος και η Ήπειρος. Γι’ αυτό λοιπόν επιλέξαμε να εκπροσωπηθεί η Ήπειρος με ένα ευχάριστο δροσερό αφρώδες κρασί από Ντεμπίνα που μπορεί να αναλάβει όλους τους γιορτινούς ρόλους! Να μας κρατήσει συντροφιά μέχρι να κάτσουμε στο τραπέζι, να συνοδεύσει τις σαλάτες μας και τα ορεκτικά αλλά και για να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου.

Notes White - Ιόνια Νησιά

Σειρά έχει να διαλέξουμε ένα φρέσκο, αρωματικό εξωστρεφές λευκό κρασί για τις σαλάτες και τα ορεκτικά μας αλλά και για απεριτίφ. Στο notes white που έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, το οινοποιείο Gentilini παντρεύει θαυμάσια το τοπικό Τσαούσι με το δημοφιλές Sauvignon Blanc και το αποτέλεσμα είναι γοητευτικότατο! Είναι σίγουρο ότι θα το απολαύσουν ακόμα και όσοι δεν πίνουν πολύ κρασί!

Ένστικτο Λευκός - Κρήτη

Από την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά συνεχίζουμε στην Κρήτη και θα επιλέξουμε την γηγενή λευκή ποικιλία Βιδιανό που έχει στρέψει τα φώτα πάνω της, σε χαρμάνι όμως με το κοσμοπολίτικο Chardonnay. Πλούσιο, φρουτώδες και λιπαρό αυτό το λευκό, είναι ένα κρασί που μπορεί να σταθεί τόσο με ορεκτικά όσο και με πλούσια πιάτα θαλασσινών και ψαριών. Αν πάλι θέλουμε να συνοδεύσουμε πιάτα κρεατικών με λευκό κρασί αυτή η βαρελάτη εκδοχή έχει την δομή για να τα βγάλει πέρα.

Σχινόπευκο Ρετσίνα - Αττική

Το δίλλημα στην Αττική είναι αν θα επιλέξουμε Σαββατιανό ή Ρετσίνα! Θα βγούμε από το δίλλημα επιλέγοντας και τα δύο! Μία ρετσίνα από Σαββατιανό. Η σύγχρονη ρετσίνα όπως αυτή των αμπελώνων Μάρκου, είναι πολύ κομψή και συνδυάζει όμορφα το φρουτένιο χαρακτήρα της ποικιλίας με το άρωμα της ρητίνης. Μπορεί να συνοδεύσει πολύ καλά τόσο ορεκτικά μεζεδάκια όσο και γιορτινά πιάτα βασισμένα στα λευκά κρέατα! Ένα παραδοσιακό στυλ κρασιού που του αξίζει να το επαναφέρουμε στο παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι!

Λημνιώνα Ζαφειράκη - Θεσσαλία

Δεν γίνεται λίστα χωρίς ροζέ κρασί, πόσο μάλλον μία Χριστουγεννιάτικη λίστα. Ερχόμαστε λοιπόν στην Θεσσαλία και επιλέγουμε μία ποικιλία που έχει ταυτιστεί με την περιοχή και δείχνει τεράστια δυναμική, την Λημνιώνα. Η ροζέ Λημνιώνα του Χρήστου Ζαφειράκη είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο νόστιμα ροζέ του Ελληνικού αμπελώνα και μπορεί να στολίσει το γιορτινό τραπέζι. Θα ταιριάξει εύκολα με όλα τα μεζεδάκια, με ζυμαρικά, με θαλασσινά, ακόμα και με συνταγές κρεατικών όπως η γεμιστή γαλοπούλα.

Κίκονες Ιππέας - Θράκη

Ας δούμε τώρα τα κόκκινα κρασιά της λίστας μας. Αν και θα μπορούσε να σταθεί μία λίστα μόνο με Ελληνικές ποικιλίες, ωστόσο είναι σημαντικές και οι διεθνείς και δεν θα τις παραλείψουμε. Το πρώτο ερυθρό είναι από την Θράκη και θα πάμε στις δύο μπορτωλέζικες ποικιλίες με σημαντική παρουσία στον Ελληνικό αμπελώνα, το Cabernet Sauvignon και το Merlot που συμμετέχουν στο κρασί Ιππέας από τους Κίκονες. Φρούτωδες, μπαχαρένιο και πλούσιο θα δέσει πολύ καλά με μοσχάρι και κυνήγι σιγομαγειρεμένο αλλά και με ποικιλίες ώριμων τυριών.

Νάουσα Διαμαντάκου - Μακεδονία

Πως να διαλέξουμε ένα μόνο κρασί από την Μακεδονία? Με τόσες υποπεριοχές, έχει να προσφέρει αμέτρητες προτάσεις σε όλα τα στυλ. Θα πάμε στην σπουδαιότερη ερυθρή γηγενή ποικιλία της βόρειας Ελλάδας, που δεν είναι άλλη από το Ξινόμαυρο. Θα επιλέξουμε μία αρκετά ‘φιλική’ Νάουσα με τανίνες που είναι καλοδουλεμένες και μπόλικο φρούτο, την Νάουσα Διαμαντάκου, για να τη απολαύσουμε με τα κυρίως γιορτινά φαγητά που βασίζονται στα κρέατα αλλά και με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Όσοι έχουμε διάθεση για πιο ‘extreme’ συνδυασμούς, μπορούμε να το απολαύσουμε και με πιάτα που βασίζονται στον τόνο ή στον σολομό.

Κτήμα Αβαντίς Syrah – Στερεά Ελλάδα

Όλες οι δημοφιλείς ερυθρές διεθνείς ποικιλίες καλλιεργούνται στην Στερεά Ελλάδα! Ποια είναι όμως αυτή που μας έρχεται πρώτη στο μυαλό ? Το Syrah φυσικά! Και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον Απόστολο Μούντριχα και τα Syrah του. Για αυτή την λίστα επιλέγουμε το ‘βασικό’ Syrah του κτήματος, ένα τυπικότατο και πολύ ευχάριστο δείγμα της ποικιλίας, με εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας που μπορεί να σταθεί με την ίδια ευκολία, τόσο στο πιο γιορτινό τραπέζι του χρόνου όσο και στην πιο απλή περίσταση!

Κτήμα Παπαϊωάννου - Μικροκλίμα - Πελοπόννησος

Η Πελοπόννησος θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί από πολλές ποικιλίες όπως το Μοσχοφίλερο, τον Ροδίτη και την Μαυροδάφνη. Για την λίστα μας όμως θα πάμε στην Νεμέα γιατί δεν μπορεί να λείπει το Αγιωργίτικο από τα γιορτινά κρασιά μας! Και από την Νεμέα, θα επιλέξουμε ένα εκπληκτικό κρασί από ένα από τα πιο ιστορικά οινοποιεία της περιοχής, το Μικρόκλιμα Παπαϊωάννου. Ένα κρασί που κουβαλάει ήδη 13 χρόνια στην πλάτη του και μοιάζει πολύ φρέσκο ακόμα! Θα απογειώσει οποιοδήποτε γιορτινό φαγητό είτε είναι γαλοπούλα, χοιρινό, αρνάκι ή μοσχάρι!

Χατζηδάκη - Vinsanto 2004 – Νησιά Αιγαίου

Θα κλείσουμε την λίστα μας με τα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα τις Κυκλάδες! Για μαντέψτε! Που θα μας οδηγήσει αυτός ο προορισμός? Στην Σαντορίνη φυσικά! Για να ολοκληρωθεί η λίστα με ένα γλυκό κρασί που δεν θα είναι άλλο από ένα υπέροχο Vinsanto όπως αυτό του οινοποιείου Χατζηδάκη. Ξηροκαρπάτο, καραμελένιο με άφθονη οξύτητα και ξεμυαλιστική γλύκα θα συνοδεύει πολύ ωραία όλα τα γιορτινά γλυκά όπως τα μελομακάρονα, τις δίπλες και τους μπακλαβάδες αλλά και τα πλατό μας με τα πλούσια και έντονα τυριά!



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: