Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ο φελλός καλύτερος από το βιδωτό πώμα, αλλά...

Ο φελλός καλύτερος από το βιδωτό πώμα, αλλά...
Από τον Τ. Πικούνη

Οι «παραδοσιακοί» του κρασιού έχουν από καιρό απορρίψει τα μπουκάλια με βιδωτό πώμα… και τώρα μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης φαίνεται να έχει αποδείξεις ότι πράγματι - το κρασί έχει καλύτερη γεύση εάν είναι σφραγισμένο με φελλό.

Ωστόσο, παραδοσιακοί μου φίλοι, μη βιαστείτε να χαρείτε! Ο λόγος για τη βελτίωση είναι μάλλον… απρόσμενος: Τα ευρήματα των επιστημόνων δείχνουν ότι αντί να επηρεάζεται η γεύση ή η μυρωδιά του κρασιού, ο ήχος του φελλού κάνει την γεύση του ποτού… καλύτερη! Προσωπικά θα σας πω ότι το περίμενα… Χαίρομαι απλά που μια επιστημονική ομάδα επιβεβαιώνει (για άλλη μια φορά) ότι η αίσθηση του κρασιού επηρεάζεται καθοριστικά από χίλια-δυο πράγματα…

Η μελέτη έγινε από μια ομάδα στο Crossmodal Research Laboratory υπό την καθοδήγηση του καθηγητή ψυχολογίας Charles Spence που περιελάμβανε 140 άτομα.

Ζητήθηκε να δοκιμάσουν δύο Αργεντινικα Malbecs - ένα Terrazas de los Andes, και μια Catena - αφού άκουγαν τον ήχο ενός φελλού που άνοιξε, και μετά ακούγοντας ένα μπουκάλι με βιδωτό κάλυμμα που άνοιξε.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια κλήθηκαν να ανακαλέσουν τα κρασιά μετά το άνοιγμα των φιαλών που σφραγίστηκαν με τους ίδιους τους φελλούς και τις βίδες. Δεν ήξεραν ότι δοκίμαζαν τα ίδια κρασιά, αλλά σφραγισμένα διαφορετικά. Τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την γενική εντύπωση, το άρωμα, τη γεύση και την όψη των δύο κρασιών. Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τα μπουκάλια σφραγισμένα με φελλό ως 15% καλύτερα σε ποιότητα από τα υπόλοιπα.

Συνολικά, 113 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι προτιμούν ένα κρασί με φελλό, ενώ μόλις 13 διάλεξαν τα κρασιά με το βιδωτό πώμα!

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η απόλαυση του κρασιού ενισχύθηκε περαιτέρω στις εορταστικές εκδηλώσεις, με τους συμμετέχοντες να ισχυρίζονται ότι τα μπουκάλια με φελλό είχαν περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν μια «εορταστική διάθεση». Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμούσε τη γεύση και το άρωμα του κρασιού από φιάλη με πώμα από φελλό. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με την άποψη ότι η επίδραση στη διάθεση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στις βαθμολογίες, που προκαλείται από τον ήχο του φελλού", αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της μελέτης.

Τα ευρήματα φαίνεται να υποστηρίζονται και από μια παλαιότερη μελέτη του 2004 του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, η οποία διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ ενός κρασιού με φελλό ή με βιδωτό πώμα όταν υποβάλλονται σε δοκιμή τυφλής γεύσης.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα, ο καθηγητής Spence πρόσθεσε ότι η έρευνα έδειξε ότι οι αισθήσεις όπως η γεύση ενισχύθηκαν από το πώς «ακούμε, βλέπουμε και αισθανόμαστε» ορισμένα προϊόντα. Οι αισθήσεις μας είναι εγγενώς συνδεδεμένες - «αυτό που ακούμε, βλέπουμε και αισθανόμαστε έχει τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό που δοκιμάζουμε», είπε.

«Ο ήχος και η όραση ενός φελλού που ξεπηδά με θόρυβο θέτει τις προσδοκίες μας πριν το κρασί αγγίξει ακόμη και τα χείλη μας, και αυτές οι προσδοκίες στη συνέχεια να επηρεάζουν καθοριστικά την επακόλουθη γευστική μας εμπειρία. Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία του πώματος που χρησιμοποιείται για το κρασί και τη σαφή σχέση μεταξύ φελλού και ποιότητας στο υποσυνείδητό μας».

Αναρωτιέμαι… πόσες φορές έχω προσωπικά υποστηρίξει την άποψη ότι οι συνθήκες επηρεάζουν τις γευστικές και αρωματικές ιδιότητες του κρασιού; Ότι η τυφλή δοκιμή είναι κάτι χωρίς σημασία (irrelevant) αφού ο καταναλωτής ΠΟΤΕ δεν θα δοκιμάσει ένα κρασί τυφλά, αλλά πάντα θα επηρεάζεται από την ετικέτα; Ότι η γνώση της ιστορίας ενός κρασιού είναι η «Έκτη αίσθηση»;

Μοιραστείτε το άρθρο: