“Μοντέρνα" Ξινόμαυρα και παλαίωση

“Μοντέρνα" Ξινόμαυρα και παλαίωση…
Από τον Τ. Πικούνη

Μια ανάρτηση φίλου σχετικά με την παλαίωση του Ξινόμαυρου «Γη και Ουρανός» του Θυμιόπουλου, θίγει έμμεσα ένα γενικότερο θέμα: την αντοχή στο χρόνο των λεγόμενων «μοντέρνων Ξινόμαυρων».

Να διευκρινήσω πριν παρεξηγηθούν τα λεγόμενά μου: Το “Γη και Ουρανός» είναι ένα εξαιρετικό, κορυφαίο κρασί! Ίσως, ακόμα και τώρα, η κορυφαία έκφραση των λεγόμενων «μοντέρνων Ξινόμαυρων», και σίγουρα η «μητέρα» τους…

Το Ξινόμαυρο είναι μια ατίθαση, δύσκολη, στριφνή θα έλεγα ποικιλία. Το προδίδει άλλωστε και η ονομασία του: Ξινό και μαύρο. Με τανίνες στο θεό και οξύτητα στα ουράνια λες και είναι φτιαγμένο για παλαίωση. Αλλά βέβαια, θέλει οινοποιούς με πολλά… κότσια, θηριοδαμαστές, για να το δαμάσουν. Όσο εύκολο είναι να φτιάξεις ένα αποδεκτό Αγιωργήτικο, τόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα αποδεκτό Ξινόμαυρο.

Τα «μοντέρνα» ξινόμαυρα «παραβιάζουν» τη φύση της ποικιλίας: βελούδινες σχεδόν τανίνες, χαμηλότερη οξύτητα, δεν χρειάζονται χρόνια για να «μαλακώσουν», πίνονται τώρα! Αλλά «ουδέν καλόν αμιγές κακού»: χάνουν την δυνατότητα μακράς παλαίωσης. Είναι τα ελληνικά «νεοκοσμίτικα» κρασιά…. και να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε αυτό.

«Το κρασί γίνεται στο αμπέλι» λένε οι σημαντικοί οινοποιοί. Τα μοντέρνα ξινόμαυρα γίνονται στο οινοποιείο. Πρώτος οινοποιός που έφτιαξε τέτοιο ξινόμαυρο ήταν ο Θυμιόπουλος, πρώτο κρασί το «Γη και Ουρανός».

Κάθε ποικιλία έχει τη δική της «φύση»… και όταν η φύση «παραβιάζεται», πάντα κάτι χάνεται. Ταυτόχρονα, ίσως κάτι να κερδίζεται, και στην περίπτωση αυτή το κέρδος είναι η αμεσότητα της απόλαυσης.

Είναι εντυπωσιακή η αντοχή στο χρόνο των κλασικών ξινόμαυρων. Ενδεικτικά αναφέρω την εξαιρετική κάθετη γευσιγνωσία της Νάουσσας Μπουτάρη με Νάουσσεσ από τό 1974, 24 σοδιές με ανάλυση κάθε σοδειάς… ίσως η καλύτερη γευσιγνωσία που έχουμε κάνει στο House of Wine! Διαβάστε σχετικά εδώ. Η Νάουσσα Μπουτάρη έχει δώσει κορυφαία ξινόμαυρα. Προσωπικά θεωρώ τη Νάουσσα Μπουτάρη 2005 το κορυφαίο Ξινόμαυρο! Διαβάστε την αξιολόγηση όλων των εσοδειών Νάουσσας από τον οινοκριτικό Σίμο Γεωργόπουλο.

Διαβάστε επίσης εδώ τις εντυπώσεις μας από το περίφημο «Κτήμα Φουντή» 1996 που δοκιμάσαμε στο οινοποιείο το 2013(!) -ναι, 17 χρόνια μετά!- και που επιτόπου αγοράσαμε όλη τη σοδειά για το House of Wine!



Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: