Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Να διαλέξουμε ροζέ για το Καλοκαίρι?

Να διαλέξουμε ροζέ για το Καλοκαίρι?
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Με τον Μάη να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και τις θερμοκρασίες να παίρνουν τον ανήφορο, έχουμε ήδη αρχίσει να σκεφτόμαστε τα κρασιά που θα ομορφύνουν τους καλοκαιρινούς μήνες μας. Και εμείς εδώ στο House of Wine έχουμε ‘φορτσάρει’, αναζητώντας και υπενθυμίζοντας σας τις καλύτερες προτάσεις! Η αρχή έγινε με μία πολύ ωραία παρουσίαση-γευσιγνωσία ροζέ κρασιών από την Προβηγκία από τον Γιώργο Φλούδα αλλά και την δοκιμή ροζέ κρασιών από την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στο House of Wine.

Μπορεί το θέμα να ήταν τα ροζέ κρασιά με έμφαση σε αυτά από την Προβηγκία, όμως η βραδιά ξεκίνησε με μία ροζέ Champagne, την Champagne Pierre Gimonnet & Fils Rose! Το απόλυτο κρασί για κάθε ‘αρχή’, για κάθε καλωσόρισμα, για το φρεσκάρισμα του ουρανίσκου αλλά και για να ‘ανέβει’ η διάθεση μας! Και αυτή είναι ζουμερή και προσιτή, με παιχνιδιάρικη οξύτητα, μπισκοτένιο χαρακτήρα και ζωηρό φρούτο. Παντού και πάντα υπάρχει άλλωστε θέση και όρεξη για μία σαμπάνια.

Και αφού μας άνοιξε η όρεξη, φύγαμε για Νότιο Γαλλία για να δοκιμάσουμε 5 υπέροχα ροζέ κρασιά από την Προβηγκία, από εκεί που παράγονται τα πιο φημισμένα ροζέ κρασιά, αυτά που σπάνε ταμεία σε όλο τον κόσμο και αυτά που έχουν εμπνεύσει οινοποιούς σε όλο τον κόσμο. Το Urban Provence (UP) από το Chateau De Berne ήταν το πρώτο από τα 5 κρασιά. Ένα ροζέ με πολύ απαλό χρώμα και τα χαρακτηριστικά που περιμένουμε από τα κρασιά της Προβηγκίας. Κρασί ‘εύκολο’, χαλαρό, που δεν θέλει πολύ σκέψη και όπως ‘λέει’ και το όνομα του, ένα κρασί ‘ανεβαστικό’. Σε προδιαθέτει θετικά και από την εμφάνιση του καθώς το μπουκάλι είναι πανέμορφο και ‘τραβάει’ το μάτι! Ένα κρασί ιδανικό για ‘multi’ τραπέζια, με πολλά διαφορετικά εδέσματα!

Το δεύτερο κρασί ήταν το Bon Bon - Domaine des Diables, ένα ροζέ που αν δεν βλέπαμε το χρώμα του, θα στοιχηματίζαμε ότι είναι ένα Sauvignon Blanc. Δεν θα σταθούμε περισσότερο όμως σε αυτό γιατί εισάγεται στην Ελλάδα αποκλειστικά για φημισμένο εστιατόριο και δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά. (Το να δοκιμάζουμε βέβαια στις γευσιγνωσίες του House of Wine κρασιά που δεν ‘κυκλοφορούν’ είναι συνηθισμένο φαινόμενο, οπότε για ξανασκεφτείτε το για την επόμενη εκδήλωση μας!!)

Η συνέχεια έχει τρία κορυφαία κρασιά από το Chateau d’ Esclans, που βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής Var, εκεί που παράγονται τα περισσότερα κρασιά που φέρουν την ένδειξη Provence AOC. Το αρχικό chateau, από το οποίο διασώζεται μόνο το κελάρι, χρονολογείται περίπου στον 12ο αιώνα. Ο Sacha Lichine, ο οποίος γεννήθηκε στο Bordeaux και προέρχεται από μία οικογένεια με παράδοση στο κρασί και ιδιοκτήτρια του Château Prieure Lichine στο Μπορντώ, αγόρασε το Chateau d’ Esclans τo 2006. Σήμερα ο αμπελώνας του Chateau d’ Esclans ανέρχεται στα 440 στρέμματα, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν σημεία (και κυρίως στα υψηλότερα σημεία) που τα αμπέλια αγγίζουν την ηλικία των 90 ετών.

Η ‘ατμομηχανή’ του Chateau είναι το Whispering Angel, ένα υπέροχο ροζέ κρασί, από 5 ποικιλίες Grenache, Cinsault, Rolle, Syrah και Tibouren. Από τα πιο περιζήτητα ροζέ κρασιά παγκοσμίως, με πανέμορφο μπουκάλι και όνομα. Εκατομμύρια μπουκάλια παράγονται και ποτέ δεν είναι αρκετά. Γιατί ποτέ δεν ‘χορταίνεις’ με ένα μπουκάλι Whispering Angel!

Πάμε στο Château d' Esclans Rock Angel, ένα κρασί που βρίσκεται ένα σκαλάκι παραπάνω από τον ‘άλλο άγγελο’ και κυριολεκτικά ‘τα σπάει’. Φρεσκάδα, ένταση, προκλητικά κόκκινα και εσπεριδοειδή φρούτα σε έναν συνδυασμό του Grenache και του Vermentino. Δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντίστασης! Και δεν υπάρχει λόγος αντίστασης!

Η απογείωση ήρθε με το Garrus Caves d’Esclans 2013 (ναι 2013, δεν είναι τυπογραφικό λάθος), ένα συγκλονιστικό κρασί και ίσως το κορυφαίο ροζέ παγκοσμίως. Ένα κρασί που αν εξαιρέσουμε το χρώμα, μοιάζει με σπουδαία λευκή Βουργουνδία. Ο Sasha Lichine ήθελε να φτιάξει το Petrus της Προβηγκίας, (για αυτό και η κατάληξη του ονόματος του κρασιού μοιάζει με του Petrus) και από ότι φαίνεται το έχει καταφέρει! “Greatest Rosé ever” γράφει ο James Suckling, “Best rosé in the world? I’m impressed!” η Jancis Robinson, “I was blown away” o Tom Stevenson, “This estate in the Côtes de Provence produces dazzling rosés” o Robert Parker! Ποιοι είμαστε εμείς που θα διαφωνήσουμε?

Το είπαμε και παραπάνω, ότι τα κρασιά από την Προβηγκία είναι τα πιο φημισμένα ροζέ κρασιά του Πλανήτη! Όμως εξαιρετικά ροζέ κρασιά φτιάχνονται σε όλες τις ‘οινικές’ γωνιές του πλανήτη. Μία από αυτές είναι και η Ελλάδα όπου βρίσκουμε πια αρκετά ροζέ κρασιά κοντά στο στιλ της Προβηγκίας, αλλά και τα πιο ‘κλασικά’ Ελληνικά ροζέ με το βαθύ χρώμα Έτσι λοιπόν δοκιμάσαμε και πολλά όμορφα Ελληνικά ροζέ κρασιά! Θα μπορούσαμε να γράψουμε για όλα αλλά ίσως σας κουράζαμε λιγάκι! Οπότε θα γράψουμε 2 αράδες για αυτά που έκλεψαν τις εντυπώσεις μας σε αυτή την γευσιγνωσία αν και η επιλογή έγινε με μεγάλη δυσκολία.

Το Peplo, του Γιώργου Σκούρα το δοκιμάσαμε στο οινόραμα για πρώτη φορά και μας άρεσε πολύ, όχι μόνο για τον περίπλοκο τρόπο παραγωγής αλλά και για την ποιότητα του φυσικά. Λοιπόν, 1,5 μήνα μετά και το κρασί έχει γίνει ακόμα πιο νόστιμο, πιο ζουμερό και πιο τριανταφυλλένιο. Ακόμα πιο λαχταριστό δηλαδή!

Το Πλαγιές Γερακιών ροζέ από το Κτήμα Αβαντίς το αγαπάμε πολύ στο House of Wine και για μία ακόμα φορά επιβεβαιώσαμε ότι αξίζει την αγάπη μας! Είναι ένα καταπληκτικό ροζέ κρασί, που αν και η ποιότητα του είναι υψηλή, κάθε χρόνο είναι ακόμα καλύτερο! Να δούμε που θα φτάσει!

Ακόμα ένα κρασί που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας αυτούς του χρώματος και το αποδεικνύει για μία ακόμη φορά είναι η Τομή ροζέ 2017 από το οινοποιείο Τρουπή. Ένα ροζέ Μοσχοφίλερο που αξίζει μία θέση στo top 5 των Ελληνικών ροζέ κρασιών. Ένα ροζέ ‘πασπαρτού’, ιδανικό για φαγητό, για απεριτίφ, για φρούτα, για την παραλία, για το μπαλκόνι. Για όπου θέλετε δηλαδή!

Κλείνουμε με ένα Ροζέ Ξινόμαυρο από τον Θυμιόπουλο, το Rose de Xinomavro, ένα ιδιαίτερο κρασί από έναν ‘ειδικό’ της ποικιλίας, που κυκλοφορεί ώριμο στην αγορά και όχι τους πρώτους μήνες της ζωής του. Μην ψάξετε να βρείτε εξωστρέφεια, παιχνιδιάρικα αρώματα, φρεσκάδα και ελαφράδα. Θα βρείτε αρώματα λιαστής ντομάτας, γλυκά μπαχαρικά και μαρμελάδες κόκκινων φρούτων. Στηρίζει την γοητεία του στην ωριμότητα και στον πλούτο που του χαρίζουν οι ελάχιστες τανίνες.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: